Foto: pixabay.com

Konflikty sú prirodzenou súčasťou každého vzťahu.

Dôležité je vedieť komunikovať a konflikty efektívne riešiť. Zvyčajne sa viac pozastavujeme nad vážnejšími konfliktmi a nad tými menšími kývneme rukou a čoskoro na ne zabudneme. Ak sa však hádate kvôli týmto 7 veciam, mali by ste spozornieť, váš vzťah sa totiž môže ocitnúť v ohrození.

Článok pokračuje pod videom ↓

Väčšinou sa bojíme veľkých konfliktov, pri ktorých sa zdá, že ich nie je možné vyriešiť. Pravdou však je, že môžu uškodiť aj tie malé, zdanlivo neškodné. Vytvárajú totiž dusnú atmosféru, ktorú neraz nie je ľahké prekonať, a to najmä v prípade, ak sa malé konflikty opakujú dlhodobo. Myles Scott, odborník na vzťahy hovorí, že potláčané napätie sa následne prejavuje v niekoľkých formách. Napríklad, ak nevyriešite jeden konflikt, napätie sa prenesie do toho ďalšieho a zo zdanlivej maličkosti zrazu vzniká problém, ktorý môže otriasť základmi vzťahu.

Kam ísť na večeru

Ak sa občas pohádate na tom, kam sa vybrať na večeru alebo čo navariť, nie je na tom nič zlé, ak sa však tieto hádky opakujú a stupňujú, začína to byť vážne. Ide o zdieľanú zodpovednosť a ak jeden z partnerov nadobudne pocit, že je to vždy na ňom, vytvára to napätie. Ideálne je, ak si takéto veci dokážete s partnerom odkomunikovať alebo si vytvoriť plán, ako sa hádkam kvôli tomuto vyhnúť.

Foto: unsplash

Kto umyje riady

Domáce práce vo všeobecnosti sú neraz zdrojom konfliktov. Jonathan Bennett, odborník na vzťahy hovorí, že problém nastáva najmä v prípade, ak si jeden z partnerov potrpí na poriadok a záleží mu na tom, aby boli úlohy spravodlivo zadelené, kým tú druhú osobu to príliš nezaujíma. Takéto nezhody nielen vytvárajú postupom času napätie, ale poukazujú aj na rozdielnosti v hodnotových rebríčkoch. Je preto dobré vytvoriť si spoločný plán, ktorý budú obe strany rešpektovať.

Finančné záležitosti

Rozdelenie finančnej zodpovednosti môže viesť vo vzťahu k vážnym problémom, môže k nim však dôjsť aj v prípade, ak sa s partnerom neviete zhodnúť na tom, na čo utrácať a na čo nie, a to najmä v prípade, ak máte spoločný účet. Partnerovi sa nemusí páčiť, že si žena kúpila novú kabelku, kým žene sa nemusia pozdávať financie investované do športovej výbavy. Utrácanie bez toho, aby ste sa s partnerom poradili, neraz v tom druhom vyvoláva pocit, že ho neberiete ako dôležitú súčasť svojho života. Samozrejme, každej dvojici vyhovujú iné pravidlá, dôležité však je, aby ste si ich nastavili a obaja ich rešpektovali.

Ako často byť v kontakte

Dnes, keď naťukáte a odošlete správu, v priebehu niekoľkých sekúnd nie je ťažké byť v kontakte kedykoľvek a kdekoľvek. Každý z nás však potrebuje aj istú dávku slobody, život mimo toho partnerského, záľuby a oddych. Klinický psychológ Joshua Klapow hovorí, že problém nastáva, keď by jeden z partnerov bol najradšej v kontakte neustále, no ten druhý je zaneprázdnený a nemá čas reagovať. Hádky, ktoré následkom tohto vznikajú, vedia byť poriadne nepríjemné a dokážu vzbudiť pocit nedôvery.

Foto: unsplash

Nepochopenie

Nepochopenie či pocit, že vás partner nepočúva, je jednou z častých príčin konfliktov. Negatívnym emóciám, ktoré takéto hádky vyvolávajú, sa však dá správnou komunikáciou predísť. Namiesto zbytočnej frustrácie sa teda radšej pokúste o komunikáciu.

Malé nevinné lži

Klameme všetci a malá neškodná lož, napríklad o množstve sladkostí, ktoré ste dnes zjedli, nemusí znamenať koniec sveta. Avšak vždy, keď takúto lož vyslovíte, zamyslite sa nad tým, ako by ste sa cítili, keby niečo partner tajil pred vami. Navyše, ak sa malé klamstvá opakujú často, pôsobia ako erózia a časom môžu partnerstvo výrazne narušiť.

Sociálny život

Každý môže mať inú predstavu o tom, ako by mal vyzerať sociálny život – niekto chce stráviť viac času osamote, kým iný chce byť s rodinou a s priateľmi, či spoznávať nových ľudí. Je preto dôležité určiť si hranice, ktoré vám zaručia rovnováhu a zabránia hádkam vytvárajúcim napätie.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov