foto: Martin Navrátil (Travelistan.sk)

Moskva každý rok odhalí niečo zo svojej vojenskej histórie.

Pred rokom 1991, keď sa ZSSR rozpadlo na 15 nezávislých republík, domáce obyvateľstvo nevedelo, čo sa ukrýva pod ich nohami. V čase, keď zúrila studená vojna, sa vtedajší politici a vojenskí činitelia rozhodli, že vybudujú niekoľko podzemných bunkrov. Dalo by sa povedať, že to bol jeden z najväčších projektov na svete, čo sa týka podzemných skrýš. Nevznikli len obrovské ventilačné šachty, ktoré dnu vháňali vzduch z okrajových častí Moskvy, ale aj podzemné priestory, kde sa malo ukryť domáce obyvateľstvo.

foto: Martin Navrátil (Travelistan.sk)

Napríklad mnoho Moskovčanov tušilo, že pod ich hlavným mestom sa možno ukrýva aj tajomné metro číslo 2. Tieto dohady potvrdil práve tento bunker, v ktorom môžete vidieť nákresy a realizáciu. Samozrejme, že verejnosť sa do metra, ktoré bolo vyhradené len politickým špičkám, nedostane.

Do roku 2018 nikto netušil, že v blízkosti stanice metra Paveletskaya existuje bunker 703. Medzi nevábnymi panelovými domami sa dlho krčila malá budova, obkolesená nepreniknuteľným plotom.

foto: Martin Navrátil (Travelistan.sk)

Nakoniec sa však bunker otvoril verejnosti a Rusi môžu nazrieť do monštruóznej podzemnej skrýše. Táto stavba nemala slúžiť ľuďom, ale ako archív najtajnejších dokumentov o jadrových zbraniach. Celkovo tu bolo uložených 120 ton písomného materiálu. Už som navštívil nejeden bunker, ale tento ma ohromil. Nielen schodisko, ktoré vedie do hĺbky 47 metrov či silné protipancierové dvere, ale aj výplň bunkra, ktorú tvoria železobetónové kocky.

foto: Martin Navrátil (Travelistan.sk)

Najlepšie sa sem ide, keď vás sprevádza miestny zriadenec. Nielen, že vám dá neskutočnú kadenciu informácií, ale aj poodkryje všetky tie tajomstvá. Celá prehliadka bunkra mi dotvorila obraz studenej vojny. V skutočnosti sa ZSSR oveľa viac obávalo jadrovej vojny a dokonca sa na ňu aj pripravovalo. Keď prídeme do hlavného tunela, ovalí ma ten pocit veľkosti. Som takmer 50 metrov pod Moskvou a pred sebou mám väčší priestor ako v kostole. Hrubý železobetónový obal mi navodzuje veľmi zvláštny pocit. Na jednej strane som ohromený a cítim sa malo a na druhej si predstavuje tú dobu, kde ľudia sa obávali rôznych útokov.

Viac článkov o málo známych miestach nájdete na www.travelistan.sk

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov