Foto: Photo by Dima Valkov from Pexels

Na každú lož sa raz príde...

Či už skôr alebo neskôr, raz bude odhalené každé jedno klamstvo. Ak však chcete túto dobu skrátiť na minimum, je tu jedna zaujímavá technika, vďaka ktorej dokážete klamára rozoznať v priebehu niekoľkých sekúnd. Ako na to? Odpoveď poskytol portál Brightside

Článok pokračuje pod videom ↓

S touto technikou má pozitívne skúsenosti aj Dr. Jack Shafer, bývalý analytik správania pre FBI. Ako sám hovorí, celý „trik“ spočíva v tom, že danej osoby sa najprv opýtate niečo, na čo odpoveď poznáte. Ak vám povie pravdu, viete, že jej môžete veriť, no naopak – ak povie lož, musíte sa mať na pozore.

Ako spoznáte klamára?

Túto techniku však samozrejme nesmiete používať príliš často, inak vás ľudia „prekuknú“. Základom pritom je tváriť sa pokojne a sebavedome, aby dotyčný nezistil, že sa ho práve chystáte nachytať.

Photo by Tirachard Kumtanom from Pexels

Aby ste presnejšie pochopili, o čo vlastne ide, môžeme si to uviesť na príklade, ktorý síce bude prehnaný, avšak na ilustráciu je dokonalý. Povedzme, že nový priateľ vašej sestry vás presviedča o tom, že sa zúčastnil svadby princa Harryho a Meghan. Neviete, či si nevymýšľa, a tak sa ho spýtate, či mu chutila veľká čokoládová torta, ktorú mali, aj keď viete, že na sobáši bola veľká biela vanilková torta dekorovaná kvetmi.

Ak vám povie, že čokoládová torta bola dobrá, viete, že klame, a že mu veriť nemôžete. Naopak, ak povie, že čokoládovú tortu si nepamätá, ale že tá vanilková s kvetmi bola vynikajúca, viete, že mu môžete dôverovať. V takom prípade môžete povedať napríklad to, že ste sa zmýlili, pretože čokoládová je vaša najobľúbenejšia.

To, pre akú otázku sa rozhodnete, je samozrejme na vás, jedno je však isté – ide o skvelý spôsob, ako nachytať klamára!

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov