Foto: Photo by rawpixel.com from Pexels

Rána sú pre nejedného z nás náročné.

Niekomu nerobí problém vyskočiť z postele, zaliať si šálku kávy a hneď sa venovať povinnostiam. Iní však potrebujú nejaký čas na rozbehnutie. Niekto zas možno vrchol produktivity dosahuje až k večeru. Žiaľ, nie vždy si môžeme prispôsobiť čas, kedy budeme pracovať, ale my sa musíme prispôsobiť požiadavkám. Ako to zvládnuť o niečo jednoduchšie?

Článok pokračuje pod videom ↓

50-30-10-10

Jason Gutierrez je bloger zameriavajúci sa práve na otázku produktivity, úzkosti a sebarozvoja a nedá dopustiť na metódu, ktorú pomenoval 50-30-10-10. O čo vlastne ide? Nbcnews uvádza, že ak chcete ráno skoro vstať a fungovať na plný výkon, chce to 50 percent odhodlania, 30 percent prípravy, 10 percent samotného konania a 10 percent šťastia.

Písanie bolo pre Jasona celoživotným snom, musel ho však robiť popri práci, čo bolo príliš vyčerpávajúce. Rozhodol sa preto, že písať nebude po práci, ale ešte predtým, ako do zamestnania vyrazí. K tomu však musel budík začať nastavovať na 5:30 ráno. Gutierrez práve vďaka tejto metóde napísal od roku 2016 pre web Medium.com už stovky článkov.

Dôležité je odhodlanie

Odhodlanie tvorí 50 percent celého procesu. Aj keď totiž Gutierrez chcel písať, netúžil po tom do takej miery, aby urobil nejakú zmenu. Rozhodol sa pre ňu až po čase a práve odhodlanie ho prinútilo k tomu, aby si budík nastavil na skoršiu rannú hodinu.

Foto: unsplash

Príprava

Ak chcete vstať o 5:30 ráno, je vhodné ísť do postele v takom čase, aby ste sa dobre vyspali. Pre ľudí, ktorí radi ponocujú, to vôbec nie je jednoduché, ak však chcete niečo dosiahnuť, treba pre to urobiť nejaké obety, napríklad oželieť posledný diel seriálu a ísť do postele napríklad o 10. Okrem toho, najmenej hodinu pred spaním by ste sa mali venovať aktivite, ktorá nezahŕňa televíziu, počítač, mobil a iné zariadenia s displejom. Radšej choďte na prechádzku, spíšte si zoznam aktivít na ďalší deň alebo si prečítajte knihu pri šálke bylinkového čaju. Jednoducho sa odpojte od sveta.

Samotné vykonanie činnosti

Keď už sa odhodláte nastaviť si budík na 5:30 ráno, nepresúvajte ho. Po prvom zazvonení vstaňte z postele a pustite sa do rituálov, ktorým sa bežne ráno venujete. Ak máte s ranným vstávaním problém, motivujte sa niečím, na čo sa môžete tešiť. Pre niekoho to môže byť šálka kávy, pre iného pár strán z dobrej knihy.

Foto: unsplash

Kúsok šťastia

Keď už ste sa k niečomu odhodlali, vykonali ste potrebné prípravy a vykonali ste samotnú činnosť, ostáva už len veriť, že vám bude priať šťastie. Gutierrez sa pre Nbcnews vyjadril, že v čase, keď sa rozhodol pre zmenu, si adoptoval šteňa, ktoré musel venčiť, skoré vstávanie preto bolo o niečo ľahšie.

nbcnews
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov