Kde je teda pravda?

Motivačnej literatúry je na poličkách kníhkupectiev toľko, ako ešte nikdy predtým. Samozrejme, že sa medzi týmito knihami dajú nájsť aj tie naozaj dobré, no vo všeobecnosti platí, že nič extra nové sa pri ich čítaní nedozviete. Spravidla sa v nich dookola opakuje týchto 10 rád a ľudia sa nimi už akosi podvedome začínajú riadiť. Je to však správne?

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa psychológov nie je. Tieto (veľakrát) plytké rady sa totiž môžu veľmi ľahko stať príčinou vážnych psychických problémov. Každá minca má totiž 2 strany… Poďme sa preto pozrieť na 10 rád, ktorých dodržiavanie radšej zvážte.

#1 Vizualizujte si svoje sny

“Čo si predstavíte, to sa stane skutočnosťou,” píše sa v úvode 99% motivačnej literatúry. Je pekné občas si predstaviť, aké by to bolo, keby sa všetky naše sny splnili, no nič netreba preháňať.

Ak totiž väčšiu časť dňa strávite vizualizáciou vašich snov, nie je to prostriedok na ich dosiahnutie, ale posadnutosť, ktorá vás od nich v skutočnosti delí. Psychológovia radia prestať snívať a začať konať – len reálne skutky vás dovedú k vaším vysnívaným cieľom.

Photo by Joel Valve on Unsplash

#2 Buďte šťastný v každej chvíli vášho života

Ak sa niekto usmieva 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku, vedzte, že s jeho psychickým zdravím niečo nie je v poriadku. Smútok je absolútne prirodzenou súčasťou nášho života a tým, že ho budete potláčať sa ho nezbavíte – práve naopak, všetko sa tým len zhorší.

Zbavíte sa ho jedine tým, že ho “vypustíte” von. Slzy predsa nie sú prejavom slabosti, ale prejavom toho, že ste boli silní už až pridlho.

#3 Obklopujte sa len úspešnými ľuďmi

Motivačné knihy nám hovoria, že ak sa obklopíme úspešnými ľuďmi, aj my sa staneme jedným z nich. Čo však napríklad s priateľmi či s rodinou, ktorí nie sú úspešní v podnikaní, no zato sú skvelými ľuďmi?

Nekategorizujme ľudí len podľa toho, či sú alebo nie sú úspešnými. Každý je predsa jedinečnou osobnosťou a ak sa s niekým cítite dobre, v jeho spoločnosti z vás určite neubudne, ani keď nie je “úspešný”.

pexels.com

#4 Boli ste stvorení, aby ste dobyli tento svet

Nejeden motivátor či life coach vo svojej knihe uvádza, že musíme mať obrovské ciele, a že sme boli narodení preto, aby sme dobyli tento svet.

Cieľom nášho života by však nemala byť túžba dobyť svet, ale túžba spraviť ho lepším. Ak budete 30 rokov pracovať v útulku pre psov, svet síce nedobyjete, no pomôžete mnohých psíkom, mnohým ľuďom a bez debaty spravíte pre tento svet viac, ako niektorí veľkopodnikatelia.

#5 Nezdržiavajte sa vo svojej komfortnej zóne pridlho

Samozrejme, je pravda, že zázraky sa začínajú diať mimo našej komfortnej zóny. No nesmieme zabúdať ani na fakt, že komfortná zóna je miestom, v ktorom sa cítime najbezpečnejšie.

Ak ju budete opúšťať tak často, že sa do nej zabudnete vracať, možno budete dosahovať úspech za úspechom, no prestanete sa cítiť pohodlnej vo svojej vlastnej koži – a to je naozaj tragédia. Takže pokojne z nej vykročte, no nezabudnite sa vrátiť “domov”.

pixabay.com

+ 1 BONUSOVÁ RADA: Nikdy neviete, čo za človeka danú knihu napísal – nesväťte preto jeho rady

Najľahšie je predsa kázať vodu a piť víno. Len pre ilustráciu a lepšie pochopenie toho, o čom hovoríme – v Amerike vyšla v roku 2013 motivačná kniha “How i saved someone’s life and marriage and family problems thru communication” (v preklade Ako som zachránil niekoho život, manželstvo a rodinné problémy len pomocou komunikácie). Kniha bola relatívne úspešná a jej autorom bol istý Derek Medina. Presne ten istý Derek Medina, ktorý onedlho na to zavraždil svoju manželku a dnes sedí vo väzení.

V dobe sociálnych sietí nie je žiadnym problémom okolo seba vytvoriť bublinu úspešného a šťastného človeka. Nikto predsa nemusí vedieť, že jej prasknutie by odhalilo zúfalého, stroskotaného jedinca, ktorý nevie, ako svoj život posunúť ďalej. Riaďte sa preto predovšetkým svojimi vlastnými radami – sami predsa viete, čo je pre vás najlepšie.

Pozri aj: Brazílsky šaman prehovoril o temných stránkach kultu pozitívneho myslenia. Jeho slová vám môžu zmeniť život

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov