Foto: Photo by picjumbo.com from Pexels

Všetko je v našej hlave…

Snažíte sa všemožne schudnúť, no vôbec sa vám nedarí a máte pocit, že priberáte pomaly aj zo vzduchu, ktorý dýchate? Možno vás to prekvapí, no prekážka sa môže nachádzať vo vašej hlave… Potvrdila to aj štúdia, ktorú uverejnil portál Spring

Článok pokračuje pod videom ↓

Chudnutie nie je len vecou zdravej stravy a cvičenia a psychológovia to veľmi dobre vedia. Rozhodli sa preto pozrieť na to, čo môže brzdiť našu snahu dostať sa do formy. 

Ich zistenie bolo pre mnohých prekvapujúce, a niektorých naozaj nepoteší. Vedeckému tímu sa totiž podarilo zistiť, že jednými z najväčších prekážok pri chudnutí sú stres a únava. Ukázalo sa totiž, že ak sme vystresovaní alebo príliš unavení, nezdravým a vysoko kalorickým potravinám odolávame oveľa ťažšie. 

Hlavný autor štúdie, Dr. Poppy Watson, to vysvetlil nasledovne: “Neustály nepokoj alebo stres ovplyvňujú našu schopnosť využívať naše kontrolné mechanizmy, ktoré nám pomáhajú vyhýbať sa nechceným podnetom z prostredia.” Povedané jednoduchšie – ak sa cítime pod psa, ignorovať ten šťavnatý hamburger je oveľa ťažšie, veľakrát priam až nemožné. 

Photo by ready made from Pexels

Dr. Watson dodáva ešte jednu zaujímavú vec: “Problémy s kontrolou sa pritom najčastejšie objavujú v situáciách, kedy sa niečomu chceme vyhnúť, alebo keď niečo chceme obmedziť – napr. alkohol či fast food.”

Ako sa teda (opäť) ukázalo, v akejkoľvek oblasti zdravia (vrátane oblasti chudnutia) je mimoriadne dôležité nielen to, akú potravu prijímame, ale aj to, ako sa cítime. Ak sa teda snažíte schudnúť a nedarí sa vám, skúste si dopriať viac odpočinku a vymedziť si viac času na oddych a na relax. Určite to stojí zato. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov