Foto: Photo by Leah Kelley from Pexels

Nie je možné prinútiť niekoho, aby sa do vás zamiloval.

Môžete však využiť vedu na to, by ste zvýšili svoje šance. Mnohí tvrdia, že lásku nie je možné celkom vysvetliť a ide len o šťastnú zhodu náhod, ak sa dvaja ľudia nájdu. Aj keď do istej miery to tak možno je, nezabúdajte na to, že je to zároveň kombinácia chémie, psychológie a ďalších vied. Čo teda stojí za tým, že sa do vás niekto zamiluje?

Článok pokračuje pod videom ↓

Buďte eko

Štúdia z roku 2016 priniesla skutočne zaujímavé výsledky. Ukázalo sa totiž, že ľudia, ktorí sa rozhodujú ekologicky, majú vyššiu šancu nájsť si partnera na dlhodobý vzťah. Na druhej strane ľudia, ktorí sa obklopujú luxusom, sú vnímaní skôr ako fyzicky atraktívni, a teda vhodní viac na krátkodobé známosti.

Hráte sa na nedostupných? Robíte dobre

Štúdia z roku 2014 ukázala, že mužom sa pri rýchlom randení viac pozdávali ženy, ktoré sa tvárili nedostupne a na otázky odpovedali s určitým chladom. Neplatí to však vždy a všade a okrem toho, všetkého s mierou. Zdá sa teda, že v tomto prípade sa to trochu komplikuje.

Správny výraz tváre

Možno vás pobavíme, no ukázalo sa, že úsmev je na ženách považovaný za atraktívny, mužov sa to však netýka. V roku 2011 sa štúdie zúčastnilo 1 000 jedincov, ktorých vedci požiadali, aby hodnotili fotografie ľudí opačného pohlavia. Mužom sa najviac páčili ženy, ktoré pôsobili na fotografiách šťastne a najmenej tie, ktoré pôsobili hrdo. U žien to zas bolo práve naopak, najatraktívnejší sa im zdali hrdí muži a tí usmiati mali smolu.

Foto: unsplash

Ženy chcú známe, muži chcú nové

V roku 2014 bola vykonaná ďalšia štúdia, v ktorej bolo úlohou respondentov hodnotiť fotografie ľudí, pričom niektoré tváre sa opakovali viackrát. Ukázalo sa, že muži považovali za menej atraktívne známe tváre, aj keby to znamenalo, že danú tvár videli len druhýkrát. U žien to zas bolo naopak, viac sa im pozdávali známe tváre.

Gestikulácia

Hľadáte spriaznenú dušu? Vyplňte priestor okolo seba, a to doslova. Štúdia z roku 2016, v rámci ktorej sa ľudia zúčastnili rýchleho randenia ukázala, že druhého rande sa skôr dočkali ľudia, ktorí veľa gestikulovali. Tí, ktorí sedeli celkom pokojne, boli menej úspešní.

Podobnosť je výhrou

Hovorí sa, že protiklady sa priťahujú, no zdá sa, že to nie je celkom pravda. Roky výskumov totiž preukázali, že sa priťahujú jedinci, ktorí sú si podobní v aspektoch ako napríklad osobnostné črty. Podobní ľudia si totiž ľahšie rozumejú na dennej báze a platí to najmä pre manželské páry a páry v dlhodobom vzťahu.

Základné pravidlá kompatibility

Kanadský psychológ Eric Berne tvrdí, že najväčšie šance vo vzťahu majú ľudia, ktorí sú kompatibilní na troch základných úrovniach. Prvou z nich sú podobné hodnoty a myšlienky o svete. Na druhej úrovni by sa ľudia mali zhodovať v tom, ako spolu trávia čas, napríklad radi cestujete, ste spontánni… Tretia úroveň sa zaoberá intelektom a otázkou, do akej miery považujete druhého človeka za múdreho.

Pozerajte si do očí

V roku 1989 požiadala psychologička Joan Kellerman skupinku 72 ľudí, aby sa rozdelili do párov a po dobu 2 minút si pozerali do očí. Scientific American neskôr uviedol, že ľudia, ktorí si pozerali do očí, voči sebe pocítili vášeň, intimitu a iné pozitívne pocity. Zdá sa teda, že obyčajný pohľad do očí dokáže zázraky.

Foto: unsplash

Interakcia

Interakcia je vo fáze spoznávania sa kľúčová. Psychológ John Gottman hovorí, že vzájomná interakcia a zdieľanie drobností pomôže nielen na začiatku vzťahu, ale aj manželom po 30 rokoch. Je totiž rozdiel, ak manželka ukáže na nádhernú kvetinu, ktorú práve zbadala a manžel sa znechutene otočí, alebo sa aspoň pokúsi zdieľať jej nadšenie. V The Atlantic sa uvádza, že páry, ktoré sa po 6 rokoch manželstva rozviedli, reagovali na záujem toho druhého entuziazmom len v 33 % prípadov. Páry, ktoré boli spolu šťastné aj po rokoch, reagovali pozitívne až v 87 % prípadov.

Ako voniate?

Je známy fakt, že vôňa je dôležitá, nehovoríme však len o parfumoch či o hygiene. Napríklad, pre ženy je dôležitá a príťažlivá vôňa partnerovho testosterónu.

Podobáte sa na rodiča opačného pohlavia?

Psychológ David Perrett a jeho kolegovia zistili, že nejedného človeka priťahuje osoba, ktorá má podobnú faru očí a vlasov, ako rodič opačného pohlavia. A nielen to, ženy, ktoré sa narodili rodičom vo vyššom veku, skôr vyhľadávali starších partnerov a mladší ich príliš nezaujímali. Pokiaľ ide o mužov, tí boli ovplyvnení len vekom matky, a to najmä pokiaľ išlo o dlhodobý vzťah.

Zabezpečte si psa

Štúdia z roku 2014 ukázala, že ženy považujú za vhodnejšieho partnera muža, ktorý vlastní psa. Takýto človek totiž budí podľa vedcov dojem, že je schopný záväzku, lásky a dokáže sa postarať o ďalšiu živú bytosť.

Foto: unsplash

Ste rovnako atraktívni?

Atraktivita je síce vysoko subjektívna, veď ako sa hovorí, krása je v oku toho, kto ju vníma. Predsa sa však zdá, že je potrebná istá kompatibilita aj v tomto smere. Najväčšiu šancu na úspech majú partneri, ktorí sú si podobní, pokiaľ ide o atraktivitu.

businessinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov