Foto: travelistan.sk

Istotne si už aj ty počul známy mýtus o tom, ako sa nedá dostať do jednej z komunistických krajín sveta, akou je Severná Kórea.

 Je pravdou, že to nie je cesta pre každého človeka. Budeš si musieť vopred pripraviť veľkú dávku sebazapierania a poslušnosti, nakoľko prísny režim vládcu Kim Čong-una nie je len záležitosťou každodenných, ba dokonca celých životov obyvateľov tejto krajiny, ale pocítia ho aj ľudia, ktorí sa tam rozhodnú ísť len na pár dní. Ako teda postupovať úspešne tak, aby si zažil neopakovateľnú dovolenku? Poradil nám Martin Navrátil z portálu travelistan.sk.

Článok pokračuje pod videom ↓

Veľmi dôležitá je príprava, bez tej to nepôjde. Do KĽDR bude potrebné zaobstarať si hlavne oficiálne víza a povolenia, bez ktorých sa tam nedostaneš. S tým ti pomôže oficiálna cestovná kancelária, ktorá sídli v Pekingu. Tá ťa bude následne sprevádzať na každom tvojom kroku počas pobytu v krajine prostredníctvom miestneho sprievodcu, nakoľko voľný pohyb nie je absolútne možný. Ak si aj myslíš, že dokážeš niečo ukryť pred pozorným očkom sprievodcu, si na omyle. Vo väčšine prípadov sú prítomní dvaja, ale o druhom nebudeš vedieť, nakoľko je „tajný“. Režim tejto krajiny si nemôže dovoliť ani najmenšie riziko ohrozenia vlády. O všetkých zákazoch a povoleniach budeš precízne informovaný pred samotnou cestou do KĽDR.

Foto: travelistan.sk

Ako to funguje s cestovnou kanceláriou?

Funguje to veľmi jednoducho. V princípe je to ako vyberanie dovolenky u klasických cestovných kancelárií, iba o niečo odlišnejšie. Vyberieš si jeden z  programov, ktorý ťa zaujme, zaplatíš ho a následne ti príde oznámenie o tom, kedy sa máš dostaviť do Pekingu. V cene programu nie sú zahrnuté letenky do Pekingu, tie si musíš zaobstarať na vlastnú päsť. Následne máš niekoľko možností. Najrýchlejšie je využiť cestu lietadlom z Pekingu do KĽDR alebo o niečo pomalšie, vlakom. Tieto dve možnosti môžeš aj skombinovať.  Trasa Peking – KĽDR je zabezpečovaná cestovnou kanceláriou, takže nemusíš mať žiadne obavy ohľadom výberu zlej cieľovej stanice.

Fotot: travelistan.sk

Malá zmena a vznikne problém.

Keď sa už vydáš na druhý koniec sveta, budeš chcieť pochopiteľne vidieť čo najviac. Tu treba byť obzvlášť opatrný. V prípade, že budeš mať chuť počas svojej veľkej cesty navštíviť aj Južnú Kóreu, nechaj si tento bod zájazdu až na neskôr, presnejšie po návšteve KĽDR. Ak by si sa vydal najskôr do Južnej a následne do Severnej Kórei, mohol by z jednej pečiatky v pase vzniknúť nepríjemný problém v podobe výsluchov. V konečnom dôsledku by to bol problém hlavne pre teba. V prípade opačného postupu cesty, Južná Kórea takéto záležitosti nerieši a je jej v podstate jedno, kde si sa nachádzal pred pár dňami.

travelistan.sk
Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov