Bunkovo kultivované mäso by sa mohlo v Spojenom kráľovstve objaviť na pultoch už o niekoľko rokov, tvrdí tamojšia Agentúra pre potravinové štandardy (FSA). Už teraz boli podané žiadosti na predaj laboratórne vypestovaných steakov, hovädzieho, kuracieho mäsa a foie gras, pričom v najbližších dvoch rokoch sa očakáva ďalších 15 žiadostí.
FSA dostala od vlády 1,6 milióna libier na vývoj efektívneho hodnotiaceho procesu pre tieto nové potraviny, píše Guardian. Spojené kráľovstvo je pre takýto druh potraviny atraktívny trh, pretože má vysoký počet vegánov a flexitariánov a priaznivú finančnú podporu pre startupy. Kľúčovým prínosom takéhoto mäsa je výrazne nižšie využitie pôdy a vody, čo znižuje emisie.
Prvoradá je bezpečnosť
Hoci má laboratórne mäso rovnaké bunky ako bežné, dôležité je zabezpečiť, aby bolo zdravotne nezávadné, uviedol hlavný vedecký poradca FSA, profesor Robin May. Takéto mäso sa kompletne pestuje v laboratóriu a netrpia pritom žiadne zvieratá. Bunky sa pestujú v tekutine a sú stimulované tak, aby sa vyvinuli do svalového, krvného a tukového tkaniva. To sa dosiahne pomocou kokteilu rastových médií a rastových faktorov.
FSA plánuje na vývoji hodnotiaceho procesu spolupracovať s odborníkmi a firmami. Hoci boli predložené prvé žiadosti, celý proces schvaľovania trvá približne dva roky. Laboratórne mäso sa považuje za bezpečnejšie, pretože eliminuje riziko kontaminácie baktériami, ako sú E.coli alebo salmonela.
Podobné mäsové výrobky sa však už v niektorých krajinách dokonca predávajú. V Singapure sa laboratórne kuracie mäso dá kúpiť od roku 2020 a v USA od roku 2023. Tento rok sa pridal aj Izrael.
Bola vysušená 5 rokov doma v garáži a jej rodina si to nevšimla: Záhada úmrtia mladej ženy vám nedá spávať
Už malý detail vie ušetriť desiatky eur, takto si nastavte radiátory. Odborníci upozorňujú, čo je doma najväčší problém
Patrí medzi najlacnejšie lyžiarske strediská v Európe: Najete sa tu už od 5,5 eura, cena skipasu vás prekvapí
S analytikom Potočárom sme sa rozprávali o energopomoci. Boli sme na magických trhoch, očarili nás ponukou aj cenami
Doktorka Jana Boboková o zomieraní: Život nie je nutné za každú cenu umelo predlžovať. Musíme akceptovať, že bude koniec
Našli ho mŕtveho v hotelovej vani, stal sa tak členom „Klubu27“: Smrť Jima Morrisona je dodnes veľkou záhadou
Ženy mučil a hral s nimi najzvrátenejšiu hru, akú si viete predstaviť. Z vraha sa dvíhal žalúdok aj skúseným policajtom
Exdetektív Vachálek: Ak by bol Černák na slobode, niekto by si ho našiel. Koncom búrlivej mafiánskej éry je vražda Kuciaka
Vývar za 3,90 € a ríbezľové pivo za 4 €: Našli sme najstaršiu slovenskú reštauráciu, po večeri sme ochutnali niečo nečakané
Outlet z kauzy slayáda začal veľkolepo, rýchlo sa z neho stala „nákupná zóna duchov“. Zákazníkov si užíval krátko








Nahlásiť chybu v článku