Ilustračná foto: Unsplash

Chcete schudnúť, no nejde to? Vedci majú zaujímavý tip.

V posledných rokoch sa ukazuje, že správna výživa je kľúčová pre fungovanie črevného mikrobiómu, čo v konečnom dôsledku blahodarne pôsobí na celý náš organizmus. Trendom sa stala vláknina, ktorá má posilňovať funkciu mikrobiómu, avšak aj medzi ňou sú rozdiely. 

Pozrite si naše najnovšie video, článok pokračuje pod ním ↓

Štúdia publikovaná v časopise The Journal of Nutrition naznačuje, že nie všetky vlákniny pôsobia rovnako. Vedci z americkej univerzity v Arizone spolu s vedcami z Viedenskej univerzity testovali rôzne druhy vláknin a jeden typ spôsobil znižovanie telesnej hmotnosti a množstva tuku v organizme. Aby sme ale veci uviedli na pravú mieru, testy prebiehali na myšiach, čo nám síce môže niečo naznačovať, ale automaticky to neznamená, že to musí rovnako fungovať aj u ľudí.

Rôzne typy vláknin

Ako píše Science Alert, vedci skúmali pšeničný dextrín, pektín, rezistentný škrob a celulózu a napokon aj beta-glukán. Dobrou správou je, že všetky typy vláknin zlepšili u myší mikrobióm, avšak, čo sa týka chudnutia, najlepšie vychádzal posledný menovaný — beta-glukán, ktorý môže kontrolovať hladinu cukru v krvi a pomáhať pri chudnutí myší kŕmených tučnou stravou.

Vieme, že vláknina je dôležitá a prospešná, no existuje jej veľké množstvo druhov. Chceli sme preto vedieť, aký druh je najprospešnejší na chudnutie a zlepšenie homeostázy glukózy,“ uviedol v tlačovej správe vedec biomedicíny, Frank Duca, z arizonskej univerzity.

Foto: Unsplash

Vláknina sa vo všeobecnosti delí na rozpustnú a nerozpustnú. Beta-glukán či pšeničný dextrín sú rozpustné vlákniny a sú ľahko fermentované črevnými baktériami. Na druhej strane, celulóza či rezistentný škrob sú nerozpustné a vytvárajú stolicu a čistia črevo. Obidva druhy tak majú svoj význam.

Ako Ozempic

Vedci v štúdii zistili, že beta-glukán zvyšuje množstvo Ileibacterium v čreve, pričom táto baktéria je spájaná s chudnutím. Pri myšiach kŕmených beta-glukánom sa pozorovali zvýšené koncentrácie butyrátu v ich črevách, ktorý vzniká rozkladom vlákniny. Práve buryrát indikuje uvoľňovanie glukagónu, teda peptidu, prirodzeného proteínu, ktorý syntetické lieky ako Ozempic napodobňujú na stimuláciu uvoľňovania inzulínu.

Konzumácia beta-glukánu tak môže simulovať tento liek, navyše má v sebe množstvo výhod v zlepšovaní črevnej mikroflóry a blahodarného vplyvu na orgány. Aby sa ale tieto hypotézy potvrdili, bude potrebný výskum na ľuďoch.

Ak ale chcete konzumovať vlákninu s beta-glukánom, prirodzene ho nájdete napríklad v ovsených otrubách.

Uložiť článok

Najnovšie články