Foto: Palai Crew

Ku každému rozhodnutiu, do ktorej krajiny budú smerovať naše ďalšie kroky, vedie rozličná cesta.

V tomto konkrétnom prípade to boli knihy škótskeho autora a scenáristu Peter Maya, ktorý zasadil dej svojho diela: Trilógia z ostrova Lewis na rovnomenný ostrov. Drsná a nehostinná škótska príroda tam zohrávala dôležitú úlohu. Dotvárala celkovú atmosféru a dokresľovala dej príbehu tak pútavo, že sa nám jej popisy stali inšpiráciou pre návštevu škótskych ostrovov.

Foto: Instagram.com (Gabriela Palai)

Pri bližšom plánovaní a získavaní informácií o ostrovoch Lewis a Harris, sme narazili na opakujúce sa fotografie ostrova Skye. To, čo sme videli, pozmenilo trochu naše pôvodné plány. Old man of Storr, symbol ostrova, nás zaujal. Samostatne stojaca skalná formácia v tvare ihly je pravdepodobne najtypickejším obrazom spojeným s týmto ostrovom a lákadlom pre veľké množstvo turistov. Ostrov Skye nás dostal. Jednoducho sme nevedeli odolať.

Ako sa tam dostať

Ostrov Skye patrí k súostroviu Vnútorných Hebríd a je, po ostrovoch Lewis a Harris, druhým najväčším škótskym ostrovom. Leží v Atlantickom oceáne, bezprostredne pri západnom pobreží Škótska, v administratívnej oblasti nazývanej Highlands alebo Vysočina. Od Edinburgu je vzdialený približne 4 hodiny cesty autom.

Foto: Palai Crew

Letecké spojenia do Škótska sú pre našincov veľmi prístupné. Do Edinburgu sa dostanete z Bratislavy a tiež z Viedne. Budapešť okrem toho ponúka aj spojenie s Glasgowom. Letenky sa pohybujú okolo 200 eur, v rôznych akciách ich však môžete kúpiť aj za tretinovú cenu. My osobne sme sa rozhodli letieť do Edinburgu, starobylého mesta, v ktorom sa naoko zastavil čas. Jeho návštevu sme si však nechali na koniec celého roadtripu. Priamo na letisku sme si požičali auto a vydali sa na cestu do mestečka Mallaig.

  • Tip: Najlacnejšie letenky do Edinburgu nájdete TU.
Foto: Palai Crew

Na ostrov Skye sa dostanete dvoma spôsobmi, ak nerátam maličký trajekt Sky Ferry z Glenelg do Kylerhea. Ostrov je spojený s „pevninou“ cestným mostom Skye Bridge, konkrétne v mieste Kyle of Lochalsh. Most bol do prevádzky uvedený v roku 1995. Vysoké mýto, ktoré malo zaplatiť jeho realizáciu, sa obyvateľom ostrova Skye nepáčilo. Založili organizáciu s názvom SKAT (Skye and Kyle Against Tolls) a spustili kampaň, ktorá vyústila v to, že od decembra 2004 je prechod cez most bezplatný. Náš roadtrip však viedol po známej ceste Road to the Isles a preto sme k presunu na ostrov Skye využili trajekt vychádzajúci z mestečka Mallaig. Cesta trajektom z Mallaig do Armadale trvá 45minút a je podľa domácich dobré, hlavne v letných mesiacoch, rezervovať si miesto vopred.

Foto: Palai Crew
Foto: Palai Crew

Základné informácie

Ostrov Skye ako aj ostatné priľahlé ostrovy objavuje v súčasnosti čoraz väčšie množstvo turistov. Okrem rozvíjajúceho sa turistického ruchu sa ekonomika ostrova zameriava hlavne na rybolov, či poľnohospodárstvo. Sčítanie obyvateľstva z roku 2011 hovorí o 10 008 obyvateľov. Väčšina služieb a inštitúcií na ostrove je centralizovaná v najväčšom meste Portree.

Obyvateľstvo: vyše 10 000

Jazyk: až tretina používa škótsku gaelčinu

Ekonomika: turizmus, rybolov, poľnohospodárstvo

Najväčšie mesto: Portree (2500 obyvateľov)

Počasie na ostrove je naozaj premenlivé. Dažďa sme si užili neúrekom, no väčšinou len v krátkych intervaloch. Mnohé z túr sme začali v lejaku, ktorý sa po desiatich minútach zmenil v jasnú oblohu. Nepremokavá a pevná obuv je v tomto prostredí nutnosťou. Apríl až jún je väčšinou najsuchším obdobím v roku. Hlavná turistická sezóna sa koncentruje na letné mesiace.

Cesty sú v mnohých častiach ostrova úzke, jednopruhové, no v dobrom stave a s množstvom odstavných a uhýbacích plôch. Pre niekoho môžu byť zdrojom stresu. Skutočne to závisí od toho, čo očakávate. Pre nás boli po skúsenostiach s cestami na Islande, či v Nórsku príjemným prekvapením. Počet čerpacích staníc bol podľa nás vyhovujúci, no oplatí sa na dotankovanie vopred myslieť.

Ubytovacích zariadení nie je v niektorých častiach ostrova veľa, preto je dobré rezervovať si ich v hlavne sezóne v predstihu. Ostrov disponuje veľkým množstvom B&B, ktoré sú z našich skúseností na veľmi dobrej úrovni. Ak preferujete kemping, stanovanie, či karavany, ostrov ponúka niekoľko kempov v krásnom prostredí. Voľné kempovanie je možné, no je potrebné dodržiavať stanovené pravidlá. Telefónny signál je na ostrove je reálnym problémom, nehovoriac o internetovom pripojení. Pripojenie k wifi nájdete skoro v každej kaviarni a v hoteli.

Foto: Palai Crew

5 vecí, ktoré sa oplatí vidieť

1. Ikonický symbol ostrova Old man of Storr

Pár kilometrov severne od Portree vás cesta A855 zavedie k najikonickejšiemu prírodnému úkazu na ostrove. Old man of Storr je 50m vysoká, samostatne stojaca skalnatá ihla, ktorá patrí k najfotografovanejším a najobľúbenejším miestam na ostrove Skye. Z tohto dôvodu je v hlavnej sezóne potrebné rátať s vyšším výskytom turistov. Ku skalnatému útvaru sa dostanete približne po hodine a pol, v závislosti od množstva prestávok a vášho tempa.

Parkovisko, z ktorého vedie turistický chodník, nie je práve najväčšie a je možné, že v hlavne sezóne počas dňa budete musieť, ako mnohí iní, hľadať parkovanie popri ceste. V prípade, že sa chcete vyhnúť návalu turistov a vychutnať si miesto v relatívnej samote, odporúčame začať s túrou už v ranných hodinách. My sme tú našu začínali v prudkom lejaku, ktorý mnohých na parkovisku odradil. Počasie na ostrove sa často mení a na túto skutočnosť sme sa výrazne spoliehali. Po desiatich minútach však vyšlo slnko a počasie sa kompletne zmenilo. Kým sme vyšli hore, stalo sa tak ešte trikrát.

2. Starý most v Sligachane

Už od roku 1830 je Sligachan východzím bodom pre horolezcov a aj v súčasnosti tvorí dôležitú križovatku vedúcu do rôznych častí ostrova Skye. Starý most v Sligachane patrí k najfotografovanejším stavbám na ostrove Skye. Množstvo ľudí zhlukujúcich sa v okolí samotného mosta napovedá, že ide o veľmi obľúbenú turistickú lokalitu. Most samotný je pekný, no zvláštnu atmosféru dodávajú miestu najmä hory Black Cuillin, nachádzajúce sa v jeho okolí. Legenda hovorí, že voda pod mostom zabezpečí večnú krásu každému, kto do nej ponorí svoju tvár aspoň na sedem sekúnd. Za vyskúšanie nič nedáte a ak vám po tomto pokuse bude trochu zima, zahriať sa môžete krátkou prechádzkou k Sligachanským vodopádom, ktoré sa nachádzajú neďaleko, približne päť minút od mosta.

Foto: Palai Crew

3. Maják na najzápadnejšom bode ostrova

K majáku vedie úzka cesta, s miestami, na ktorých nechcete stretnúť oproti idúci karaván. Maják Neist point bol postavený v roku 1900, nachádza sa 43 mnm a budovy v jeho okolí sú v súčasnosti súkromným vlastníctvom. Z parkoviska vás k nemu privedie upravená cestička približne za 25minút. Z tohto miesta je vraj v letných mesiacoch možné pozorovať veľryby.

Okolie majáku je celoročne prístupné. V zhoršenom počasí a v prípade zníženej viditeľnosti zvýšte však pri okraji útesov svoju ostražitosť. Odporúčame, prejsť sa vrchom neďalekých útesov (vpravo nad parkoviskom), ktoré vám poskytnú iný, celkový a veľmi očarujúci pohľad. Určite je dobré, mať na tomto mieste nepremokavú a pevnú obuv. Miesto je všeobecne veľmi obľúbenou destináciou mnohých fotografov a získalo si aj mňa.

4. Zmenšeniny vo Fairy Glen

Z Fairy Glen som bola mierne sklamaná. Hodnotenia iných, ktoré som si pred cestou prečítala, nastavili moje očakávania pravdepodobne veľmi vysoko. Tento fakt však nič nemení na skutočnosti, že sa túto „zmenšeninu“ prírody oplatí navštíviť. Miniatúrne kopce, skalnaté útvary, jazero.

Toto zvláštne miesto sa nachádza neďaleko mestečka Uig, kde sa mimochodom varí jediné pivo vyrábane na ostrove Skye a odkiaľ odchádzajú trajekty na ostrovy Lewis and Harris. Strmá odbočka smerujúca k Fairy Glen je nenápadná, podobne tak ako tabuľa upozorňujúca na dané miesto. Ak máte chuť, môžete sa k Fairy Glen prejsť z parkoviska, nachádzajúceho sa za vyššie spomenutou odbočkou, no úzka cesta vedie aj priamo k nemu.

Foto: Palai Crew

5. Výhľady na Quiraing

Quiraing je skalná formácia tektonického pôvodu nachádzajúca sa v severnej časti ostrova. Vďaka svojej prístupnosti sa teší veľkej obľube turistov. Túra začína i končí na parkovisku, ktoré je síce veľké, no v hlavnej sezóne takmer stále plné. Oplatí sa však chvíľu počkať, relatívne rýchlo sa uvoľnia ďalšie parkovacie miesta.

V prípade zníženej viditeľnosti, prudkého dažďa alebo hmly sa neodporúča túru z bezpečnostných dôvodov absolvovať. Dve až tri hodiny trvajúci, pomerne nenáročný okruh vám poskytne úžasné výhľady a scenérie, patriace jednoznačne k tomu najlepšiemu, čo môže ostrov Skye ponúknuť. Ak by som si musela vybrať len jediné miesto na ostrove, bolo by to spolu s oblasťou Storr, práve toto.

Foto: Palai Crew

Ďalšie moje články nájdete aj na stránke palaicrew.com.

Palai Crew tvorí manželský pár, v súčasnosti žijúci v zahraničí, ktorý sa baví cestovaním, jeho dokumentovaním a uchovávaním si spomienok, zážitkov a dojmov zo svojich ciest.
Uložiť článok

Viac článkov