Ako introverti, tak ani extroverti nie sú takí, ako si ľudia myslia. Nie všetci milujú rozprávanie pred veľkým publikom, nie všetci potrebujú byť stredobodom pozornosti, nie všetci sú ukecaní. Toto sú mýty o extrovertoch, ktorým ľudia stále veria.

Introverti či extroverti. Ľudia už odpradávna škatuľkujú tieto dve skupiny ľudí. Tvrdia, že introvert by mal byť taký a taký, a extrovert naopak taký a taký. V skutočnosti sú však naše domnienky častokrát mylné. Myslíme si, že extroverti sú tí, ktorí neustále rozprávajú. Tí, ktorí priam milujú byť centrom všetkej pozornosti a žijú si šťastnejší život. Avšak nie je to úplne tak. Tu je niekoľko mýtov o extrovertoch, ktorým ľudia stále veria, no v skutočnosti nie sú celkom pravdivé.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nemôžu prestať rozprávať

Niekedy sa stretávame s ľuďmi, ktorí jednoducho nemôžu prestať rozprávať. Rozprávajú neustále a bez prestania. Môžete na nich gúľať očami či im hocijako inak naznačovať, aby už prestali, no ani to ich nezastaví. Veľa ľudí si však myslí, že práve toto sú extroverti. Samozrejme, že to nie je pravda. Aj extrovertnejšie typy majú svoju hranicu.

Nepočúvajú ostatných

Veľa ľudí si myslí, že extroverti sú príliš ukecaní a nikdy nepočúvajú ostatných. Samozrejme, že aj toto je nezmysel. V skutočnosti dávajú mnoho otvorených otázok, a aj keď si to možno neuvedomujeme, pomáhajú ostatným dostať sa cez drsné časy. Radi premýšľajú nahlas, aby pomohli spracovať informácie a pomohli tak dostať sa k nejakému záveru.

Všetci milujú verejné prejavy

Extroverti sú trochu otvorenejší než introverti, a preto si ich ľudia hneď zaškatuľkovali ako tých, ktorí milujú verejné prejavy. Aj keď je pravda, že majú radi stretnutia s novými ľuďmi, neznamená to, že všetci priam milujú, ak musia napríklad rozprávať v miestnosti plnej ľudí. Rovnako ako všetci ostatní, aj extroverti čelia v takýchto situáciach nervozite, pretože aj oni majú obavy, aby niečo nepoplietli.

pexels.com

Sú šťastnejší než introverti

Ľudia považujú extrovertov za tých akčnejších a za tých, ktorí majú neustále množstvo energie a preto si myslia, že extroverti žijú šťastnejšie ako introverti. To však zas nemusí byť pravda. Introverti aj extroverti sú rovnako spokojní, len každý z nich iným spôsobom. Je preto ťažké povedať, kto je šťastnejší. Všetci sme na tom rovnako.

Sú povrchní

Ľudia predpokladajú, že extroverti sú povrchní. Veď predsa majú radi obyčajné kecanie, nemajú problém rozprávať o nepodstatných veciach a radi stretávajú nových a nových ľudí. Ak si však niekto myslí, že sa extrovertov nezaujímajú hlbšie aspekty života či dôležité otázky, mýli sa. Práve naopak, extroverti sa rozprávajú s rôznymi ľuďmi, aby tak spestrili svoj obzor a pozreli sa na všetko z iného uhla pohľadu. Taktiež sa dokážu veľa naučiť z rozprávania a počúvania iných ľudí.

pexels.com

Nemajú blízkych priateľov, iba známych

Len preto, že extroverti sa stýkajú s množstvom ľudí a dokážu si vyraziť vždy s niekým iným neznamená, že nemajú blízkych priateľov, ktorým by mohli dôverovať. Keďže nemajú veľký problém začať nové konverzácie, spoznávajú aj nových ľudí, s ktorými si možno niekedy vyrazia do klubu. Aj napriek tomu, že majú veľa známych, aj oni majú ozajstných, chápavých a úprimných priateľov, ktorých si cenia.

pexels.com

Potrebujú byť stredobodom pozornosti

Povedať, že všetci extroverti priam túžia po tom, aby sa stali stredobodom pozornosti, je veľmi trúfalé. Extroverti sú len častokrát sebavedomí spoločenskí ľudia, ktorí vedia, ako komunikovať v spoločnosti s inými. A práve vďaka týmto vlastnostiam ich osobnosť priam žiari. Niekedy však  o to možno ani nestoja.

pexels.com

Extroverti nie sú plachí

Ale áno, sú. Ak sa dostanú do nepríjemných situácii, s ktorými majú celkom malé skúsenosti, je pravdepodobné, že aj oni zaradia spiatočku. Najprv budú sledovať svoje okolie a až potom sa začnú pýtať tie otvorené otázky, ktoré sú pre nich typické, aby udržali krok s témou.

Pozri aj: 10 NAJVÄČŠÍCH MÝTOV O INTROVERTOCH, O KTORÝCH SI ĽUDIA MYSLIA, ŽE SÚ PRAVDIVÉ

psych.sk (Alexandra Geletová), phactual.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov