Foto: Photo by Brooke Lark

Blížia sa letné prázdniny a povedzme si úprimne, v taký čas vôbec nie je jednoduché prinútiť sa k výkonu.

Takmer každý deň krásne teplo, slnko svieti, voda láka a každý sa už vidí, ako blúdi po horách alebo leží na pláži pod slnečníkom. Keď všetko, na čo dokážete myslieť, je dovolenka, je náročné motivovať sa k produktívnej práci. Vedci však pre vás majú jednoduché riešenie. Ak pracujete v kancelárii, zadovážte si trochu zelene.

Článok pokračuje pod videom ↓

Môže rastlina pomôcť?

Majiteľ istej kanadskej spoločnosti sa rozhodol experimentovať a každému zo svojich zamestnancov položil na pracovný stôl rastlinu v črepníku. Výsledky ho skutočne milo prekvapili, produktivita totiž narástla až o 30 percent. Internet je plný rozkošných zvieratiek a príbehov, čo však rozkošné rastlinky?

Spokojná rastlina, spokojný zamestnanec

Kanadská firma, ktorú sme spomínali, má názov WeatherSolve Structures a jej majiteľom je Mike Robinson, bola to však jeho manželka, ktorá prišla s nápadom dať na každý pracovný stôl rastlinu. Mike bol spočiatku skeptický, obával sa totiž toho, že zamestnanci budú plytvať časom kvôli starostlivosti, ktorú si rastlina vyžaduje. Napokon sa však rozhodol, že manželke vyhovie a dal jej voľnú ruku.

Foto: unsplash

Rýchle rande

Mikova manželka zvolila skutočne zaujímavý prístup, na stoly zamestnancov totiž neumiestnila len tak akékoľvek rastliny. Namiesto toho všetky rastliny ponechala na jednom stole a usporiadala „rýchle rande“, v rámci ktorého si každý zamestnanec vybral rastlinu, ktorá mu bola najviac sympatická. Keď si rastlinu vybrali, mali sa k nej zamestnanci správať ako k novému kamarátovi a vybrať jej meno.

Darí sa rastlinám, aj zamestnancom

Mike čakal všeličo, len nie to, čo sa udialo. Experiment totiž nie je novinkou a zamestnanci majú svoje rastliny už päť rokov. Možno by ste očakávali, že zopár rastlín to neprežije, z každého sa však stal profesionálny „rodič“ a rastlinkám sa celý ten čas darí skvele. A nedarí sa len rastlinám, ale aj zamestnancom. Mike totiž po čase zistil, že ich produktivita vzrástla v priemere až o 30 percent.

Foto: unsplash

Rastlinu by mal mať každý

Aj keď experiment nebol vykonaný v prísne kontrolovaných podmienkach pod neustálym dohľadom vedcov, vedci myšlienku podporujú a taktiež si myslia, že zeleň na pracovisku podporuje produktivitu zamestnancov. Nápad si okrem toho osvojili aj ďalšie firmy, napríklad taký gigant Amazon má pre svojich zamestnancov pripravené zelené oázy, v ktorých je dohromady až 40 000 rastlín. Rastliny však majú množstvo ďalších pozitívnych účinkov, napríklad, sú skvelým dizajnovým doplnkom, podporujú pocit šťastia a spokojnosti, redukujú stres a pozitívne ovplyvňujú schopnosť sústrediť sa.

Ešte stále váhate? Už dávno ste aj vy mali mať svojho črepníkového kamoša.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov