Pri niektorých výskumoch človek nemá inú možnosť, len sa pousmiať.

Ako napríklad niekomu napadlo skúmať súvislosť medzi inteligenciou a porastom na hrudníku? Nuž, veda nie je vždy len prakticky využiteľná činnosť ale občas musí poslúžiť aj pre zábavu. V iných prípadoch z nej však môžeme čerpať vedomosti a ponaučenie. Tieto výskumy možno zaujmú aj vás.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako spoznáte, že máte tú česť s narcistickou osobnosťou?

Okrem toho, že narcisti sú povahovo veľmi výbušní, majú údajne aj krehké ego. Nič im neurobí väčšiu radosť, než keď ich niekto vychvaľuje do nebies. Ak však pochvalu dostane niekto iný, premôže ich závisť a žiarlivosť. Príznačný je pre nich aj nedostatok empatie voči iným ľuďom.

Zbavte sa depresie tým, že prestanete nad všetkým príliš premýšľať

Bežnou súčasťou depresívnych stavov je prehnané premýšľanie nad tým, čo by bolo ak, prečo sa stalo, čo sa stalo a čo by sa dalo urobiť ináč, aby sa to nestalo. Už len vedomie, že takto to byť nemusí a nemá, môže človeku pomôcť oslobodiť sa od pocitu ťažoby. Napriek tomu, že predsa len ľudia potrebovali k zvládnutiu depresívnych stavov pomoc, až 80% z nich sa vyliečilo do 10 týždňov po tom, čo sa naučili ovládať svoje myšlienky príliš sa zaoberajúce minulosťou.

Pery sú na žene najpríťažlivejšie

Výskumy tvrdia, že ak muž stretne atraktívnu ženu, za prvých 10 sekúnd strávi približne polovicu času pozeraním práve na jej pery, a to najmä v prípade, ak má žena na perách rúž. Ak mala žena na perách ružový rúž, muž na jej pery pozeral v priemere 6,7 sekundy z 10 sekúnd. Ak mala červený, pozerali sa až 7,3 sekundy. Do očí a na vlasy sa pozerali menej ako sekundu.

pexels.com

Šafrán ako antidepresívum

Najnovšie výskumy dokázali, že výťažok šafránu je v niektorých prípadoch efektívnejším liekom na depresiu, ako lieky dostupné v lekárni. Takisto má zároveň menej vedľajších účinkov. Štúdie sa zúčastnilo 230 pacientov trpiacich klinickou depresiou a aj keď to nie je veľká vzorka, premenné vo výskume boli riadne kontrolované.

Cukor a Alzheimerova choroba

Konzumujete nadmerné množstvo cukru? Mali by ste si dávať pozor, pretože sa spája s vysokým rizikom vzniku a rýchleho rozvoja Alzheimerovej choroby. Cukor totiž rozkladá enzým, ktorý pomáha s chorobou v raných štádiách bojovať.

Chlpatá mužská hruď a inteligencia

Aj keď to znie skôr ako vtip, istý výskumník sa rozhodol dokázať, že zarastený mužský hrudník sa spája s vyššou inteligenciou. Zhromaždil teda vzorku lekárov a ukázalo sa, že až 45% z nich bolo mimoriadne zarastených. Len tak na porovnanie, v celej populácii má chlpatý hrudník približne 10% mužov.

pixabay.com

Lepší rytmus

Nehovoríme však o tanečnom rytme ale o tom, že vysoko inteligentní ľudia sú údajne lepší v organizovaní času, čo znamená, že si dokážu nastaviť pravidelný denný rytmus a držať sa ho.

Podvádzanie a strach z intimity

Štúdie tvrdia, že 40% až 76% ľudí svojho partnera vo vzťahu podvedie. Najčastejšie podvádzajú tí, ktorí sa boja nadviazať hlbší kontakt a intimitu. Za každú cenu sa snažia vyhnúť tomu, aby sa na partnera príliš naviazali.

Vegeteriánom hrozí vyššie riziko depresie

Ľuďom, ktorí sa vyhýbajú konzumácii mäsa a chýba im tak vyvážená strava, hrozí údajne až dvojnásobne vyššie riziko vzniku depresie než „mäsožravcom“. Riziko sa dokonca časom zvyšuje. Depresia môže byť následkom chýbajúcich prvkov v strave, keďže až 50% vegánov a 7% vegeteriánov trpí nedostatkom vitamínu B12.

Alkohol zmenšuje mozog

Aj požívanie alkoholu v malom množstve vedie časom k zníženiu kognitívnych schopností a poškodeniu mozgu. Aj keď mnoho ľudí si myslí, že alkohol v malom množstve je prospešný, neexistujú žiadne štúdie, ktoré by to dokazovali.

pexels.com

Ako vylepšiť vzťahy?

Postačí na to jediná otázka. Spýtajte sa sami seba, aké pocity vo vás bude vyvolávať konflikt, ktorý práve prežívate, takto o rok. Ak sa zamyslíte nad tým, z akej perspektívy budete na svoj vzťah nazerať v budúcnosti, pomôže vám to rýchlejšie odpúšťať a nehnevať sa zbytočne dlho.

Ktorá štúdia vás zaujala najviac?

Pozri aj: Toto je ten najšialenejší spôsob na odbúranie stresu, o akom ste kedy počuli. Údajne však funguje na 100%

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov