Vzťahy sú veda, tvrdí americký psychológ John Gottman. Počas svojej 40 ročnej kariéry preštudoval rôzne vzťahy a na základe nich prišiel s odpoveďou, ktoré druhy správania sú najčastejšou príčinou rozvodov. Nazýva ich ´´jazdci apokalypsy´´.

Vzťahy sú veľmi citlivou témou pre každého z nás. V dnešnej dobe je mnoho faktorov, ktoré prispievajú k rozpadu vzťahov a to trápi čoraz väčšie množstvo ľudí. Americký psychológ John Gottman však prichádza s teóriou, v ktorej popisuje 4 hlavné dôvody rozvodov alebo rozpadov vzťahov. Týmto veciam by ste sa vo vzťahu mali jednoznačne vyvarovať ak dúfate v šťastnú budúcnosť vášho vzťahu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Opovrhovanie

Ukazovatele: Jeden z partnerov si neustále robí žarty z druhého, či už v súkromí alebo na verejnosti. Pomenúva ho urážlivými prezývkami a vôbec si necení názor partnera. V konečnom dôsledku len ukazuje, že si partnera neváži a vo vzťahu sa cíti oveľa dôležitejší.

Ako to napraviť: Pokúste sa vcítiť do pozície niekoho blízkeho na kom vám záleží. Predstavte si, že sa táto situácia týka práve jeho a pokúste sa ju vyriešiť zo svojho pohľadu. Spomeňte si na to, ako veľmi máte dotyčného radi a nechcete, aby si z neho niekto robil posmech a ubližoval mu.

pixabay

Kritika

Ukazovatele: Jeden z partnerov je neustále podráždený a nespokojný so správaním toho druhého. Neustále sa vracia k situáciám z minulosti, čo býva príčinou hádok. Výsledkom je, že to nie je chyba, ktorá je kritizovaná ale osobnosť partnera, ktorý neustále začína hádku slovami: Ty robíš všetko zle… a podobne.

Ako to napraviť: V rozhovore nepoužívajte agresívny a asertívny tón. Ak vám niečo na partnerovi prekáža, pokúste sa mu to vysvetliť. Porozprávajte sa s ním o probléme, ktorý vás trápi a nerobte z jedného problému milión ďalších. Týmto spôsobom sa vyhnete tomu, aby ste sa vy a váš partner trápili kvôli veciam, ktoré sa dajú vyriešiť aj jednoduchšou cestou. Výsledok bude oveľa lepší a priaznivejší.

pexels

Defenzívne správanie

Ukazovatele: Jeden z partnerov si často myslí, že urobil niečo nesprávne a okamžite sa snaží brániť agresívnym správaním. Táto fáza je charakterizovaná defenzívnym správaním typu: Ani som to vôbec nemal robiť… a tak ďalej. Ďalší spúšťač hádky v dôsledku ktorého si partneri vyčítajú veci, ktoré mohli byť dávno zabudnuté.

Ako to napraviť: V tomto prípade je vhodné ak prevezmete zodpovednosť za svoje správanie. Je dobré, ak si chybu priznáte, ospravedlníte sa za ňu a v budúcnosti sa podobným chybám vyhnete. Sme ľudia a sme omylní. Je dobré ak sa naučíme odpúšťať a tolerovať jeden druhého.

pixabay

Vyhýbať sa konfliktu

Ukazovatele: V prípade konfliktu majú niektorí ľudia tendenciu reagovať príliš rýchlo bez akýchkoľvek emócií. Čo je ešte horšie, ak jeden z partnerov ignoruje toho druhého, všetkými možnými spôsobmi.

Ako to napraviť: Neuzatvárajte sa do seba a nenechávajte si svoje emócie len pre seba. Pokúste sa problémy riešiť v pokoji a v pokoji. Vysvetlite si vzájomne to, ako sa cítite ak jeden z partnerov urobí nejakú chybu. Tento spôsob pomôže najmä vám, pretože vás ušetrí bolestivých chvíľ a osamelosti.

pexels

Aj napriek tomu že táto štúdia má priniesť lepší pohľad na problematiku vzťahov, najvhodnejším spôsobom ako prežiť krásny a plnohodnotný vzťah je správať sa voči partnerovi s úctou a prejavovať mu lásku každý deň.

Pozri aj: 6 TIPOV OD UZNÁVANEJ PSYCHOLOGIČKY, KTORÉ VÁM POMÔŽU ZLEPŠIŤ KOMUNIKÁCIU S VAŠIM PARTNEROM

interez.sk (Hana Dovcová) brightside.me
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov