foto: NASA - Wikimedia, Martin Navrátil

Čo by si chcel zažiť pri návšteve Japonska?

Záhrady? Mrakodrapy či dych vyrážajúcu techniku, ktorá je niekoľko rokov pred nami? Jedno ti však viem zaručiť, čo zažiješ. Zemetrasenie či iné nástrahy matky prírody.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zemetrasenie

Najväčšia metropola sveta Tokio, ktorá má cez 38 miliónov obyvateľov, ročne ,,zažije“ cez 1000 zemetrasení, čo je v priemere takmer 3 zemetrasenia denne. Ja do Japonska chodím pravidelne a vždy ho tu zažijem či už slabšie alebo silnejšie.

A aký je to pocit? Prvýkrát keď sa pod tebou zatrasie zem ani si to nestihneš uvedomiť. Proste jemne vibrácie, ktoré rozkývajú aj tú najsilnejšiu budovu. A ako to berú domáci? Nijak. Je to proste niečo, čo je rovnako prirodzené ako dážď či sneh doma na Slovensku. Keď je zemetrasenie silnejšie, tak každý dostane do svojho smartfónu informáciu o intenzite a či niečo hrozí. Osobne som ešte nezažil, že by sa kvôli tomu zastavil život.

foto: Unsplash

Raz som cestoval šinkansenom a rýchlovlak zastavil na 38 sekúnd kvôli silnejšiemu otrasu, ktorý dosiahol hodnoty 8,1. Len sa rýchlo skontrolovali trate a pokračovalo sa v ceste.

Japonci už stáročia vedia, čo majú robiť v danej chvíli. Nepodliehať panike. Panika urobí viac škody ako osohu. Od útleho detstva sa každý učí, čo má presne robiť, keď príde otras, tsunami či tajfún.

Raz sa mi stalo, že som prespal zemetrasenie, ktoré dosiahlo intenzitu 8,3. Keď som sa pýtal na recepcii hotela, či v noci bol otras zeme, tak zamestnanec hotela na mňa pozeral ako keby som sa ho spýtal či v noci pršalo. A nejaké škody na budovách či v meste? Žiadne.

Tajfún

Tento rok zasiahlo Japonsko cez 20 tajfúnov. Pri písaní tohto článku pre interez.sk sedím na izbe v Hirošime a vonku zúri tajfún, ktorý dosahuje rýchlosť takmer 200 kilometrov za hodinu. Nikto nepanikári a aj vďaka presným predpovediam každý vie, kedy silný vietor príde a odíde. Dnes som si rezervoval lístky na šinkansen a bolo mi oznámené, že medzi 9:38 a 17:41 nič nebude premávať. Chápete? Oznámili to presne na minútu! Pre našinca niečo nepredstaviteľné.

Pred 3 rokmi mi Slovenská televízia zavolala počas tajfúnu, aby som poskytol svedectvo. Keď som povedal, že vlaky nabrali veľké meškanie až 20 minút, mysleli si, že si z nich robím srandu. My to nevieme pochopiť, ale tu keď vlak mešká viac ako 3 minúty, japonské železnice ti vrátia 60% ceny lístka.

Pri návšteve Japonska sa nemusíš obávať zemetrasenia. Niekde zemetrasenie v hodnote 8 ničí dediny či mestá, ale Japonsko zostáva celé.

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov