Foto: Photo by Christian Wiediger on Unsplash

Dáva to zmysel…

O IQ sa toho hovorí naozaj veľa. Niekto ho má vyššie, iní nižšie, no treba podotknúť aj to, že človek s nižším IQ nemusí byť zlým človekom. IQ vyjadruje náš inteligenčný kvocient a jeho výšku je možné stanoviť v bodoch na základe testov.

Existujú však aj isté znamenia, ktoré nám jeho hodnotu môžu naznačovať. O jednom z nich napísal aj portál Spring, a to na základe jedného z výskumov, ktorý zistil, že istá vlastnosť je znakom vyššieho IQ. 

Ak vás zaujíma, o čo ide, je to prekvapivo zmysel pre humor. Ako sa totiž ukázalo, vtipní ľudia majú vyššiu všeobecnú i verbálnu inteligenciu. 

To však ani zďaleka nie je všetko. Vedcom sa podarilo dokázať aj to, že ľudia so zmyslom pre humor dosahujú oveľa väčšie úspechy v randení. Muži aj ženy totiž viac priťahujú ľudia, ktorí rozoznajú vtipné poznámky, a dokážu na ne vhodne reagovať. 

Autor štúdie sa k otázke humoru vyjadril nasledovne: “Humor nie je len indikátorom inteligencie, ale je aj jednou z najdôležitejších vlastností pri hľadaní si nových priateľov. Je však skvelým prostriedkom napríklad aj pri zmierňovaní sociálneho napätia.”

Photo by Lesly Juarez on Unsplash

Prepojenie medzi zmyslom pre humor a hodnotou IQ dokázalo už viacero štúdií, no konkrétne tejto sa zúčastnilo 400 mladých ľudí, ktorí boli najprv podrobení IQ testu, a potom vypĺňali dotazník týkajúci sa ich vzťahového života. 

Následne pozerali respondenti rozprávky, kde však boli niektoré časti vystrihnuté, a oni ich mali doplniť. Tu sa ukázalo, že ľudia s darom reči (s vysokou verbálnou inteligenciou) boli vo väčšine prípadov aj vtipní, a zároveň dosiahli vyššie skóre v IQ testoch i v dotazníku o úspechoch v randení. 

Ako teda vidíte, humoru by sme sa vyhýbať určite nemali. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov