Ako sa naučíte najviac? Správnou cestou je robiť niečo s takou radosťou, že si ani neuvedomíte, ako uteká čas.

Ak sa povie slovo múdrosť, mnohí si možno spomeniete na Gatesa, Stephena Hawkinga či iných geniálnych vedátorov. A medzi najmúdrejších jednoznačne patrí aj Albert Einstein, skvelý fyzik, zástanca mieru, diskutér v oblasti vedy a spirituality, šampión v dobrosrdečnosti. A vôbec mu nebolo cudzie sa o silu múdrosti podeliť s mladšími generáciami.

Článok pokračuje pod videom ↓
history.com

V roku 1915, keď mal Albert Einstein 36 rokov, žil v Berlíne sužovanom vojnou, kým jeho odcudzená manželka, Mileva, a ich dvaja synovia Hans Albert Einstein a Eduard „Tete“ Einstein žili oddelene v relatívne bezpečnej Viedni. Štvrtého novembra toho roku, práve keď Einstein dokončil svoje dvojstranové majstrovské dielo týkajúce sa teórie relativity, ktoré mu zaručilo svetovú slávu, poslal svojmu jedenásť ročnému synovi Hansovi Albertovi list. Ten bol nájdený v Letters of Great Americans to Their Children, teda v Listoch veľkých Američanov ich deťom. Tvrdí, že palivom pre efektívne učenie je kreatívne nasávanie vedomostí. Riadky venované synovi sú nasledovné:

„Môj drahý Albert,

Včera som dostal Tvoj list a bol som veľmi šťastný. Bál som sa, že mi už viac nenapíšeš. Keď som bol v Zurichu, povedal si mi, že je pre Teba zvláštne, keď tam som. Preto si myslím, že by bolo lepšie, keby sme sa stretávali na inom mieste, kde nás nikto nebude rušiť. V každom prípade, budem trvať na tom, aby sme každý rok strávili spolu aspoň jeden mesiac, aby si videl, že máš otca, ktorému na tebe záleží, a ktorý ťa miluje. Taktiež sa odo mňa môžeš naučiť mnoho dobrých a krásnych vecí, čo je niečo, čo ti niekto iný ponúknuť nemôže. To, čo som dosiahol ťažkou prácou, by nemalo byť prístupné len cudzincom, ale hlavne mojim chlapcom. V týchto dňoch som dokončil jednu z najkrajších prác svojho života a keď budeš väčší, poviem Ti o nej.

Som veľmi nadšený, že si objavil potešenie v hre na klavír. To a ešte tesárstvo sú podľa mňa pre Tvoj vek najlepším zameraním, hlavne v škole. Sú to veci, ktoré sa k mladej osobe, ako si aj Ty, hodia. Hraj na klavíri hlavne piesne, ktoré Ťa bavia, aj keď Ti ich Tvoj učiteľ neschválil. To je spôsob, ako sa naučiť najviac. Správnou cestou je totiž robiť niečo s takou radosťou, že si ani neuvedomíš, ako uteká čas. Občas som taký pohltený svojou prácou, že dokonca zabudnem, že je už čas obeda…

Bozky posiela Tvoj

Papa.

Posielam pozdravy Mame.“

pixabay.com

Albert Einstein okrem listu svojmu synovi napísal aj krátke listy na tému prečo sme nažive, alebo srdečnú radu dievčatku, ktoré chcelo byť vedkyňou. A okrem neho písali listy aj Ted Hughes, Charled Dickens, F. Scott Fitzgerald, Sherwood Anderson, či John Steinbeck. A napriek tomu, že list neobsahuje žiaden konkrétny návod k tomu, ako toho dostať do hlavy čo najviac, cítiť z neho nesmiernu múdrosť a láskavosť. A to je, uznajme, dôležitejšie, než len množstvo poznatkov.

Pozri aj: 20 ŽIVOTNÝCH LEKCIÍ OD NEZABUDNUTEĽNÉHO CARLA GUSTAVA JUNGA, KTORÉ VÁM MÔŽU ZMENIŤ ŽIVOT

psych.sk (Petra Sušaninová) brainpickings.org
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov