Často nás sny uchvátia viac, než samotná realita. Zaujímavý však nie je ich obsah ale i to, čo odrážajú.

Sú rôzne psychologické teórie o tom, prečo sa nám sníva a aký to ma význam. Okrem klasického freudovského výkladu hovoria moderní psychológovia o tom, že sny sú odrazom procesu, ktorý počas spánku v mozgu prebieha. Keď spíme, máš mozog doslova upratuje neurónové spojenia, na ktorých sú uložené informácie, ktoré cez deň prijmeme. Mnohé z týchto spojení zanikajú, iné sa upevňujú. Tento proces triedenia informácií sa prejavuje cez sny.

Článok pokračuje pod videom ↓

Okrem toho sa snami prejavujú aj emócie, ktoré človek prežíva, témy, ktoré rieši aj jeho osobnosť, najmä jej podvedomá časť. I keď sa v tomto prípade zameriavame na obsah, nejde o výklad snov ako taký. Veď posúďte sami; zo snov o sebe môžete vyčítať aj týchto 20 vecí…

#1

Ľudia, ktorí sú vám blízki, sa vám v snoch objavujú častejšie než ostatní.

Unsplash.com/Simon Maage

#2

Ak sa vám niektoré sny opakujú, alebo sú si navzájom veľmi podobné, môže to odrážať skutočnosť, že žijete v harmónii. Naopak, ak máte zakaždým rozdielny sen, zdá sa, že prežívate emocionálne nabité udalosti.

#3

Tí, ktorí si počas spánku uvedomujú, že snívajú, lepšie zvládajú riešenie životných kríz a problémov. Podľa štúdií si dokážu udržať od problémov väčší odstup, aj keď na nich doliehajú celou silou.

#4

Sny reflektujú dokonca aj politické presvedčenie. Podľa štúdie z roku 2005 majú liberáli bizarnejšie a fantazijné sny, zatiaľčo konzervatívci snívajú o veciach a udalostiach z bežného života.

#5

Ľudia, ktorí žijú v disharmónii medzi pracovným a osobným životom, majú tendenciu častejšie a búrlivejšie snívať. Prejavuje sa tak stres a uvoľňuje sa tlak, ktorý je na nich počas dňa vyvíjaný. Ak patríte k ľuďom, ktorým sa sníva skrátka vždy, nerovnováhu môže odrážať práve obsah snov.

pexels.com

#6

Čím ste kreatívnejší, tým kreatívnejší je aj obsah vašich snov.

#7

Aj spánkovú apnoe môžete diagnostikovať cez to, čo sa vám sníva. Najtypickejším obsahom sú sny o utopení či udusení, ktorými vám telo dáva najavo, že počas spánku máte problémy s dýchaním.

#8

Okrem toho, nočné mory môžu poukazovať aj na kardiovaskulárne ochorenie, ktoré sa môže nenápadne prejavovať pichaním v oblasti hrudníka či nepravidelným tepom.

#9

Opakujúce sa nočné mory môžu naznačovať úzkostnú poruchu. Úzkosť a nepohoda v snoch rovná sa úzkosť a nepohoda v realite.

Unsplash.com/Wenni Zhou

#10

Snívalo sa vám, že vás niekto prenasledoval, alebo že ste pred niekým či niečím utekali? Ak áno, tak je možné, že sa aj v skutočnom živote niečomu vyhýbate. Či už je to riešenie problému alebo stretnutie s určitou osobou, vaše podvedomie je toho plné.

#11

Sny môžu indikovať aj Parkinsonovu chorobu. Typický obsah je mierne násilie, krik,  sebaobrana, kopanie a podobne.

#12

Kvalita spánku a snívanie reflektujú aj religiozitu ľudí. Štúdie ukazujú, že osoby, ktoré praktizujú nejaké náboženstvo menej snívajú a majú vyššiu kvalitu spánku, čo je výsledkom napríklad aj takej meditácie.

#13

Podľa zaujímavej štúdie uverejnenej v Journal of Abnormal Psychology sa abstinujúcim fajčiarom prvý rok od poslednej cigarety častejšie sníva práve o fajčení.

#14

Časté sny o predchádzajúcich vzťahoch môžu nasvedčovať tomu, že váš mozog sa pomaly zotavuje z emocionálnej traumy, ktorú vám priniesol rozchod. Je to pozitívne znamenie, že čoskoro sa vaše zlomené srdce zacelí.

Unsplash.com/Almos Bechtold

#15

Tehotné ženy, ktorým sa sníva o práci, môžu mať ľahší pôrod. Tento obsah môže naznačovať ich mentálnu i emocionálnu pripravenosť na ich veľký deň.

#16

Verte, alebo neverte, sny dokážu predpovedať to, že budete mať migrénu. V istej štúdii 37 pacientov s migrénou potvrdilo, že noc predtým majú zakaždým sny o hneve alebo agresii.

#17

Aj lieky dokážu ovplyvniť to, či a čo sa vám bude v noci snívať. Niektoré antibiotiká, antihistaminiká alebo antidepresíva môžu vyvolávať nočné mory. V takom prípade je vhodné obrátiť sa na lekára a požiadať o zmenu liečby.

#18

Ak vo svojich snoch žiarlite alebo vám je vás partner neverný, môže to odrážať vašu nespokojnosť v reálnom vzťahu.

#19

Na sny má vplyv aj menštruačný cyklus ženy. Mnohým ženám sa tesne pred „ich dňami“ snívajú divoké a erotické sny, čo je výsledkom zvýšenej hladiny hormónov v krvi.

Unsplash.com/Sharon McCutcheon

#20

Niekedy môžu sny naznačovať aj to, že vás čaká životná zmena, alebo že budete čoskoro čeliť zaujímavej výzve. Váš mozog už dopredu rieši podobné situácie, aby vás na to čo najlepšie pripravil. Skvelým príkladom sú napríklad ženy pred pôrodom či pred svadbou, ktorým sa nesníva o ničom inom, len o tom, čo ich čaká.

Pozri aj: Vedeli ste, že svoje sny môžete ovládať? Vďaka tomuto zaujímavému experimentu to môžete vyskúšať aj vy

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov