Foto: Photo by Nong Vang on Unsplash

Jedným z účelov príbehu je odovzdať posolstvo, ktoré človeka prinúti zamyslieť sa.

Rovnaký je účel aj psychologických príbehov. Tie dokážu zasiahnuť najcitlivejšiu strunu človeka, čo si veľmi dobre uvedomoval napríklad psychológ a hypnoterapeut Milton Erickson. Vedel, že príbehy dokážu preniknúť za hranice vedomia a podvedome posúvajú človeka smerom k lepšiemu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Osobnostný rast

V čom spočíva sila psychologických príbehov? V tom, že sa človeka nesnažia o niečom presviedčať. Presviedčanie totiž môže spôsobiť, že sa objavia obranné mechanizmy jedinca skôr, ako si to vôbec stihne uvedomiť. Keď naša myseľ nestavia múry vo forme obranných mechanizmov, počúvame otvorenejšie a nebránime sa hlavnej myšlienke a zmene. Naopak, sme ochotní premýšľať nad tým, čo nám chce povedať a umožňuje nám osobnostne rásť.

Váha pohára s vodou

Psychológ sa práve chystal otvoriť sedenie, keď vzal do ruky pohár s vodou. Každý očakával klasickú otázku, či je pohár viac plný alebo prázdny. Tá však neprišla, namiesto toho sa opýtal, koľko pohár s vodou váži. Väčšina odpovedí sa pohybovala medzi 200 až 250 gramami, toto však nebola odpoveď, na ktorú psychológ držiaci pohár čakal. Odpoveď znela: nezáleží na tom, aká je absolútna váha pohára s vodou, záleží na tom, ako dlho ho držíte v ruke.

Foto: unsplash

Keď držíte pohár minútu, nepripadá vám taký ťažký. Skúste ho však držať niekoľko hodín či celý deň. Bude vás bolieť ruka a napokon možno ostane aj paralyzovaná. Váha pohára sa však za celý ten čas nijak nezmenila. Aké z toho plynie ponaučenie? Ťaživé negatívne myšlienky sú rovnaké, ako pohár s vodou. Ak na ne myslíte chvíľu, neublížia vám, čím dlhšie ich však nosíte v hlave, tým viac vás zaťažujú a škodia vám. Je dôležité dokázať sa s vecami vyrovnať a nechať ich ísť, ináč ostaneme pod tiažou paralyzovaní, neschopní uvažovať a konať.

Kameň na ceste

Jedného dňa sa kráľ rozhodol, že uprostred hlavnej cesty vedúcej do jeho kráľovstva umiestni obrovský kameň. Potom sa ukryl, aby videl, ako budú okoloidúci reagovať. Nemusel čakať dlho, čoskoro tadiaľ išli bohatí obchodníci a tí skalu jednoducho obišli. Niekoľkí sa čudovali, čo tam skala robí a hundrali, že kráľ svoje cesty neudržiava čisté, ani jeden sa však nepokúsil prekážku odstrániť.

Foto: unsplash

Onedlho išiel tadiaľ služobník a niesol vozík so zeleninou. Keď skalu zbadal, zastal a aj keď to šlo ťažko, kameň napokon z cesty odsunul. Keď sa zohol, aby si opäť vzal svoju zeleninu, našiel mešec so zlatom a s odkazom od kráľa. Na čo príbeh s kráľom upozorňuje? Ukazuje nám, že prekážky nie sú len na to, aby sme nad nimi ohŕňali nos, zakaždým je to príležitosť k tomu, aby sme sa pokúsili byť lepší, aby sme osobnostne rástli.

Urážky

Neďaleko Tokia žil starý samuraj, ktorý učil budhizmus. Aj keď bol starý, hovorilo sa, že porazí kohokoľvek a zvládne čokoľvek. Jedného dňa sa ku dverám samuraja vybral mladý bojovník, ktorý rád provokoval a ak sa niekto nechal, súpera porazil, nikdy neprehral ani jediný boj. Samuraj spočiatku odolával, no napokon so súbojom súhlasil.

Vybrali sa teda na námestie a mladý bojovník samuraja dlhé hodiny urážal a dokonca mu napľul do tváre v snahe vyviesť ho z miery. Samuraj sa však nenechal, ostal pokojný a napokon to mladík vzdal a stiahol sa. Bojovník sa napokon samuraja opýtal, prečo všetky tie urážky len prijímal, no nijak na ne nereagoval.

Samuraj sa ho opýtal, komu patrí dar, ktorý obdarovaný nechce. Bojovník odpovedal, že predsa tomu, kto ho chcel darovať. Na to múdry samuraj odpovedal: presne tak, rovnako je to aj s hnevom, závisťou a urážkami, patria tomu, kto ich vyslovil. Pamätajte, ak budete na hnev iných reagovať, dávate im tým moc, ktorú si nezaslúžia.

Fľaša života

Jedného dňa sa učiteľ rozhodol, že naučí svojich žiakov niečo veľmi dôležité. Spod stola vybral sklenenú fľašu a položil ju pred seba. Potom vybral golfové loptičky a začal ich do nej ukladať. Keď sa ich už viac nevošlo, opýtal sa študentov, či je fľaša plná. Študenti odpovedali kladne. Učiteľ vybral vrecko kamienkov a nasypal ich medzi golfové loptičky tak, aby vyplnili priestor. Pri otázke tentoraz žiaci váhali, neboli si istí, že je fľaša skutočne plná.

Foto: unsplash

Učiteľ opäť siahol pod stôl a vybral vrecko piesku, ten nasypal medzi kamienky a loptičky. Tentoraz žiaci trvali na tom, že sa tam už nič viac nevojde. Aké je ponaučenie? Zvážte, čo je pre vás v živote skutočne dôležité, pretože veľké veci sa už neskôr nebudú dať meniť a napokon sa môže stať, že vám na ne už ani neostane priestor.

Problém

V kláštore učil a vládol múdry majster zenu, keď jedného dňa zomrel strážca tohto kláštora. Bolo potrebné vybrať nového, majster sa preto rozhodol, že predostrie svojim žiakom problém a miesto zaujme ten, kto ho úspešne vyrieši. Priniesol do miestnosti drevenú lavicu a na ňu položil veľkú porcelánovú vázu, v ktorej bola červená ruža. Teraz mali pred sebou problém, nerozumeli však aký.

O niekoľko minút jeden zo študentov podišiel k lavičke a vázu z nej sňal. Práve tento žiak sa stal napokon strážcom. Prečo? Lebo dokázal vyriešiť problém bez ohľadu na to, aký bol nezvyčajný.

Foto: unsplash

Aké ponaučenie plynie z príbehu? Niekedy nad vecami príliš veľa premýšľame, napokon ich nafúkneme do obrovských rozmerov a bojíme sa konať. Tak by to však byť nemalo, problém mnohokrát vôbec nie je taký desivý, strašidelnejšia je myšlienka naň. Dôležité je problémom čeliť a hľadať riešenia, nie vyčkávať a dúfať, že to nejak samo prejde.

psychology-spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov