Je nemožné spracovať film tak, aby na sto percent zodpovedal knihe, ktorá mu predchádzala. Najmä ak ide o sériu rozsiahlych diel.

Tak to je aj v prípade Harryho Pottera. Niekto si viac obľúbil knihy, niekto zas nedá dopustiť na filmy. Skalným fanúšikom je to však asi v podstate jedno a pokiaľ ide o Harryho Pottera, sú ochotní drobné nedostatky prehliadnuť. Viete však, aké sú najväčšie rozdiely medzi knihami a filmami z čarodejníckeho sveta?

Článok pokračuje pod videom ↓

Takmer bezhlavý Nick

Aj keď sa postava vyskytuje v knihách aj vo filmoch, v knihe pozval takmer bezhlavý Nick Rona, Hermionu a Harryho na oslavu dňa svojho úmrtia. Vo filme táto časť chýba. Bolo by zábavné vidieť, ako taká oslava vyzerá, čo poviete?

Kam sa stratila Winky?

Postrehli ste, že dejom Harryho Pottera sa premlelo viacero domácich škriatkov a nie len Dobby? Napríklad taký Kreacher, ktorý sa vo filme vyskytoval pomenej. A na Winky sa zabudlo takmer úplne, aj keď v knihách zohrala dôležitú úlohu. Po tom, čo bola oslobodená a začala holdovať alkoholu, Dobby jej zabezpečil prácu v Rokforte, kde neskôr po boku ostatných bojovala proti zlu.

Vo filme Peter Pettigrew žije

Táto postava má prívlastok animágus a dokáže sa meniť na potkana. Zaujímavé však je, že v knihe ho Voldemort označí a toto znamenie sa neskôr proti Pettigrewovi obráti a zabije ho. Vo filme také niečo neuvidíte.

Začiatok prvého filmu je iný ako v knihe

Vo filme je vynechaná celá prvá kapitola knihy, kde sa ľudia na celom svete tajne stretávajú a pripíjajú si na chlapca, ktorý prežil. V knihe tiež strýko Vernon Dursley na začiatku odchádza do práce a všíma si na ulici podivínov v plášťoch.

Elixíry profesora Snapea

Vo filme akosi chýbajú. Ak ste Harryho Pottera videli, viete, že ak sa trojica hlavných hrdinov chcela dopracovať ku kameňu mudrcov, museli prekonať prekážky vo forme lietajúcich kľúčov a veľkej šachovnice. V knihe však čelili ešte jednej prekážke. Hermione sa podarilo vyriešiť Snapeovu hádanku, ktorá sa týkala elixírov.

Otravná novinárka Rita Skeeterová

Údajne bola tiež animágom a dokázala sa meniť na chrobáka. Následne sa ukryla ľuďom do vlasov, aby získala aj najtajnejšie informácie z každého zákutia. Na konci 4. roka ju však Hermiona na rok zavrela do nerozbitnej fľaše a pustila ju, až keď sľúbila, že o nich už viac nebude písať výmysly a nepríjemné veci.

Gepostet von Ríta Skeeter am Sonntag, 18. Oktober 2015

Harry má mať zelené oči, nie modré

Iste si spomínate, že Harryho matka Lily Potterová mala ryšavé vlasy a zelené oči. Práve tie mal po nej zdediť aj Harry. Vo filme sú však modré.

Viete, kto bol polovičným princom?

Bol ním Severus Snape. Kniha z elixírov, ktorá je Harrymu neraz nápomocná, patrila kedysi práve Severusovi, ktorý mal polovičnú krv. Jeho otec bol totiž mukel a tyran. Okrem toho, jeho prvá (a jediná) láska bola práve Harryho matka Lily a keby to bol osud zariadil ináč (alebo Rowlingová), hlavný hrdina by sa nevolal Harry Potter ale Harry Snape.

Neviditeľný plášť

V knihe ho trojica využíva takmer neustále, vo filmoch ho však vidno oveľa menej. Okrem toho, v knihe je aj popísaný celkom ináč. Mal by byť striebristej farby a mal by pripomínať akúsi tekutinu. Vo filme vyzerá neviditeľný plášť na prvý pohľad jednoducho ako plášť. Chápeme však, takto to bolo asi jednoduchšie.

Bazový prútik

Bazový prútik patril medzi Dary smrti a ak si spomínate, v knihe ho Harry Potter nezlomil. V skutočnosti ho použije na opravu svojho vlastného prútika a vráti ho do Dumbledoorovej hrobky. A keďže Harry je posledným pánom bazového prútika, ak umrie prirodzenou smrťou, moc prútika umrie spolu s ním.

nový poster Tvárou v tvár

Gepostet von Harry Potter a Dary smrti am Dienstag, 29. März 2011

Časostroj

Naša trojica ho síce vo veľkom využíva na tie správne účely, cestovanie časom však funguje trošku ináč. Napríklad, ak odcestujete do minulosti, nemôžete komunikovať so svojim minulým ja, a to ani tak, že budete do svojho minulého ja hádzať kamienky. Celkovo, celé je to s tým časostrojom akosi domotané, nemyslíte?

Vlasy tety Petunie

Tie by podľa knihy mali byť blond. A okrem nich mala mať aj hrubý krk. Ani jedna z týchto čŕt vo filme vystihnutá nie je. Nevadí, aj tak sa jej filmový výzor na ňu dostatočne hodí, či nie?

Záškodnícka mapa

Vedeli ste, že zo zabitia Harryho rodičov bol dlho obviňovaný Severus Snape, pretože k nim mal veľmi blízko. Voldemort však našiel Lily a Jamesa vďaka spomínanému Pettigrewovi, ktorý mal tajomstvo Potterovcov udržať, vyzradil ich však Voldemortovi.

Príbeh Toma Riddla

Príbeh Toma Riddla, alias Voldemorta, sa vo filme poriadne skrátili. Vystrihli napríklad jeho mamu, ktorá mu vždy odopierala lásku, aj jeho starého otca Marvola Gaunta, ktorý tiež nebol práve najlepším človekom.

wikipedia.org

Smrťožrúti

Všimli ste si, že ak vo filme umrie smrťožrút, exploduje, alebo sa vyparí ako nejaký upír? V knihe však bolo jasné popísané, ako telá smrťožrútov aj Temného pána boli uložené v oddelených miestnostiach. Tak teda žiadne vyparovanie a explózie?

Dojímavý tanec Harryho a Hermiony

Toto je jedna zo scén, ktorá sa vo filme objavila, v knihe však nebola. Harry a Hermiona sú nešťastní a ťaží ich horcrux. Harry jej ho sníme z krku, zapnú si rádio a tancujú. Ak ste niekedy mali najlepšieho priateľa opačného pohlavia, táto scéna vás jednoznačne musela dojať.

Prvý bozk Harryho a Ginny

V knihe Ginny jednoducho vbehne Harrymu do náruče a pred všetkými sa vášnivo pobozkajú. To o Ginny ako o postave niečo vypovedá. Vo filme je to však úplne ináč a pri prvom bozku sa skrývajú v podkroví. Zdá sa, že v knihe je Ginny akosi odvážnejšia.

Keď Hermiona začaruje svojich rodičov

V knihe scéna nie je popísaná detailne. Píše sa v nej, ako o bolestnom zážitku rozpráva Ronovi a Harrymu. Nedá sa však poprieť, že vo filme je to emocionálna a dojímavá scéna.

Nevillov osud

V poslednej časti sa z Nevilla stal skutočný hrdina. No všimli ste si, že Harry a Neville si pokojne mohli vymeniť role? Aj na neho totiž sedí popis „Vyvoleného“. Narodený koncom siedmeho mesiaca v roku rodičom, ktorí trikrát Voldemorta porazili. Ani Nevillovi rodičia totiž neprežili.

Gepostet von Neville Longbottom am Samstag, 28. April 2012

Ohnivá čaša

Keď sa Dubledore dozvie, že 14-ročný Harry je jedným z tých, ktorých meno sa ocitlo v Ohnivej čaši, vo filme ním zúrivo trasie a pýta sa ho, či tam vhodil lístok so svojím menom. V knihe sa však drží svojej obvyklej role a spýta sa Harryho to isté úplne pokojne.

Máte radšej knihy alebo film? Ktorý diel je váš obľúbený?

Pozri aj: 10 zaujímavých lekcií z psychológie, ktoré vás môže naučiť séria o Harrym Potterovi

list25
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov