Úzkosť alebo záchvat úzkosti nás dokáže prekvapiť kedykoľvek a kdekoľvek. Je to téma, ktorej sa môžno nepridáva patričná pozornosť, no trpí ňou naozaj množstvo ľudí. Aby ste sa jej aspoň trochu vyhli, týchto 10 nenápadných spúšťačou by ste mali vedieť.

zkosť je niečo, čo nepozná pohlavie, či spoločenské postavenie a trpia ňou milióny a milióny ľudí, po celom svete. Úzkosť môže začať po stresujúcej alebo emocionálnej udalosti, ale taktiež sa môže spustiť bez akejkoľvek príčiny, či na nás príde bez výstrahy a celkom nečakane. Zvyčajne nám dáva veľmi málo času na prípravu (ak vôbec nejaký) a skôr než sa nadejeme, prekvapí nás záchvat úzkosti. Je tu však veľa faktorov, ktoré úzkosti predchádzajú, no my ich zvyčajne prehliadame a nevenujeme im pozornosť. Toto je aspoň 10 z nich, o ktorých by ste rozhodne mali vedieť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nedostatok spoločenského života

Vždy počúvame, že ľudia, ktorí trpia záchvatmi úzkosti alebo paniky, to dostávajú v preplnenom prostredí. To, čo si neuvedomujeme, je to, že presný opak takejto situácie môže byť tiež spúšťačom úzkosti. Ak sa nedostatočne socializujeme, potom trávime veľa času osamote a vŕtame sa vo vlastných myšlienkach a to môže spôsobovať úzkosť. Byť niekedy sám vôbec nie je zlé, no raz za čas by sme mali dbať aj na spoločenský život, aby sme nestratili kontakt s realitou a stále boli schopní byť empatickí voči ostatným.

pexels.com
pexels.com

Žiadna motivácia

Nemať žiadny cieľ v živote môže byť veľmi bolestivé. Všetci potrebujeme niečo, na čo by sme sa mohli tešiť, aby sme tak mohli dosiahnuť osobný či duchovný rast. Nedostatok alebo žiadna motivácia môže viesť k depresii alebo úzkosti. Pomôcť získanú opätovnú motiváciu môže napríklad cvičenie, pretože uvoľňuje dopamín, ktorý nám dáva dobrý pocit a dokážeme vďaka nemu prísť na riešenia, ktoré sme predtým nevideli.

Nebyť schopný zvládnuť stres

Často sa ocitáme v situáciach, keď sme vystavení stresu, alebo sme pod tlakom a naša neschopnosť zvládať stres môže práve zapríčiniť spustenie úzkosti. Keď budete cítiť, že vám na myseľ prichádzajú stresujúce myšlienky, jednoducho ich nechajte, ale opakujte si, že teraz ich už dokážete zvládnuť. Vysporiadajte sa s nimi jednu po druhej, a keď tak urobíte, proste ich zahoďte. Možno sa to ľahšie hovorí ako koná, ale vedzte, že naučiť sa zvládať stres vás môže zachrániť.

pexels.com
pexels.com

Negatívne myslenie

Možno to bude znieť ako poriadne klišé, no negatívne myslenie je ďalším veľkým spúšťačom úzkosti. Nie len, že sa z vás negatívnym myslením stáva pesimistický človek, ale taktiež vás to drží v režime trvalej paniky, ktorá len čaká, kedy môže vybuchnúť. Takže, musíte pracovať na vašom myslení, a zostať najviac pozitívny, ako to len ide.

pexels.com
pexels.com

Zlé stravovanie

Zlé a nevhodné stravovanie poškodzuje nie len naše fyzické zdravie, ale taktiež ovplyvňuje našu náladu. Keď jeme vyprážené alebo slané jedlá, či potraviny s vysokým obsahom nezdravých látok, môžeme cítiť určité telesné príznaky, ktoré by mohli pripomínať infarkt. Keď cítite tlak na hrudníku a potíte sa, ako prvé vám napadne, že niečo nie je v poriadku so srdcom. A akonáhle sa dostanete do tejto panickej nálady, všetko ostatné na seba nenechá dlho čakať. Tento problém by sa dal vyriešiť jedením zdravej stravy, ktorá by obsahovala vyvážený počet bielkovín, tukov a sacharidov. Veľkou porciou zeleniny, rozhodne nič nepokazíte.

pexels.com
pexels.com

Pozitívne zmeny vo vašom živote

Nie, nepomýlili sme sa, vidíte dobre. Niekedy, keď po niečom naozaj veľmi túžime a podarí sa nám to dosiahnuť, vysoké množstvo emócií môže spôsobiť určitú nerovnováhu v systéme a to môže prípadne vyvolať úzkosť. Cítiť sa až veľmi vzrušene a nevedieť, kam smerujú naše ďalšie kroky, alebo čo prinesie nový deň, je pre nás dosť veľkým stresom, a to aj napriek tomu, že udalosť sama o sebe môže byť šťastná a plná radosti.

Hluk, svetlo a zápach

Každý z nás má určite taký pomyselný zoznam zvukov, ktoré jednoducho neznášame. Je dokázané, že jednoducho niektoré zvuky majú na ľudí negatívne účinky. Niektoré frekvencie zvuku sú pre nás dobré, iné zasa nie a práve tie, ktoré nie sú, môžu vyvolať úzkosť, zlú náladu alebo záchvaty paniky. Na rovnakom princípe funguje aj svetlo. Mäkké pastelové tóny majú na ľudí pozitívne účinky, zatiaľ čo jasné a žiarivé svetlo môže spustiť pocit úzkosti. Ďalej, používame čuch na to, aby sme identifikovali situácie, či už to robíme úmyselne alebo neúmyselne. Takže, ak zacítime určitú vôňu, môže nás to vziať na miesto naspäť v čase a to môže v nás vyvolať pozitívne alebo negatívne emócie, vzhľadom na arómu, ktorú citíme.

pexels.com
pexels.com

Nízka hladina cukru v krvi

Nepodceňujte vedľajšie účinky nižšej hladiny cukru v krvi. Niektorí ľudia sa s tým problémom trápia dennodenne a vedia, ako to celé udržať pod kontrolou. Ale nemusí sa to stávať iba ľuďom s cukrovkou. Klesnúť cukor môže aj úplne zdravému človeku z dôvodu zlej stravy, dehydratácie či nedostatku jedla. Akonáhle začnete mať pocit slabosti, závraty a vaše ruky sa začnú triasť, môže to vyvolať záchvat úzkosti a to veľmi rýchlo, pretože neviete, čo sa s vami deje. Snažte sa preto jesť pravidelne, bez vynechávania chodov počas dňa a medzi jedlami si doprajte zdravú desiatu či olovrant.

Alkohol

Ľudia všeobecne predpokladajú, že alkohol upokojuje naše nervy a uvoľňuje nás. Keď ste náchylní k úzkosti, alkohol urobí presný opak. Takže namiesto “relaxácie” vo vás vyvolá negatívne pocity plné stresu, paniky a samozrejme úzkosti.

pexels.com
pexels.com

Nespavosť

Keď nemôžeme spať, náš mozog nemôže odpočívať. Začneme premýšľať nad všetkými udalosťami dňa, nad negatívnymi situáciami, ktoré nám priniesol a prežívame ich dookola znovu a znovu. A čím viac sa snažíme zaspať, tým podráždenejší sa stávame. Nespavosť môže byť naozaj veľkým spúšťačom úzkosti a panických záchvatov. Aby ste tomu predišli, snažte sa nekonzumovať kofeín neskoro večer.

Pozri aj: AK CHCEŠ ŽENU A NIE DIEVČA, BUĎ MUŽOM, NIE CHLAPCOM

psych.sk (Alexandra Geletová), isoulscience.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov