foto: Pexels, Sony

Ako sa potrápite s týmto ťažkým kvízom?

Japonsko je jednoznačne krajinou technologického pokroku, neskutočných bizarností, zvláštnych zvykov, no aj skvelého jedla. Vedeli ste napríklad, že v Japonsku môžete ochutnať až 70 druhov Fanty, že ulice nemajú názvy, ale iba čísla, či to, že najčastejšou príčinou smrti mužov vo veku od 20 do 44 rokov je samovražda?

Japonsko však oplýva ešte väčším počtom zaujímavostí, ako ste si doteraz možno mysleli. Otestujte sa v našom kvíze, či o ňom máte dostatočné množstvo informácií.

Viete, čo označuje výraz "katana"?

Katana je druh japonského meča, ktorý sa používal približne od 15. storočia. Bola to bojová zbraň samurajov. zdroj: Fontech

Nosili japonskí samurajovia brnenie?

Áno. Samurajov zdobili krásne a bohato zdobené brnenia. Na rozdiel od tých európskych však boli navrhnuté tak, aby sa v nich mohli skvele pohybovať. zdroj: Fontech

Viete, ako sa volá najnovšia hra od Sony, ktorá sa zaoberá slávnou érou samurajov?

Nový herný hit od japonskej firmy Sony je vskutku exkluzívny. Predstavuje inváziu dobyvačných Mongolov na územie Japonska, pričom prvý úder smeruje práve k ostrovu Cušima. Obranu má na starosť lord Shimura so svojou hŕstkou samurajov, medzi ktorými nechýba ani jeho synovec a hlavný protagonista hry, bojovník Jin Sakai.

Aktuálny japonský cisár Naruhito je v poradí 126. cisárom v tejto krajine. Čo ho spája s prvým cisárom Džimmu?

TICAD7 Photographs / CC0

Naruhito je priamym potomkom prvého cisára Džimu, ktorý založil ríšu v 7. storočí pred naším letopočtom. Po celý čas tak Japonsku vládne jedna rodina.

Kto bol najväčším nepriateľom Samurajov?

zdroj: Fontech

Samuraji boli pôvodne bojovníci šľachtického pôvodu. Niekedy sa však aj oni museli vzdať svojho titulu Samuraja. Napríklad, ak prehrali niektorú z regionálnych bitiek a podobne. Ninjovia zas boli bojovníci z vidieka - poľnohospodári či roľníci, ktorí sa naučili bojovať proti samurajom v regionálnych vojnách pomocou všetkých dostupných prostriedkov, ktoré mali.

Viete, do ktorého storočia sa datuje vznik samurajov?

zdroj: Fontech

Toto obdobie sa nazýva obdobím Edo a datuje sa do obdobia medzi rokmi 1603 – 1868. Počas neho vládla v Japonsku vojenská diktatúra založená Iejasu Tokugawom a riadená šógunmi z rodu Tokugawa. Tokugawské obdobie, na rozdiel od predchádzajúcich šógunátov, bolo rozporuplne založené na striktnej hierarchii tried, ktorú pôvodne utvoril Hidejoši Tojotomi. Kasta bojovníkov (samurajov) bola na vrchole, nasledovaná roľníkmi, remeselníkmi a obchodníkmi.

Viete, ako prebiehala rituálna samovražda Seppuku?

zdroj: Wikimedia

Túto rituálnu samovraždu páchali zväčša samuraji, ktorí porušili kódex bušidó. Týkalo sa to napríklad zbabelstva v boji či iných nečestných činov. Takouto smrťou chceli zachovať samuraji česť sebe a svojej rodine.

Oslavujú Japonci Vianoce?

foto: Unsplash

Napriek tomu, že v krajine je približne iba 1 % ľudí, ktorí sa hlásia ku kresťanstvu, Japonci tento sviatok oslavujú. Chodia na večeru do KFC na kuracie krídelká. Tento sviatok tak berú len ako zábavu.

Koho v reštaurácii obslúžia ako prvého?

foto: Unsplash

V Japonsku boli odjakživa uprednostňovaní muži. Sú to napríklad ženy, ktoré dávajú svojim partnerom darčeky na Valentína.

Čo znamená japonský výraz "kodokushi"?

foto: Unsplash

V spolupráci so Sony
Uložiť článok

Najnovšie články