O niektorých z nich ste už možno počuli, no niektoré vás naozaj prekvapia.

Nikto nevie všetko. Ak by vám ale niekto povedal, čo máte spraviť preto, aby ste vyzerali tak, že vy všetko naozaj viete, nepokúsili by ste sa o to? Každý človek (aj ten, ktorý si to neprizná) chce predsa pred inými vyzerať čo najinteligentnejšie. Táto skutočnosť zaujala aj vedcov a preto sa v rôznych výskumoch zaoberali otázkou, vďaka ktorým vonkajším znakom považujeme akéhokoľvek človeka za inteligentného. A niektoré z ich zistení vás naozaj prekvapia.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Nosia okuliare

Prvé zistenie vás možno až tak neprekvapí. To, že ľudia s okuliarmi vyzerajú inteligentnejšie, je známe už dlho. Zaujímavejšie je skôr to, že Gutenbergova štúdia dokázala, že oni inteligentnejší naozaj sú.

pexels.com

#2 Používajú iniciály

Na Slovensku je stredné meno skôr raritou, no vo viacerých krajinách je úplnou samozrejmosťou. Jedna zo štúdií dokázala, že spisovateľov, ktorí nepoužívajú celé meno, ale len svoje iniciály + priezvisko (napríklad J.K. Rowling či J.R.R. Tolkien), považujú ich čitatelia za inteligentnejších a celkovo ich knihy hodnotia vyššie. Zaujímavé, však?

#3 Vyhýbajú sa alkoholu

Štúdia z roku 2013 dokázala, že napríklad v bare alebo v reštaurácii považujú ľudia za inteligentnejšie tie osoby, ktoré na stole nemajú položený žiaden alkoholický drink. Autori štúdie sa domnievajú, že je to tým, že ľudia vedia, aké iracionálne správanie sa môže alkohol spôsobiť.

#4 Nesnažia sa vyjadrovať príliš odborne

Tak napríklad, ak niekto povie „idiosynkrázia“ namiesto „zvýšená citlivosť na niektoré javy alebo látky“, môže sa vám zdať inteligentným. Ak však použije v každej vete niekoľko podobných výrazov, podľa štúdie budeme takéhoto človeka paradoxne považovať za menej inteligentného.

#5 Pýtajú sa múdre otázky

Podľa jednej Harvardskej štúdie budete vyzerať oveľa inteligentnejšie, ak sa budete počas diskusie pýtať inteligentné otázky.

pexels.com

#6 Pozerajú sa ľuďom do očí

Ak vám nerobí problém pozerať sa ľuďom priamo do očí, je veľká pravdepodobnosť, že v nich vzbudíte dojem, že ste naozaj inteligentní. Podľa jednej štúdie to totiž dokazuje, že sa úprimne zaujímate o to, čo vám druhý človek hovorí.

#7 Na oblečení záleží

Ako sa ukázalo, správne zvolené oblečenie nerobí zázraky len s našou postavou. Súbor výskumov, ktoré sa uskutočnili na Marylandskej univerzite a na Univerzite Yale totiž priniesol jedno zaujímavé zistenie. Výskumy totiž preukázali, že ľudia vyzerajú inteligentnejšie, keď sa obliekajú „primerane“ svojmu pohlaviu. Znamená to napríklad, že žena, ktorá má na sebe šaty a lodičky vyzerá inteligentne, zatiaľ čo muž, ktorý má oblečené ružové tričko alebo úzke nohavice nie.

#8 Nehrbia sa

Áno, aj na toto sa prišlo. Podľa výskumu, ktorý sa uskutočnil na univerzite v Ohiu vnímame ako inteligentnejších tých ľudí, ktorí stoja alebo sedia vzpriamene a nehrbia sa.

#9 Majú rovné zuby

Pritvrdzuje sa to, však? Jedna štúdia ale naozaj dokázala, že 38% respondentov považuje za múdrejších ľudí, ktorí majú biele a rovné zuby.

pixabay.com

#10 Nevyjadrujú sa vulgárne

Z prieskumu, ktorý bol uverejnený v Career Builder vyplynulo, že 54% zamestnávateľov si myslí, že zamestnanci, ktorí nadávajú sú menej inteligentní než tí, ktorí sa dokážu vyjadrovať slušne. Paradoxne, tomuto zisteniu protirečí štúdia, ktorá naopak dokázala, že ľudia, ktorí nadávajú, majú bohatšiu slovnú zásobu. Čomu teda veriť? Možno postačí len to, ak prestanete nadávať priamo pred svojím šéfom.

Ako môžete vidieť, vyzerať inteligentne si nevyžaduje až toľko úsilia. Samozrejme, byť inteligentným je už o niečom úplne inom.

Pozri aj: Vedci tvrdia, že ak máte tieto 3 zlozvyky, pravdepodobne ste nadpriemerne inteligentní

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov