Tiež si pri pozeraní filmu občas neodpustíte poznámku v zmysle: "Toto by sa v skutočnosti nikdy nemohlo stať..."?

Ako by to však vyzeralo, keby filmy vyobrazovali len realitu, bez špeciálnych efektov a prídavkov? Práve tie neraz pridávajú grády a dobrý film sa tak stane ešte lepším. Niekedy je to však už prehnané a zdá sa, že v niektorých scénach filmári absolútne zabudli na zákony fyziky, fungovanie ľudského tela či zdravý rozum.

Článok pokračuje pod videom ↓

Autá dokážu lietať

Zdá sa, že tento trik je u filmárov jeden z obľúbených, neraz totiž vo filme autá a iné dopravné prostriedky poletujú vzduchom, ako keby ich nedržala žiadna gravitácia. Autobus plný ľudí preskočí nedokončený most ako svižný zajac a autá po náraze lietajú ako baleríny. Všetkým je nám však jasné, že v skutočnosti autobusy neskáču a autá nemajú schopnosť zalietať si. Zákony fyziky jednoducho nepustia.

Gepostet von SBS VICELAND am Samstag, 10. Mai 2014

Svetlo a zvuk sa šíria rovnakou rýchlosťou

Akonáhle vo filme udrie blesk, okamžite je možné vidieť oslepujúci záblesk a zároveň počuť ohlušujúci rachot. Už na základnej škole sme sa však učili, že svetlo sa šíri rýchlejšie ako zvuk. Rýchlosť svetla je  299 792 458 metrov za sekundu, kým zvuk sa pohybuje rýchlosťou „len“ cca 300 metrov za sekundu – v závislosti od teploty vzduchu a iných faktorov. Ak sa teda chcete naučiť niečo o fyzike z filmov, nie je to práve najlepší nápad.

https://www.youtube.com/watch?v=WbLI-mk6R-0

Laserové lúče na každom kroku

V bitkách sa laserové lúče na filmovom plátne využívajú často. Vo vesmíre takisto a väčšinou sú vyobrazené ako záblesky jasného svetla napríklad červenej farby. Je to však len ďalší mýtus. V skutočnosti totiž laser určite nežiari. Viditeľnosť laserového lúča závisí od prostredia, cez ktoré prechádza, napríklad častice prachu, vidieť ho vo vo vesmíre by však určite nebolo také jednoduché.

Vybuchujúce autá

Vo filme to občas vyzerá, že na jednej strane auto prežije snáď všetko, ale na druhej aj najmenšie poškodenie spôsobí obrovskú explóziu. Či už sa auto zrúti z útesu alebo narazí do steny, vzbĺkne ako fakľa a ostane z neho len kôpka prachu. Pravda je však taká, že auto málokedy začne len tak ľahko horieť. Benzín je tekutina a horieť môže ako plyn. Aby teda auto vybuchlo, musel by sa benzín vyparovať a zmiešať sa vo vzduchu so správnymi látkami v tom správnom pomere.

Gepostet von SBS VICELAND am Samstag, 10. Mai 2014

Strieľanie do vody

Takmer v každom akčnom filme sa objaví scéna, kde človek v snahe vyhnúť sa guľkám skočí do vody. Aj keď sa ponorí, guľky okolo neho lietajú ako vo vzduchu. To však v realite nie je možné, keďže vlastnosti vody letiacu guľku spomalia.

Hrdinovia sa na výbuch nepozerajú

Vo filmoch sa veľkej popularite tešia aj scény, v ktorých explózia rozmetá budovy, autá aj všetko naokolo. A z tohto chaosu zrazu vyjde hrdina, ide si za svojím a ani sa na výbuch nepozrie. Skutočnosť je však taká, že hrdinu by pravdepodobne zabila tlaková vlna. Sila výbuchu postačuje na to, aby zhodila budovu, človek by to teda zrejme len tak neustál.

Vo vesmíre je počuť zvuky

Bez zvukových efektov by ani film o vesmíre nebol dostatočne vzrušujúci. Motory teda hučia, zloduchovia sa smejú a vyhýbajú sa svištiacim guľkám. Opäť je to však len snaha filmárov znásobiť v divákovi napätie. Vo vesmíre sa však zvuky nešíria. Zvuk je totiž vibrácia vzduchu a keďže vo vesmíre vzduch nie je, vibrácie sa nemajú ako šíriť. A ako bolo vo filme Alien správne poznamenané: „Vo vesmíre nikto nebude počuť tvoj krik.“

Researchers are using an advanced imaging system to visually observe shockwaves as planes reach supersonic—faster than…

Gepostet von NASA – National Aeronautics and Space Administration am Montag, 18. Dezember 2017

Rádioaktivita svieti

Niektoré filmy donútili divákov uveriť tomu, že rádioaktivita žiari na zeleno a je nákazlivá. V skutočnosti však väčšinou nákazlivá nie je, no poškodzuje DNA. A nesvieti na zeleno.

https://www.facebook.com/LibraryofFun/photos/p.1922801498007972/1922801498007972/?type=1&opaqueCursor=Abo12JhT3grmKXJMQbgJjGxQEf7o_Af8sqLOXw-ZE0T03AJQIovouFR3AyQMxxCo17vgFwx0U70pbGXuq5_LByo1b84pplRuYgA28YQBIirHjYFUNORpZy10FxaCyl77KqRelCOuiqnyJlXl0O6xPLONXosnOaEO1DNp6oFQxtZWTrsNF9Kluv5dQhuSN923Og40KoJJhqAs_UYkPue1dI25Ox6B4bPaunqn-FwmmMMjPDRKHWEWakuY72gMJB6gsavLDORlF6jOwAeemmjFJWY-t-FMMDlf3QFVEncaq01o8ZswlU9EklcUO1vcdwz_EbKYN7o-JJxr_v4qIeCycM0gLYMOZyYGKy3DAED5vdHUp6H20o1RfF0_JFTkyEzqGRPjKzp459cxH9anqn0lGA3_FOqsZNyAyw_eXalrzQNIhIKxlmWrXbL3JryIuPyKEKtE8wpnPKLpRyjuTD6nJDhr&theater

Skákanie cez sklo

Kto by už nevidel scénu, v ktorej hrdina bojuje o svoj život a v snahe zachrániť sa skočí cez tabuľu skla. Sklo sa roztriešti na kúsky a hrdina beží ďalej takmer bez poranení. Doma to však určite neskúšajte. Ak totiž roztrieštite sklo, zmení sa na milióny čriepkov ostrých ako ihly. Tie sa veľmi ľahko dostanú cez oblečenie a cez kožu a môžu spôsobiť smrteľné poranenia.

Aké nereálny scény z filmov patria medzi vaše obľúbené?

Pozri aj: Milujete príbeh Harryho Pottera? Spísali sme 20 najväčších rozdielov, ktoré nájdete medzi knihami a filmami

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov