Foto: Photo by bruce mars from Pexels

Zdá sa vám niekedy, že na vašich fotografiách je iná osoba ako vo vašom zrkadle?

Ak áno, určite nie ste sami. Nejeden výskum totiž dokázal, že so svojím obrazom (resp. odrazom) v zrkadle sme oveľa spokojnejší než s tým, ako sa vidíme na vlastných fotografiách. Za všetkým je však veda a inak tomu, samozrejme, nie je ani v tomto prípade. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Brightside zverejnil 5 vedeckých dôvodov, ktoré sú za tento zvláštny fenomén zodpovedné.

#1 Vidíme sa naopak

Ako všetci vieme, v zrkadle sa vidíme prevrátene, teda “zrkadlovo”. Čím častejšie sa teda do zrkadla pozeráme, tým viac sme na tento svoj obraz zvyknutí. Ak sa potom uvidíme v inej podobe, zdá sa nám, že sa na seba vôbec nepodobáme. 

#2 Okamžitá kontrola

V zrkadle sa tiež vidíme tak, ako práve chceme. Na fotografiách však môžeme byť zachytení aj v situáciách, v akých sa v zrkadle nevídame. 

#3 Naša tvár je asymetrická

Pravdepodobne ste o tom už niekedy počuli a je to skutočne pravda – pravá a ľavá polovica našej tváre nie sú úplne rovnaké. V zrkadle sa na seba väčšinou pozeráme z toho najlepšieho uhlu a aj preto môžeme byť niekedy prekvapení tým, čo vidíme na fotografii. 

Photo by Johannes Plenio from Pexels

#4 Na fotografiách sa snažíme vyzerať dobre

Keď sa na seba pozeráme v zrkadle, väčšinou sa tvárime úplne prirodzene. Keď nás však niekto fotí, snažíme sa vyzerať čo najlepšie, čo nevyzerá vždy práve najprirodzenejšie. 

#5 Myslíme si, že sme atraktívnejší

A nakoniec, nejedna štúdia už dokázala, že často si o sebe myslíme, že sme atraktívnejší než v skutočnosti. Keď sa potom fotografie nezhodujú s našou predstavou, prirodzene sme nespokojní a sklamaní. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov