foto: Anna Onderková

Súostrovie Gili Islands tvoria tri ostrovy. Meno, Air a Trawangan.

Zamilované páriky si zväčša vyberajú prvý menovaný, ktorý je vraj najromantickejší. Rodiny s deťmi a nadšenci vodných športov chodievajú na Air, kde je zábavy i pokojných pláží tak akurát v pomere 1:1. A kam sa vyberú mladí zábavy chtiví turisti, zväčša backpackeri, ktorí si chcú užiť bary, kluby a diskotéky až do rána? Na Trawangan, ktorý je takou mini Ibizou v Balijskom mori. Keď sme sa s kamoškami už pred našou cestou do Indonézie bavili, ktorý z Gili ostrovov si vyberieme, rozhodnuté bolo takmer okamžite. 

Trawangan je zo všetkých troch Gili ostrovov najväčší, no stále len 3 km dlhý a 2 km široký, takže ho prejdete celý za pár hodín. Na ostrove nie sú žiadne spevnené cesty, autá a ani motorky tu nejazdia. Najčastejším dopravným prostriedkom sú bicykle. Rátajte však s tým, že ulice sú samá jama a keď zaprší, brodíte sa v bahne (vlastná skúsenosť)! Ak potrebujete previezť niečo ťažšie, napríklad kufre, stačí si na ulici stopnúť cidomo – konský povoz. Hlavne nezabudnite, ako všade v Juhovýchodnej Ázii, zjednávať cenu. Miestni podnikavci si pýtajú za kilometer jazdy aj 10 dolárov, no dá sa s nimi dohodnúť. Hlavná ulica vedie od prístavu po obvode celého ostrova.

foto: Anna Onderková

Práve v okolí prístavu, na východnej strane ostrova, sa sústreďuje všetok nočný život. My sme mali šťastie, že sme už na lodi, ktorou sme sa z Bali na Trawangan dostali za necelé 2 hodinky, stretli Jacoba. Američana, ktorý na ostrove žije už pár rokov a má tu tetovacie štúdio. Aj to vám môžem odporúčať po vlastnej skúsenosti, keďže som si z ostrova na pamiatku odniesla aj novú kérku. Ale nie o tom som chcela…

Od Jacoba sme dostali tipy na najlepšie bary. Každý deň nám hlásil aktuálne info, v ktorom z nich sa koná aká párty, live koncert nejakej miestnej kapely či jam session. Na reggae sme chodili do Sama-Sama, na západ slnka do Paradise Sunset a keď sme sa chceli ponoriť do víru hlasnej hudby a tanca, tak do Evolution či Lava baru. Dokonca sa traduje, že Trawangan je najmenší ostrov na svete, kde nájdete typický Irish pub.

foto: Anna Onderková

A o čom sa verejne nie veľmi hovorí, aj malé plážové bary, kde vás miestni budú vehementne lákať na tzv. magic koktejly. A čo je na nich také magické? Lysohlávky, ktoré vám namixujú pokojne aj do Pina Colady. Neverila som vlastným očiam, že tu halucinogénne huby verejne ponúkajú v menu a otázka: „Už si dnes mal/a magic mushrooms?“ je bežnou súčasťou konverzácie.  Môžete asi dokonca vybrať , či chcete drink slabý, stredne silný, alebo sa chcete rovno nechať vystreliť na mesiac. Napriek tomu, že v Indonézii hrozia za omamné látky tvrdé tresty, tu na Gili je to akosi tolerované. Na Meno a Air dokonca nie je ani žiadna policajná stanica a policajti. Na Trawangane, keďže je tu aj najviac turistov, áno. No lysohlávkové koktejly zjavne neriešia.

foto: Anna Onderková

Ale aby ste zas nemali pocit, že Trawangan je len o bohapustom žúrovaní… Západná a severná časť ostrova je o niečo pokojnejšia, s malými plážovými reštauráciami a skvelými spotmi na šnorchlovanie či potápanie. Požičovní s týmto náčiním je na ostrove habadej, miestne centrá tu organizujú potápačské kurzy a výlety. Zároveň môžete v okolí celého ostrova pozorovať korytnačky, plávať s nimi a to už pár metrov od brehu.

A nie len korytnačky, ale aj raje, malých žralokov (takých, čo človeku neublížia), množstvo farebných rýb a koraly. Alebo si spraviť výlet loďou na okolité ostrovy, či vydať sa na rybačku s miestnymi. Práve rybári z indonézskeho ostrova Sulawesi objavili Gili Islands a stali sa ich prvými obyvateľmi. V dávnej minulosti, keď bol Trawangan porastený len džungľou, na ňom žili dokonca jelene. Tie tu už nenájdete, no pozor na hady. Aj tie morské. S tými síce nemám osobnú skúsenosť, no vraj sa tu vyskytujú v hojnom počte.

foto: Anna Onderková

Pôvodne sme si vraveli, že na tomto párty ostrove nám budú tri dni bohato stačiť, no napokon sme si výlet predĺžili. Nedobrovoľne, kvôli silnej búrke a deravej streche, cez ktorú nám vytopilo izbu a do kufra mi natieklo toľko vody, že sa premenil na malý bazén. Nasledujúci deň som teda sušila na slnku všetko oblečenie a vravela si ako dobre, že sme si nekupovali lístky na loď dopredu.

To bolo ale obdobie, keď sa už začínala vo svete rozmáhať korona a cestovanie sa pomaly ale isto utlmovalo. Inak bývajú lode na/z Gili dosť plné a je dobré si lístky zabookovať vopred. Dostať sa sem viete z Bali, alebo z ešte bližšieho ostrova Lombok. Na oboch sa nachádzajú letiská a na Gili sa už odtiaľ pohodlne prepravíte loďou. Na výber máte z viacerých spoločností (vyberajte podľa ceny a dĺžky cesty, niekedy má totiž loď zastávky aj na iných ostrovoch), ktoré premávajú niekoľkokrát denne. 

Vyštudovaná žurnalistka, ktorá sa už roky drží svojho „remesla“, akurát z rádia presedlala na písanie. To spojila so svojou najväčšou vášňou, ktorou je cestovanie a spoznávanie nových krajín a kultúr.
Uložiť článok