Na psychické zdravie sa kladie čoraz väčší dôraz, avšak ľudia, ktorí potrebujú pomoc, sa stále musia báť stigmy.

Percento ľudí, ktorých trápia úzkosti, stúpa každým rokom, no svet ešte stále nie je v tomto smere taký otvorený, aby sa ľudia nemuseli báť vyhľadať pomoc odborníka. Čo ak sa o tom dozvedia v práci? Čo ak to bude mať následky? Kladieme si milióny otázok a zo strachu bojujeme proti všetkému sami. Napokon sa naše telo a myseľ vyrovnávajú s úzkosťou aj takýmto spôsobom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Studené ruky a chodidlá

Vedeli ste, že ak vás prepadne úzkosť, telo presmeruje prúdenie krvi z končatín k väčším orgánom v tele? Práve preto majú úzkostní ľudia neraz chladné ruky aj chodidlá. Telo sa takýmto spôsobom pripravuje na boj s nebezpečenstvom a zaujíma tzv. „únik alebo útok“ mód. V prípade úzkostí je však strach neraz iracionálny.

unsplash.com

Nadúvanie a časté močenie

S nervozitou sa spája zvýšená aktivita tráviaceho systému a svalové napätie, svaly teda vo vyššej miere tlačia napríklad aj na črevá a močový mechúr. Preto, ak niekto trpí úzkosťou, častejšie navštevuje toaletu. Okrem toho, úzkostní jedinci majú sklon rýchlejšie prijímať potravu aj tekutiny.

Zívanie

Ľudia si neraz myslia, že zívanie sa spája len s únavou alebo nudou. Pravdou však je, že veľa zívajú aj ľudia trpiaci úzkosťami, a to napriek tomu, že fyzicky nemusia byť vyčerpaní. Úzkosť totiž spôsobuje zrýchlené dýchanie a mozog si tak myslí, že potrebujete viac kyslíka a snaží sa ho prostredníctvom zívania zabezpečiť.

unsplash.com

Vyrážky

Možno by ste si to neboli mysleli, no s úzkosťou súvisí aj tvorba vyrážok, ekzémov a alergických reakcií. Spôsobuje to zvýšená produkcia kortizolu, teda hormónu stresu. Nadmerné množstvo kortizolu vo vašom systéme napokon spôsobí podráždenie.

Neschopnosť sústrediť sa

Dennému sneniu sa z času na čas oddáva každý, je to skvelý chvíľkový únik z reality každodenného človeka a nie je na tom nič zlé. Avšak ľudia trpiaci úzkosťami často prežívajú zážitky, ktoré by sa dali označiť za mimotelové. Ak toho začína byť príliš veľa, zrazu sa zdá, ako keby svet okolo nebol reálny. A nielen svet okolo, ale aj vlastné telo ako keby nepatrilo nám. To sa však telo opäť pripravuje na boj s neraz neexistujúcim nebezpečenstvom tým, že potlačí stimuly z prostredia, aby mohlo všetku energiu venovať porazeniu „nepriateľa“.

Fantómové zvonenie

Ľudia trpiaci úzkosťou poznajú veľmi dobre ten pocit neustáleho očakávania, že sa niečo stane. Predstavte si napríklad, že ste niekomu napísali správu a bojíte sa, ako zareaguje. Ste v takom napätí, že každú chvíľu ste si istí, že ste počuli telefón zazvoniť. V skutočnosti sa však žiadne zvonenie neozvalo. Tomuto fenoménu sa hovorí „fantómové zvonenie“.

Každý však prežíva úzkosť vlastným spôsobom. To, že máte studené ruky nemusí znamenať, že trpíte úzkosťou a naopak. Ak sa však necítite dobre, je dôležité poradiť sa s odborníkom.

Pozri aj: 20+ krutých klamstiev, ktoré vám vaša úzkosť hovorí každý deň a vy jej veríte (aj keď by ste nemali)

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov