Sme zvyknutí žiť v spoločnosti, v ktorej úprimné slovo nie je príliš oceňované. Samozrejme, je rozdiel medzi úprimnosťou, ktorou chcete niekomu pomôcť a viete, že dotyčná osoba to ocení, a úprimnosťou, o ktorej viete, že má moc druhú osobu zraniť. Nie je ojedinelé, že ľudia využívajú takúto krutú úprimnosť ako zbraň a zámerne ňou niekoho zrania.

Vzťah je ako hárok papiera. Ak ho raz pokrčíte, už nikdy nebudete schopní vrátiť ho úplne do pôvodného stavu, akokoľvek by ste sa snažili. Preto sa oplatí dôkladne si najprv premyslieť všetko, čo sa chystáme povedať. Napriek tomu, že sa nám zdá, že to, čo sme povedali, je úplne neškodné, druhej osobe to môže ublížiť. Nasledujúcich deväť vecí by ste nikdy nemali hovoriť, či už je vám osoba blízka viac, alebo menej.

Článok pokračuje pod videom ↓

To nie je moja práca, za to mi nikto neplatí

Toto je bežne používaná fráza a výhovorka, ktorú mnoho ľudí používa, ak ich niekto o niečo požiada, a im sa to nechce urobiť. V 99 percentách prípadov táto veta vášho šéfa nahnevá a dá mu najavo, že ste k svojej práci ľahostajní a nemáte o ňu príliš veľký záujem. Lepšie by bolo povedať: „Dnes mám naozaj kopec práce. Čo z toho mám urobiť najprv?“

Nemám čas sa s tebou rozprávať, mám veľa práce

Táto veta naznačuje, že dotyčný je nevychovaný. Omnoho vhodnejšie by bolo povedať: „Prepáč, o chvíľku mám dôležité stretnutie, na ktoré musím ísť. Ak chceš, zavoláme si neskôr a tvoj problém prediskutujeme.“ Alebo: „Môžeme sa porozprávať tak o hodinku? Musím niečo dôležité dokončiť.“

komunikácia1
pixabay.com

Možno to vyznie hlúpo, ale…

Ak začnete konverzáciu práve takto, môže to spôsobiť, že ostatní budú pochybovať o všetkom, čo ďalej poviete. Tejto fráze sa radšej z ďaleka vyhnite.

Bez urážky, ale…

Táto hláška znie ako varovanie, že vaše nasledujúce slová nebudú veľmi príjemné. Osoba, s ktorou sa práve rozprávate, teda bude už vopred predpokladať, že to, čo poviete, bude urážlivé. Akonáhle budete mať nutkanie toto povedať, radšej zmeňte tému.

komunikácia2
pixabay.com

Nejak si pribral/a. Akosi si pochudla/schudol!

Váha a celkový vzhľad môže byť pre mnohých ľudí citlivou témou. Je pre nich ťažké akceptovať spôsob, akým sa mení ich telo a takéto a podobné komentáre, aj keď sú mienené ako vtip alebo kompliment, nemusia padnúť vhod. Dotyčnú osobu to môže uraziť a možno tým vyvoláte konflikt. Oveľa lepšie každému padne ak poviete napríklad: „Vyzeráš skvele!“

Na svoj vek vyzeráš dobre

Táto veta slúži ako pripomienka toho, že daná osoba starne. Môže to znieť tak, že sa v skutočnosti snažíte povedať, že v porovnaní s inými starými ľuďmi vyzerá fajn. Opäť, je vhodnejšie povedať len, že vyzerá skvele.

komunikácia3
pixabay.com

To si typická/ý ty. Typické!

Snažte sa ľudí neoznačovať „nálepkami“. Namiesto fráz, ktoré narážajú na osobnostné črty niekoho a veľmi jednoducho vyvolajú konflikt, skúste radšej povedať: „Hnevá ma, že si zase nechal neumytý riad v umývadle. Dá sa urobiť niečo, aby sme sa vyhli zopakovaniu tejto situácie?“ Týmto upriamite pozornosť na svoje pocity a nie na fakt, že správanie osoby, s ktorou hovoríte, je zlé. Je pravdepodobnejšie, že sa najbližšie pokúsi podobnej situácii vyhnúť, aby vás opäť nenahneval/a.

Keby si ma mal naozaj rád/rada, tak by si…

Ak vyslovíte takúto frázu, s dotyčnou osobnou nielen manipulujete, ale jej aj dávate na vedomie, že sa vám nepáči jeho/jej správanie a postoj k vám. A to len ťažko prispeje k vytvoreniu silného puta. Je lepšie povedať: „Cítil/a by som sa lepšie, ak by sme…“ Najlepší spôsob, ako konštruktívne posilniť vzťah, je vysvetliť, prečo sa necítite dobre a pokúsiť sa nájsť spoločné riešenie.

komunikácia4
pixabay.com

Si pre neho/pre ňu príliš dobrá/ý. Som rád/rada, že si sa jej/ho zbavil.

Napriek tomu, že takouto vetou by ste niekomu chceli po rozchode pomôcť, efekt to bude mať opačný. Pravdepodobne ho tým zraníte a bude si myslieť, že urážate jeho vkus na ľudí. Taktiež dáte najavo, že si myslíte, že ten druhý je neschopný udržať vzťah. Namiesto toho radšej povedzte: „Je to jeho/jej strata.“ Takáto veta vyvolá pozitívnejšie emócie a ukáže, že s dotyčným skutočne súcitite.

Ako vidíte, slová treba vážiť. Stačí detail na vyvolanie konfliktu tam, kde nemusel byť. Možno to vyznieva nie práve najlákavejšie, premyslieť si všetko, čo chceme povedať. Mnohokrát je jednoduchšie konať impulzívne a povedať prvé, čo nám príde na um. Napriek tomu, uvidíte, že ak z vášho repertoára vynecháte týchto niekoľko viet, znížite pravdepodobnosť, že sa s niekým zapletiete do zbytočného konfliktu kvôli niekoľkým slovám. Vaše okolie vám určite bude vďačné a pocítite, ako sa vaše vzťahy stávajú pevnejšími.

psych.sk (Petra Sušaninová), brightside.me
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov