V podstate sa náš mozog učí a pracuje rýchlejšie, ak má zosilňovač pocitov.

V podstate sa náš mozog učí a pracuje rýchlejšie, ak má zosilňovač pocitov. Ako sa sa máme správne nastaviť, aby nám učenie šlo rýchlejšie? Sú na to špeciálne metódy alebo to dokáže každý? Ak sa anglické slovíčka bifľujete, potrebujete si ich zopakovať až dvadsaťkrát, kým ich budete vedieť. Telefónne číslo vašej novej lásky si však zapamätáte už po troch opakovaniach. Čo to znamená? 

Článok pokračuje pod videom ↓

Veľmi dlho sa pocity pri učení zaznamenávali, dnes už vieme viac: pri učení je veľmi dôležitá príjemná atmosféra a pozitívne pocity. Pretože vedomosti sprevádzané vhodnými pocitmi sa uložia v hippocampe. Táto dôležitá oblasť stredného mozgu ukladá vaše epizodické spomienky, jednotlivé vedomosti a je zodpovedná za priestorovú predstavivosť a orientáciu. Hippocampus rastie celý život.

Mozgové bunky sa môžu rozmnožovať – to je v protiklade s bežne rozšírenou mienkou. Jednoznačne sa dokázalo, že oblasť hippocampu londýnskych taxikárov sa zväčšovala, čím dlhšie vozili zákazníkov po metropole.

pixabay
pixabay

Negatívne podložené vedomosti putujú do mandle a tým je k nim znemožnený kreatívny prístup. Táto mozgová oblasť je zodpovedná za rýchle jednodimenzionálne myslenie a konanie. Útok alebo útek? Zaujať postoj šelmy alebo radšej ujsť? Takéto nepochybne dôležité modely správania ukladáme v mandli. Čím viac sme vystresovanejší a čím viac stresových hormónov nám cirkuluje v krvi, tým rýchlejšie sa nové informácie pevne ukotvia v mandli – bohužiaľ, nemôžeme s nimi nič kreatívne podniknúť. A to ešte horšie – vždy, keď si tieto informácie vyvoláme, aktivujeme zároveň negatívny pocit.

pixabay
pixabay

Serotonín a dopamín, dva hormóny šťastia, by sa mali v tele vždy vyskytovať na hornej hranici. Ak je hladina nízka, rozmýšľame o problémoch a inak rozmýšľame o riešeniach. Pri nízkych hodnotách hrozia depresie, vysoká hladina spôsobuje optimistickú výkonnosť a nákazlivo dobrú náladu.

pixabay
pixabay

Neurozlepšovanie

Vždy dbajte, aby ste boli vnútorne pozitívne naladení. Pretože práve pozitívna nálada dlhodobo ovplyvňuje našu myseľ, na truc všetkému racionálnemu. Ak je vaša vnútorná súhra častejšie negatívna ako pozitívna, možno je to preto, že máte nevhodnú hormonálnu hladinu. Častou príčinou môžu byť zvýšené množstvá esenciálnych aminokyselín aktivujúcich mozog, podmienených stresom. Tie však môžete telu dodávať prirodzeným spôsobom zväčša vo forme stravy bohatej na bielkoviny alebo cielene výživovými doplnkami po predchádzajúcom vyšetrení. Biologické neurozlepšovanie je čarovné slovíčko, ktoré integruje úplne nové medicínske poznatky do všedného života. Nezamieňajte si toto slovo s dopingom z farmaceutického priemyslu. A veľmi dôležité je – pred veľkými rozhodnutiami sa uzavrite sami do seba. Pozorne zvážte, ktorý vnútorný hlas sa vám prihovára. Ak je to vaše ego – zabudnite na to. Ak je to rácio – počúvajte ho. Ak posledný impulz pred rozhodnutím vychádza z brucha – potom konáte správne.

pixabay
pixabay

Každému človeku vyhovuje iný spôsob učenia – ticho, hudba, radšej sa učí v noci alebo cez deň. Avšak, ak sa chceme veci naučiť rýchlejšie, mali by sme byť dobre naladení a vidieť úspech, ktorý nás posunie ďalej.

psych.sk (Stella K.), Thorsten Havener
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov