foto: Martin Navrátil

Čo sa vám zjaví, keď sa povie Saudská Arábia?

Púšť? Mekka? Alebo veľmi prísne zákony? Ja si hneď spomeniem na ťažko získané víza pred piatimi rokmi. Pamätám si to, akoby to bolo dnes. S kamarátmi sme sa rozhodli, že pôjdeme do Saudskej Arábie, ale turistické víza sa nevydávali niekoľko desaťročí. O turizmus nemali Saudi záujem a jediná cesta, ako ste sa tam mohli dostať, bolo robiť biznis.

Dva mesiace som chodil do Viedne a vybavoval víza. Vyhodili ma dverami, vrátil som sa komínom a pritom som sa usmieval ako slniečko. Víza sme nakoniec získali a mohli sme navštíviť krajinu, ktorá bola v tom období najuzavretejšia na svete. Verte, že aj Severná Kórea bola oveľa prístupnejšia ako púštne kráľovstvo, ktoré doslova leží na rope.

foto: Martin Navrátil

Dnes? Všetko je inak. Už nemusíte chodiť na veľvyslanectvo do Viedne, z pohodlia svojho domova si cez internet vyťukáte vytúžené víza. Také jednoduché, až sám sebe neverím všetky tie bizarné príhody spred piatich rokov.

Saudská Arábia bude onedlho veľmi vyhľadávanou turistickou destináciou. Nebude to destinácia number one, ale uvidíte, že veľmi veľa ľudí vycestuje do tejto tajomnej krajiny.

Aká je Saudská Arábia?

Mám jedno veľké šťastie, že môžem porovnať Saudskú Arábiu z obdobia, keď bola úplne uzavretá a vládli tam rôzne obmedzujúce zákony, s dneškom. Mnoho ľudí navštívilo svetovú výstavu EXPO 2022 v Dubaji a ochkali nad asi najkrajším pavilónom na výstave. Koľko ľudí bolo ohromených, že ich pavilón Saudskej Arábie príjemne prekvapil. Áno, marketing ide Saudskej Arábii veľmi dobre. Priam skvele.

foto: Martin Navrátil

Saudská Arábia chce byť druhý Dubaj. Dokonca sa hrá s predstavou ľudí, že Rijád či Džidda bude na tom lepšie. Každý z nás má predstavu, že Saudi vlastnia najväčšie zásoby ropy na svete, a teda tie peniaze sa premietnu do veľkolepej výstavby a infraštruktúry. Opak je však pravdou.

Saudská Arábia vtedy a dnes

Saudská Arábia mala ešte pred rokom 2016 úplne iné zákony ako dnes. Ženy nesmeli šoférovať, museli nosiť šatky, nesmeli vyjsť  z domu bez doprovodu, na uliciach sa nesmela hrať hudba, neexistovali kiná a všadeprítomná náboženská polícia všetko kontrolovala. Máte správne upravenú šatku? Nezabudli ste sa modliť? Je žena po vašom boku zákonitá manželka?

Ja ako cudzinec som tieto zákony nepociťoval až do momentu, keď som sem zobral kamarátov a manželská dvojica sa pri ubytúvaní musela preukázať sobášnym listom. Ale najhoršie bolo, keď sme vošli do reštaurácie a majiteľ povedal, že ženy tam vstúpiť nemôžu, ale veľkodušne ukázal na obrubník pred reštauráciou, že tam môžu sedieť a jedlo im donesie. Za tých päť rokov sa všetko zmenilo.

foto: Martin Navrátil

Následník trónu Mohammed bin Salman Al Saud to všetko zmenil a dnes z horeuvedených zákonov neplatí nič. Dokonca bola zrušená aj náboženská polícia, ktorá všetkým otravovala život. Teraz si poviete, že je to cool chlapík a veľký reformátor. Pravdupovediac, spočiatku bol, kým nedal zavraždiť známeho novinára Džamála Chášukdžího. Jeho vraždiace komando novinára na veľvyslanectve v Istanbule za niekoľko minút rozštvrtilo.

Začal zatýkať ženy, ktoré chceli to isté, čo zavádzal. Následník trónu sa jednoducho rozhodol, že len od neho musia vyjsť všetky tie skvelé a potrebné zákony. Na jednej strane veľký liberál, ktorý chce zlepšiť vzťahy aj s Izraelom a na druhej konzervatívny člen rodiny Saudov, ktorý si stále chce uchovať neobmedzenú moc. Tušili ste, že v Saudskej Arábii nemajú klasický parlament a ústavu? Saudská Arábia sa otvára svetu, ale tak trochu svojsky.

foto: Martin Navrátil

Svojský je aj nový koncept šialenej výstavby z hlavy následníka trónu. Mohammed chce vybudovať zo Saudskej Arábie nový a krajší Dubaj. Vieme, že Saudi majú najviac ropy na svete a miliardy tečú do štátnej pokladnice jedna radosť. Na jednej strane je pekné a rozumné, že chcú rozdeliť peniaze na zmysluplné projekty, ktoré majú odstrániť závislosť od ropy. Tá tu totiž nebude navždy.

Avšak na druhej strane vidíte, že všetko musí byť rýchlo a ihneď. Salman chce vybudovať nové moderné mestá. Nielen futuristické mesto menom NEOM, kde majú nad plochou vyše 20-tisíc km lietať autá, majú tam vyrásť najkrajšie mrakodrapy a celý IT svet sa presťahuje k brehom Červeného mora. Salman však chce vybudovať aj Jeddah akoby nanovo. Na tom by nebolo nič zlé, že VÍZIA 2030 vybuduje nové a krajšie mestá, ale tak, že zničíte historické centrum?

foto: Martin Navrátil

Áno, dobre počujete. Pred piatimi rokmi som obdivoval krásne historické budovy, niektoré staré niekoľko storočí. V úzkych uličkách ste mohli obdivovať zručnosť miestnych umelcov, ktorí dokázali vytvoriť krásne diela, keď o rope ešte nikto nič netušil. Dnes sa celá štvrť postupne demoluje s vizionárskym odkazom, že to, čo príde, bude krajšie a lepšie. Áno, bude to novšie a oku viac lahodiace, ale prečo sa ničia historické budovy?

Pochopiteľne, že nebúrajú všetky budovy, ale mňa neoklamú marketingovým, počítačom nakresleným plánom, že domy premiestnia a zbúrajú ich len pár. Ak porovnám situáciu spred piatich rokov a teraz, nezdemolovali „len“ pár budov. Už som nenašiel ani známu kaviareň, kde sme si dali čiernu tekutinu s kardamónom. Našli sme inú, ale za pravidelnej kadencie zbíjačky sa atmosféra vytratila.

Jeddah sa jednoducho zmenila na najväčšie stavenisko sveta. Pred piatimi rokmi som mesto odporúčal všetkými desiatimi – a dnes? Poviem to tak, že ak máte veľmi veľa času na návštevu, príďte. Ak ste časovo obmedzení, tak sa mestu vyhnite. Jedine, že by ste milovali staveniská, búraniská a zvuk zbíjačiek. Potom tu budete ako v siedmom nebi. Áno, som ironický a nedokážem sa ubrániť pocitu, že mesto napokon skončí tak ako plánovaný najvyšší mrakodrap sveta, ktorý mal merať kilometer do výšky.

Saudi sa rozhodli, že 1. apríla 2013 začnú budovať najkrajší a najvyšší mrakodrap na svete za 4,5 miliardy dolárov. A dnes? Je nedokončený a vyzerá to tak, že sa vlastnou váhou prepadáva. Tieto nezmyslené súboje so Spojenými arabskými emirátmi, konkrétne s Dubajom, mi pripadajú ako studená vojna medzi USA a ZSSR. Bodaj by som sa mýlil a stavitelia by nás presvedčili o opaku.

Nie, nesťažujem sa, ale…

Saudská Arábia je zatiaľ určená hlavne pre tých, ktorým neprekáža, keď niečo nefunguje. Nemrzí ich, že budú improvizovať, dlho hľadať správne informácie napriek tomu, že pamiatky by podľa oficiálneho webu mali byť otvorené, ale sú zavreté… Komu neprekáža tá cestovateľská neistota, bude v siedmom nebi. Ak však patríte medzi tých, čo si zakladajú na presnosti, dokonalosti a hľadáte druhý Dubaj, tak si ešte počkáte.

Ako sa do krajiny dostať? Čo treba? Kde vybavíte víza? Pozrite sa na Saudská Arábia – cestovateľské rady, tipy a itinerár – Travelistan

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov