Krátke zdriemnutie alebo ak sa necháte uniesť v myšlienkach, je v dnešnej dobe často vnímané negatívne.

Ako vnímate, keď vám niekto povie, že si poobede trošku pospal? Väčšina ľudí si o danom človeku povie, že je lajdák, nemá čo robiť a zabíja čas. No je to naozaj tak? Je „zdriemnutie“ počas dňa naozaj stratou času, alebo má aj nejaký význam? Nie vždy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tvrdí sa, že vás to drží mimo reality, znižuje vám to vašu produktivitu a pri extrémnych prípadoch (psychických problémoch) vám to môže vyvolať zneistenie o tom, čo je reálne a čo je sen. Niektoré výskumy tvrdia, že zdriemnutie počas dna je spojené so zlou náladou. Autor jednej štúdie povedal: „Ľudia rozmýšľajú nad tým, čo sa nestane tak častom ako rozmýšľajú nad tým, čo sa deje pravé teraz.To ich v konečnom dôsledku robí menej šťastných.“ Ľudia často vnímajú spánok počas dňa ako stratu času.

pixabay.com
pixabay.com

Tento pohlaď ale nie je správny. Psychológ Scott Barry Kaufman tvrdí, že snívanie počas dňa môže mať na vás pozitívny efekt. Môže zvýšiť vašu produktivitu v práci a pomôže vám vyrovnať sa so stresom alebo s pocitom úzkosti, keď si v hlave akosi nacvičujete danú situáciu, z ktorej mate tieto pocity. „Dokáže to spojiť vaše minulé JA s budúcim,“ čo vám môže pomôcť pri rozhodovaní, vytváraní dlhodobých plánov a dodá vám čerstvú inspiráciu.

Štúdia z roku 2012 taktiež tvrdí, že zdriemnutie zlepšuje kreativitu a ukladanie spomienok na dlhšiu dobu. Taktiež nám to pomáha rozhodovať sa o takých veciach a nerobiť príliš impulzívne rozhodnutia. Ak máte nudnú prácu, môže vám to pomôcť oživiť váš deň a udržať rovnováhu, aby ste boli šťastnejší a spokojní aj keď vás práca, ktorú robíte počas vášho dňa, nebaví. Psychológ Eric Klinger vraví, že až 75% ľudí s nudnou prácou si v minulosti zvykli počas dňa zdriemnuť. Je ale dôležité povedať, že univerzálny význam tohoto spánku nie je definovaný, to, či a ako vám to pomôže, závisí hlavne na vás.

Pozri aj: VEDCI ZIS­TILI, PREČO SÚ INTE­LI­GENTNÍ ĽUDIA ABSOLÚTNE MIZERNÍ VO VZŤA­HOCH

psych.sk, (košo), nymag.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov