Foto: Pixabay/Pixabay

Na svete je obrovské množstvo krajín, no len málo z nich sa správa príkladne k svojmu územiu.

Iste aj vy máte niekoho vo svojom okolí, komu nie je cudzie vyhadzovať odpadky len tak na zem, recyklácia je preňho cudzí pojem a dieslový výfuk mu dymí viac ako továreň za priemyselnej revolúcie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Reč je síce o krajinách, no jej obyvateľstvo tvoria jednotlivci. Aby sme sa mohli všetci spoločne pričiniť o lepšie zajtrajšky, musíme začať od seba. Keďže mentalitu krajiny tvoria jednotlivci, no aj vláda samotného národa, niektoré miesta si žiadajú absolútnu reformu. Iné si zas zaslúžia obdiv. Toto sú najekologickejšie krajiny sveta, ktoré zjavne robia niečo lepšie ako my.

Dánsko

Night in the Åboulevarden - the pedestrian street in Aarhus, Denmark

Dánsko je krajiny bicyklov, študentov a vysokých daní. Avšak obyvateľtsvo tu je spokojné. Veľkú časť územia tu zaberajú aj veterné elektrárne, ktoré sa starajú o to, aby energiu do dánskych domácnosti priviedli vďaka obnoviteľným zdrojom. Keď sa do veterných turbín v niektorých oblastiach oprie silný vietor, sú schopné produkovať až 140% potrebnej energie. Keď dôjde k takejto situácii, Dánsko sa o svoju energiu delí so susedmi, ako Nórsko, Nemecko či Švédsko.

Austrália

Coolum Beach - Queensland

U protinožcov tiež nie je ekológia niečo, čo by sa tu zanedbávalo. Tento 24 miliónový národ si vie poradiť so svojim územím. Len predávanom sa desaťročné dievčatko z Queenslandu pričinilo to, aby jej mesto zakázalo využívanie slamiek a iných jednorázových plastov. Austrálska vláda dúfa, že do roku 2020 budú štvrtinu kontinentu poháňať obnoviteľné energie. Pričiniť by sa o to mali vodné, solárne aj veterné elektrárne.

Slovinsko

Ljubljana

Zrejme by ste si to ani nepomysleli, no aj štát, s ktorým sa nás v zahraničí neustále mýlia, je zelenší ako my. Holandská organizácia Green Destinations označila Slovinsko, ako prvú zelenú krajinu sveta a to hneď z niekoľkých dôvodov. Krajina sa môže pochváliť svojim recyklačným systémom, ktorý vyráža dych aj ostatným konkurentom. Tiež je tu mnoho zón, do ktorých autá nesmú za žiadnych okolností vstúpiť a aj napriek tomu, že krajina stále importuje uhlie a ropu, len za rok 2016 zvýšila produkciu energie z vodných elektrární o 20%.

Francúzsko

Marseille - la corniche

O Francúzsku sme už čo-to popísali. A to najmä v súvislosti s ekológiou. Ide o prvú krajinu, ktorá prikázala supermarketom, aby nepredané potraviny nevyhadzovali, ale darovali chudobným. Dokonca 75% energie, ktorú má, produkujú jadrové elektrárne, ktorá síce nie je považovaná za najekologickejšiu, no životnému prostrediu škodí oveľa menej ako iné tepelné elektrárne. Do roku 2025 chce Francúzsko však znížiť svoju závislosť od nukleárnej energie o 50% a zároveň s tým tak zavedie ďalšie možnosti čerpania obnoviteľných zdrojov.

Kostarika

South Costa Rica's Coast (Caribbean Side)

Kostarika je cestovateľským snom mnohých dobrodruhov. Či už vás lákajú biele slnečné pláže, bijúce vlny alebo majestátne pohoria, máte sa na čo tešiť. Potom, čo bola táto krajina umiestnená na nelichotivom, 42. mieste v indexe environmentálnej výkonnosti, dokázala len za dva mesiace nevyužiť ani štipku fosílneho paliva na produkciu svojej energie. Táto krajina má takmer rovnaký počet obyvateľov, ako Slovensko, no aj napriek tomu dokázala ohromných úspech. Krajina tiež dala navždy stopku jednorázovým plastom a snaží sa tak pričiniť o lepšiu budúcnosť.

Spojené kráľovstvo

London

Británia tiež bojuje statočne ako lev proti environmentálnym katastrofám. V apríli minulého roku sa počas celého jedného dňa zaobišla bez spálenia jediného kúsku uhlia. Bolo to po prvýkrát od priemyselnej revolúcie. Vláda spoločne s národom verí, že do roku 2025 sa úplne zbaví závislosti na uhlí. Krajina tiež zaviedla zákon, ku ktorému sa postupne pridávajú ďalšie európske krajiny, týkajúci sa zákazu dieslových áut vo veľkých mestách.

Island

Reykjavik

Ak túžite po ekologickom raji, Island je tá správna voľba. Sopky a gejzíry na tomto území síce o lepšie zajtrajšky nebojujú, no ľudia robia pravý opak. Celých 100% svojej energie, ktorú krajina využíva, čerpá z obnoviteľných zdrojov. Za väčšinu elektriny môžu vodné elektrárne. A keďže sme zmienili aj sopky, ktoré produkujú množstvo emisii, s týmto si Island poradil tiež. Na vyhrievanie domácností využíva magmu, ktorá sa ukrýva pod povrchom tohto vulkanického ostrova.

Spojené štáty americké

Texas Wind Farms 4

Aj napriek tomu, že Amerika je popredným distribútorom ropy, stále má vysoké skóre v ekologických riešeniach. Na území krajiny neobmedzených možností je energia zo solárnych a veterných zdrojov čoraz lacnejšia. Za posledných 20 rokov značne klesla aj produkcia a využitie uhlia. Keby bol Texas samostatným štátom, bol by so svojim množstvom veterných turbín, štvrtým najefektívnejším producentom veternej energie. V roku 2014 bol v priemere každé dve a pol minúty nainštalovaný solárny panel na jednej zo striech amerických domácností.

Keňa

Silhouette sunrise Kenya

Keňa v súčasnosti podlieha geologickým vplyvom, ktoré značne narúšajú pokojný život obyvateľov, no toto má aj svetlé stránky. Východoafrická priekopová prepadlina sa vďaka tomuto stala zdrojom vody zohriatej zemskou magmou. Geotermálna energia sa tak stala v Keni obrovským hitom a v súčasnosti poháňa viac než polovicu národa, čo trvá už desať rokov.

Fínsko

Clarion Helsinki

A najekologickejšou krajinou sveta sa stalo Fínsko. Okrem tejto krajiny však stoja za zmienku aj rôzne iné krajiny spomedzi, ktorých nesmieme zabudnúť na ostrovný štátik Palau, ktorý zaviedol pravidlo, že do krajiny môže vstúpiť len ten, kto zloží ztv. ekosľub. Kolumbia uznala tropickému pralesu ľudské práva a začína boj za zelenú planétu a na Novom Zélande dostanú ľudia, ktorí chodia do práce na bicykli 1 500 eur navyše. Fínsko to však vyhráva na plnej čiare. Celých 35% svojej energie produkuje krajiny z obnoviteľných zdrojov, ktoré tvoria prevažne veterné turbíny. Fínsko chce, aby do roku 2050 bola polovica domácností poháňaná výhradne obnoviteľnými zdrojmi.

Pozri aj: Island zachraňuje tropické lesy a ich obyvateľov. Sieť supermarketov odstráni palmový olej zo všetkých svojich výrobkov

Uložiť článok

Najnovšie články