Rozvedení ľudia toho majú veľa spoločného…

A nie je to len stav rozvedený/á. Na Slovensku sa rozvádza viac než 50% manželstiev. Znamená to, že viac než každá druhá zosobášená dvojica, ktorú poznáte, sa do niekoľkých rokov rozvedie. Viaceré štúdie však ukázali, že to, o ktoré páry pôjde, je možné dosť spoľahlivo predpovedať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vek, dosiahnuté vzdelanie či zamestnanie. Aj toto sú veci, ktoré výrazne ovplyvňujú to, či vzťah vydrží alebo nie. Toto je teda 5 faktorov, ktoré vedú k rozvodu najčastejšie.

Kritický vek

Ako však takýto vek určiť? Jednoducho. Štatistiky totiž nepustia a tie hovoria jasnou rečou. Najviac ohrozené sú manželstvá, kde mal jeden z dvojice:

  • 19 a menej rokov alebo
  • 32 a viac rokov

Ukázalo sa, že najmenšia rozvodovosť je u manželstiev, kde mali partneri od 25 do 30 rokov. Zdá sa teda, že vek nie “len číslo”, ako sa veľakrát hovorí.

Práca manžela

Prekvapivé výsledky zaznamenala jedna štúdia vykonaná na Harvarde v roku 2016. Tá zistila, že viac sa rozvádzajú dvojice, kde manžel nepracuje na plný pracovný úväzok. Prekvapivé? Možno ani nie, v spoločnosti predsa stále prevláda obraz muža ako živiteľa rodiny.

pexels.com

Nedokončená stredná škola

Áno, aj vzdelanie má výrazný vplyv na mieru rozvodovosti. Štatistiky sa totiž zhodujú v tom, že najmenej sú rozvodom ohrozené dvojice, kde majú muž aj žena dokončenú vysokú školu. Naopak, zhruba až 50% manželstiev, kde jeden z dvojice nemá dokončenú ani strednú školu, sa rozvedie.

Aj dobrého veľa škodí

Mali ste už niekedy partnera, ktorý popieral akýkoľvek problém, všetko zatĺkal a na všetko sa snažil pozerať cez ružové okuliare? Ak áno, viete, aké je to neznesiteľné a výsledky tohto výskumu vás neprekvapia. Psychológ Ted Huston počas 13 rokov pozoroval a skúmal až 168 manželstiev. Jeho záverečná správa obsahovala napríklad aj zistenie, že páry, ktoré sa rozviedli po 7 a viac rokoch, sa veľakrát sťažovali aj na “prílišnú láskavosť partnera”. Nezabúdajme teda, že veľa škodí aj dobrého.

Absencia hádok

“Vadí mi, že sa v poslednom čase toľko hádame…”

“My? Veď my sa vôbec nehádame.”

Takto nejak to vyzerá vo viacerých domácnostiach. Žiaľ (alebo našťastie), takmer žiadne z týchto manželstiev nevydrží. Popieranie konfliktov či situácia, kedy vy vyjadrujete svoj názor a “protistrana” len mlčí, je jednou z najčastejších príčin rozvodov. Určite sa preto konfliktom nevyhýbajte, pre fungujúci vzťah sú naozaj nevyhnutné.

pexels.com

Pozri aj: Chcete mať zdravý vzťah? Toto je 5 slov, ktoré by ste v ňom mali prestať používať

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov