foto: Jadra (panoramio)

Počuli ste už o Mojtínskej jaskyni? Ak áno, potom ste jedným z mála.

V okrese Púchov obkľúčenú vrchmi Strážovských vrchov nájdete maličkú obec Mojtín. A práve tu sa nachádza slovenský unikát, niečo, čo nenájdete nikde inde v celej našej krajine. Je ňou Mojtínska priepastná jaskyňa, ktorá je v podstate jaskynným kostolom pre stovky ľudí. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Jaskynný kostol nenájdete na Slovensku nikde inde. Mojtínska jaskyňa je teda slovenským unikátom, o ktorom, paradoxne, vie len málokto. A ako sa vlastne stal z jaskyne kostol? Jeho príbeh siaha do roku 1855. Do tohto roku museli obyvatelia dedinky Mojtín navštevovať kostol v obci Pružina, ktorý sa nachádzal asi dve hodiny chôdze od ich domovov. V roku 1855 sa však pružinský farár Štefan Závodník rozhodol obyvateľom Mojtínu život trošku uľahčiť. Nový kostol sa síce v dedine nestaval, no namiesto toho im vysvätil jaskyňu.

foto: Jadra (panoramio)

Reč je o Mojtínskej jaskyni, niekedy nazývanej i Jaskyni sv. Jozefa, ktorého socha v nej stojí dodnes. Farár z Pružiny si vybral pre vysvätenie práve túto, napriek tomu, že výber jaskýň mal poriadne veľký. Okolie Mojtína totiž možno poznáte ako Mojtínsky kras, ktorý sa môže pýšiť niekoľkými jaskynnými priestormi. Medzi najznámejšie patrí Mojtínska priepastná jaskyňa s hĺbkou 104 metrov či Jaskyňa na rúbaní s dĺžkou viac ako pol kilometra.

Gepostet von Mojtín am Freitag, 4. Januar 2013

Samotná Mojtínska jaskyňa (Jaskyňa sv. Jozefa) však bola pre svoju dostupnosť asi najvhodnejšou voľbou, navyše ponúkala i rozsiahle priestory, a preto vysvätenie prebehlo práve tu. Štefan Závodník dal v jaskyni vystavať kamenný oltár so sochou Panny Márie a steny jaskyne vyzdobil obrazmi svätcov. Do Jaskyne sv. Jozefa potom meral dlhú cestu z Pružiny na koni pravidelne najbližších 5 rokov. Do jaskynného kostola s dĺžkou 46 metrov pritom chodila takmer celá dedina. Zmestilo sa tu až 400 dedinčanov.

foto: Jadra (panoramio)

Sláva Jaskyne sv. Jozefa skončila po piatich rokoch, a teda v roku 1860, kedy v obci postavili cirkevnú školu, ktorá od tohto času hostila všetky bohoslužby. Jaskynný kostol však v ďalšom storočí čakala ešte ďalšia dôležitá úloha. Počas druhej svetovej vojny totiž kedysi božie miesto slúžilo ako úkryt pred hrôzami vojny. Ukrývali sa tu rodiny z Mojtína a údajne sa jaskynný kostol stal prechodným domovom pre viac ako 200 ľudí.

zilina-gallery.sk

Pozri aj: Ľudia v nich stále bývajú. Skalné obydlia v obci Brhlovce sú slovenským unikátom, o ktorom málokto tuší

epochtimes.cz, obecmojtin.sk
Array

#cestujemdoma

Spoznávaj Slovensko a jeho krásy, podpor domácu ekonomiku a cestovný ruch.

Uložiť článok

Najnovšie články