S nástupom vizuálnych médií prišla aj éra dokumentárnych filmov. Tie dokážu informácie vykresliť o niečo presnejšie, než knihy, kde je všetko ponechané na fantáziu čitateľa.

Dokumenty nájdete hádam už na akúkoľvek tému, od následkov násilia páchaného na deťoch, až po vyobrazenie toho, ako jadrové zbrane ohrozujú domovy miliónov ľudí. Dokumenty v tomto článku sú „neslávne slávne“ svojou šokujúcou povahou a pre diváka sú jednoznačne výzvou. Varujeme vás, že takmer každý dokument obsahuje vyobrazené násilie, či témy a zábery, ktoré pre citlivé povahy nemusia byť príjemné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ulica High on Crack (1995)

https://www.youtube.com/watch?v=s-pafNMDpaM

Tento dokument vyobrazuje trojicu ľudí závislých na drogách a ukazuje ich každodenný boj o život a o ďalšiu dávku v celej komplexnosti. Napriek tomu, že v školách sa s dokumentmi o drogách stretávame pomerne často, neukazujú tak celkom ich pravú, temnú tvár, ktorej súčasťou je prostitúcia, nechcené tehotenstvá a pohlavné choroby.

Vidieť ničivý účinok drogy v priamom prenose je šokujúce. Hlavnými postavami dokumentu sú Boo Boo, Dicky a Brenda a ich príbehy sa nedočkali šťastného konca. Šesť mesiacov po skončení natáčania Boo Boo stále denne užíval dávky v hodnote 180 eur, Dicky sa dostal do väzenia a Brenda zomrela. Pozoruhodný dokument zobrazujúci skazu spôsobenú závislosťou na droge človekom skutočne otrasie.

Aokigahara, samovražedný les (2012)

Les Aokigahara leží pod úpätím hory Fuji a je to neslávne známe miesto samovrahov. Dokumentárny film sleduje stopy geológa, ktorý sa do tohto lesa vybral hľadať tých, ktorí už depresii podľahli, aj tých, ktorí by čoskoro mohli. Na parkovisku pred lesom je opustené auto, v lese značky, ktoré majú ľudí od samovraždy odradiť.

Netrvá dlho kým na tejto nepríjemnej ceste lesom geológ natrafí na prvé stratené duše, ktoré sa obesili na stromoch v Aokigahare. Od tohto bodu je to už len horšie. Tento dokument neodporúčame pozerať slabším povahám. Vykresľuje ľudské zúfalstvo v jeho plnej miere.

Icemanove nahrávky (1992)

Zákerný, nemilosrdný, bezcitný, brutálny, násilný, narušený, krutý. To je len zlomok prívlastkov, ktorými je možno označiť nájomného sériového vraha známeho pod menom Richard „The Iceman“ Kuklinski. Nahrávky umožnia divákovi nazrieť do mysle zvráteného, chladnokrvného, paranoidného psychopata. Rozhovor s ním robil psychiater Michael Baden. Kuklinski detailne popisuje svoje neľudské skutky bez štipky emócie. Sám o sebe povedal: „Som tým, čomu hovoríte nočná mora.“

Nuit et Brouillard (1955)

Anglický preklad tohto filmu je Night and Fod, teda Noc a hmla a vyobrazuje zverstvá páchané počas holokaustu. Prevedie vás nekompromisnou a nezabudnuteľnou cestou koncentračnými tábormi Auschwitz a Majdanek a osudmi zajatcov v nich. Od konštrukcie, až po deštrukciu, Nuit et Brouillard divákovi vypáli do mysle desivé obrazy, na ktoré sa len tak ľahko nedá zabudnúť.

Atómové rany (2006)

Je náročné predstaviť si, aký dopad majú na ľudí jadrové zbrane, samozrejme, okrem úmrtia. Väčšinou si ich predstavujeme ako zbrane, ktoré zničia všetko, čo im stojí v ceste. To však nie je všetko. Táto zbraň nie je len ničivá. Otrávi a spáli úplne všetko. Tí, ktorí nemali toľko šťastia, aby včas zmizli, umierajú strašidelnou a bolestivou smrťou, ktorá často netrvá sekundy, ani minúty, ale celé mesiace, roky, či dokonca desaťročia.

Tento dokument priblíži utrpenie obetí útoku na Nagasaki a Hirošimu, ktoré nezomreli hneď pri prvej vlne kataklizmy. Je ťažké pozerať sa na tento dokument bez toho, aby sme sa pýtali, ako toto môže jeden človek urobiť druhému. Často zabúdame, že obete boli tiež len ľudia z mäsa a kostí, ako sme aj my. Veľakrát vidíme len štatistiku. Dokument zabezpečí, že každý, kto si ho pozrie, bude pod týmito číslami vidieť utrpenie skutočných ľudí.

Konšpirácia ticha

Kvalita videa nie je práve najlepšia, oficiálne video Konšpirácia ticha však nikdy nebolo zverejnené. Nie raz došlo k pokusu video utajiť, keďže zobrazuje perverziu a zneužívanie moci vo vyšších spoločenských kruhoch. Ukazuje, ako môže byť spoločenský vplyv a majetok využitý vo vlastný prospech a na ututlanie zločinov. Konšpirácia ticha ukazuje svet, o ktorom všetci vieme, že existuje, stále však dúfame, že to nie je pravda.

The Killing of America (1982)

Opäť vás vopred varujeme, že video vyobrazuje reálne zábery kriminálnej činnosti. Od povstaní, až po neľudské vraždy, zobrazuje pravdu bez pozlátka. Pýtate sa, akú pravdu? Pravdu o tom, že Spojené štáty boli kedysi jedným z najkrutejších národov na Zemi.

Napriek tomu, že nahrávka je už staršieho dáta, pripomína, že násilie v Amerike je stále veľmi aktuálnou témou. Aj keď od vrcholu krutostí v roku 1990 kriminalita výrazne poklesla, tento dokument poskytuje nekompromisný náhľad do temnej minulosti Ameriky a možno poskytne kúsok skladačky na doplnenie celkového obrazu.

Rozhovor s kanibalom (2012)

Čo vedie muža k tomu aby zabil a zjedol nevinnú ženu? Nuž, prečo sa nato priamo nespýtať…kanibala. Rozhovor bol robený so slávnym kanibalom menom Issei Sagawa, ktorý svoju slávu získal práve vďaka svojim ohavným skutkom. Bol vyhlásený za nesvojprávneho, preto ho súd oslobodil. Video poskytuje náhľad do sveta muža strateného vo vlastných myšlienkach. Znázorňuje, čoho všetkého sú ľudia schopní.

Opustené deti Bulharska (2007)

Na vystihnutie opisu tohto dokumentu slová jednoducho nestačia. Bulharsko sa už dlho pasuje s problémom opustených detí, hlavne detí s postihnutiami. A čo je najhoršie, tamojšia vláda s tým nič nedokáže urobiť. Dokument zachytáva 9 mesiacov života v sirotinci, kde väčšina detí žije v biednych podmienkach a veľkú časť dňa trávia v jednej miestnosti, hojdajúc sa dopredu a dozadu. Tieto deti majú malú nádej na svetlú budúcnosť, nedostáva sa im vzdelania, terapie, ani žiadnej inej pomoci.

Úlohu v dokumente zohráva aj neutešená situácia ináč inteligentnej slečny menom Didi, ktorú systém označil za nezvládnuteľnú a zaradil ju medzi postihnutých, aj keď je pravým opakom. To ju nakoniec doženie k zúfalému sebapoškodzovaniu.

Pozitívom je, že po odvysielaní dokumentu si táto problematika získala pozornosť a mnoho z detí už dnes žije v lepších podmienkach. Didi začala navštevovať špeciálnu školu a darí sa jej. Žije relatívne normálnym životom. Okrem toho, mnohé krajiny začali na bulharskú vládu vyvíjať nátlak, aby problém sirotincov aktívne riešila.

Dieťa zúrivosti (1992)

Tento dokument vyobrazuje desivé následky sexuálneho násilia, ktoré bolo páchané na dievčati menom Beth. Video pozostáva z kratších ukážok rozhovorov so psychiatrom. Z jej výpovedí aj z ďalšieho pátrania štábu sa dozvedáme, že ako malá bola sexuálne zneužívaná a zanedbávaná svojím otcom. To vyústilo do psychiatrického problému, ktorý je porovnateľný so sociopatiou, líši sa však príčinami. Beth nepociťuje empatiu a nedokáže komunikovať s ľuďmi. Jej mozog sa takýmto spôsobom pokúša brániť pred zážitkami z minulosti.

Vo filme mladé dievča pripúšťa, že sa správala sadisticky a kruto k svojmu bratovi a k zvieratám a neberie ohľad na ľudské práva iných. Ani na právo na život. Je desivé počuť, že si praje smrť svojich rodičov, a že sa pokúsila zabiť svojho brata. Beth je živým dôkazom toho, ako násilie páchané na nevinnom dieťati z neho môže urobiť zabijaka bez výčitiek. Lekári dúfajú, že sa im škody napáchané na Beth podarí zvrátiť terapiou a vrátiť jej svedomie. Tento dokument nenechá chladným nikoho.

Pozri aj: Týchto 10 psychologických filmov dá vášmu mozgu poriadne zabrať, radia sa však medzi tie najlepšie

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov