foto: Travelistan.sk

Pred mesiacom som sa vrátil z mesačného výletu po tichomorských ostrovoch.

Navštívil som ostrovy Fidži, Vanuatu, Šalamúnove ostrovy, Papuu Novú Guineu a Východný Timor. Už som mal „dosť“ ciest po pralesoch či polárnych oblastiach a rozhodol som sa, že sa teraz budem „objavovať“ pláže s tyrkysovou vodou či pozriem nejaké aktívne sopky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Sú to oblasti, kam ešte toľko Slovákov nechodí aj z dôvodu, že je stále zafixovaná predstava, že to stojí poriadny balík peňazí.

foto: Travelistan.sk

Ten kto plánuje, vie výrazne ušetriť a nemusí znížiť zo svojho štandardu. V tomto článku nájdeš rady ako si naplánovať dovolenku do Tichomoria.

Kedy ísť?

Najlepšie obdobie na návštevu Tichomoria je od mája do novembra. Od polovice novembra do januára je obdobie dažďov. Nenechaj sa zlákať príliš lacnými letenkami mimo hlavného obdobia, lebo vtedy ostrov zasiahnu nielen dažde, ale aj cyklóny. Ak by si sa predsa len rozhodol vtedy cestovať, buď pripravený na meškanie leteckých spojov, zosuvy pôdy a podobne.

foto: Travelistan.sk

Víza

Vedel si, že Slovensko má 10. najsilnejší pas na svete? Slováci už nepotrebujú víza do 149 krajín sveta a každým rokom nám ruší vízovú povinnosť viac krajín. Je to aj v prípade týchto ostrovoch, kde nepotrebujeme žiadne víza. Ešte pred pár rokmi získať víza bol celkom problém. Jediné, čo potrebuješ, je sa preukázať spiatočnou letenkou či iným spojom, ktorým opustíš krajinu.

Očkovanie

Nie! Žiadne povinné očkovanie nepotrebuješ. Len sa odporúča žltačka typu A, ale to sa odporúča do celého sveta.

Ako sa sem dostať?

foto: Travelistan.sk

Hlavná letenka je na Fidži s Korean Air. Túto letenku som kúpil za neskutočne dobrú cenu 1000 eur s tým, že odlietam s Koreanom z Prahy a vraciam sa domov z indonézskeho ostrova Bali. (Ak si kladiete otázku, prečo práve z Bali, tak je to preto, lebo hlavné mesto východného Timoru – Dili má najlepšie letecké spojenie s Bali).

Medzi tichomorskými ostrovmi však nejde žiadna loď, takže treba ísť letecky. Budeme využívať letecké linky – z hľadiska kvality vysoko hodnotené:

Treba zdôrazniť, že väčšinu leteniek medzi ostrovmi nenájdete v klasických letenkových vyhľadávačov, ale priamo na stránke leteckej spoločnosti. Prelety medzi ostrovmi stoja od 100 do 250 USD. Veľmi mi pomohli Aerodom a Kade tade.

Najlepšie je letieť na ostrov Fidži do mesta Nadi. Tento ostrov je vstupnou bránou do oblasti a má veľmi dobré spojenie s Áziou (napr. s Japonskom a Kóreou), ale aj s Austráliou. Letenky sem každým rokom klesajú. Lety z Európy sem trvajú od 22 do 34 hodín čistého letu. Najrýchlejšie spojenie je cez kórejský Soul s leteckou spoločnosťou Korea Airlines, ktorá lieta z Prahy a z Viedne.
Pri kúpe leteniek platí, že čím skôr, tým lepšie a hlavne treba ísť v období, keď je dobré počasie. Veľa cestovateľov sa riadi tým, že keď vidia extrémne lacnú letenku, tak ju ihneď kúpia bez toho, aby si overili, či je v tom čase vhodné obdobie na návštevu danej oblasti. Stáva sa potom, že cestujú akurát mimo hlavného obdobia.

foto: Travelistan.sk

Koľko to stálo?

Pochopiteľne najväčšou položkou sú letenky. Hlavná letenka s Korean airlines ma vyšla na 1007 Eur. Celkovo som mal 14 preletov a za všetky letenky som dal 2300 Eur. Za ubytovanie v troch hoteloch, dopravu, vstupy atď. som dal ďalších 2000 Eur. Čiže celkovo som minul za 28 dní 4300 Eur. Áno, za túto sumu by som cestoval aj pol roka po Ázii, ale tam už chodí takmer každý. Ak sa sem už raz dostaneš, tak náklady sú tu menšie, ako keby si cestoval po Kube. Takisto ak by ste cestovali 2 či 4 osoby, tak ceny za prenájom auta pôjdu výrazne dole.

Všetky fotky z ostrov nájdete v galérii

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov