foto: Martin Navrátil, Unsplash

Kto by netúžil vidieť bájny Tibet, ktorý je položený na najväčšej náhodnej planine na svete a Bhután, kde panovník meria radšej šťastie ako HDP?

Kto by nechcel vidieť naživo budhistické rituály v odľahlých oblastiach Tibetu, kde sú po stáročiach rovnaké modlitby, viera a povery? Vydajte sa so mnou a do budhistických krajín a viďte veci naživo cez Instagram @interezsk.

Tibet som navštívil niekoľkokrát a získal si ma nielen svojou krásnou prírodou, ale hlavne nemeniacou kultúrou, ktorá sa ani pod nánosom moderných technológii vôbec nezmenila. Stále tu môžete vidieť to isté, ako známi cestovatelia, ktorí sa sem dostali pred 100 rokmi. Ako keby opisy v starých knižkách boli napísané teraz a nie v dávnych časoch. Tibet to nie je len Potala, ale aj najposvätnejšie miesto všetkých Tibeťanov Džogank, kde sa denne modlia tisícky Tibeťanov.

foto: Unsplash

Zopínajú ruky a odriekajú mantry, ktoré má studený vietor Himalájí odviať tam hore. Keď sa na to pozeráte pri silnom mašľovom čaji, tak vám z tej atmosféry pôjdu zimomriavky. Nezostanem však len v Tibete, ale pozriem aj odľahlé časti, prejdem okolo vysokohorských jazier a samozrejme sa budem pozerať na Himaláje. Len si predstavte, že v dedinke Tingri máte výhľad na Everest asi tak, ako keby ste išli na trase Poprad – Liptovský Mikuláš a vy máte po pravej strane ten krásny gýč. Len s tým rozdielom, že teraz budem pozerať na niekoľko osemtisícoviek. Tibet je cestovateľská pecka a pomyselnou čerešničkou na torte.

foto: Unsplash

Tibet je snom každého cestovateľa a Bhután rovnako. Bhután je výnimočný aj svojou uzavretosťou pred okolitým svetom. Tu stále nenájdeš tie davy turistov, ktorí by sa nakopili na pamiatky. Je to aj tým, že za každý deň tu musíte zaplatiť minimálne 250 USD. Možno si teraz poviete, čo je to za hlúpy poplatok, ale odôvodnenie je jednoduché. Bhutánci chcú, aby do ich krajiny neprúdilo toľko turistov a prišli len tí, čo sa v skutočnosti zaujímajú.

Martin Navrátil

Nechcú, aby niekto frflal, že ich je tu veľa a nik neprecíti pôvodnú kultúru. Chcú si ponechať výnimočnosť a v období, kedy cestuje po celom svete takmer 2 miliardy ľudí. Tu nenavštívim len hlavné mesto krajiny, kde neexistuje svetelná signalizácia, ale aj odľahlé chrámy na predhorí Himalájí. Dokonca mám prisľúbenú návštevu s modlitbou v hlavnom posvätnom chráme. Uvidíme.

Prinesiem ti na dennej bázy nielen Príbehy na Instagrame Interezu, ale aj praktické rady, ako sa kam pozrieť, čo vidieť a ako vybaviť. Vedel si, že do Tibetu potrebuješ špeciálne povolenia? Kde ich vybavíš? Alebo že film Sedem rokov v Tibete sa nenatáčal v Tibete? Kde býval Dalajláma?

Sleduj a dozvieš sa viac.

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov