foto: Gabriela Palai

Na instagrame každého známeho nemeckého fotografa nájdete fotky tohto miesta.

Jazero Eibsee má hneď niekoľko tvárí, ktoré vás len tak neomrzia. Obľúbený cieľ fotografov niekedy pripomína jazerá v Kanade, inokedy ostrovy v Karibiku. Modrozelená voda a majestátne hory v okolí vytvárajú scenérie, na ktoré sa môžete pozerať hodiny.

foto: Gabriela Palai

Bavorsko a bavorské Alpy obzvlášť sú jedným z najnavštevovanejších regiónov v Nemecku. Ponúkajú množstvo rozmanitých miest a variabilných možností ako stráviť svoj voľný čas. Tento región je okrem kultúrnych pamiatok a malebných mestečiek bohatý najmä na množstvo prírodných krás, hôr a jazier.

foto: Gabriela Palai

Jedným z najfotogenickejších jazier, nachádzajúcich sa v samom lone bavorských Álp je ľadovcové jazero Eibsee. Leží vo výške 974 m, učupené pod majestátnym pohorím Wettersteingebirges. Sedemkilometrová prechádzka okolo jazera je príjemnou a vcelku nenáročnou túrou. Ponúka turistom mnoho zákutí a menších priľahlých jazierok, ktoré majú taktiež svoje osobité čaro.

Najväčšími z nich sú Frillensee a Steingringpriel. Exotický a nevšedný ráz dodáva jazeru Eibsee aj 8 menších ostrovčekov, nachádzajúcich sa na jeho hladine. So svojou maximálnou hĺbkou 35 m a rozlohou 177,4 ha nemôže Eibsee s ostatnými bavorskými jazerami súperiť. Jeho neveľká rozloha mu však naopak, pridáva na príťažlivosti a malebnosti.

foto: Gabriela Palai

Najvyšší vrch Nemecka

Fotogenickosť tohto miesta podčiarkuje aj najvyšší vrch Nemecka Zugspitze, veľkolepo sa týčiaci až do výšky 2 962 metrov. Prvý zdokumentovaný výstup na Zugspitze uskutočnil v roku 1820 geodet a poručík bavorskej armády Josef Naus a horský vodca Johann George Tauschl. Širšej verejnosti bol vrchol sprístupnený až v roku 1926, vybudovaním prvej lanovky, v tom čase vedúcej do výšky 2805 mnm.

foto: Gabriela Palai

V súčasnosti vás na vrchol Zugspitze vyvezie nová lanovka, ktorá vzbudzuje pozornosť turistov hneď v niekoľkých oblastiach. Svetovo najvyššie podpery (vysoké 127 metrov), svetovo najvyššie prekonávané prevýšenie jedného úseku na trase (1945 metrov) a najdlhšia vzdialenosť medzi dvoma podperami (rozpätie činí 3213 metrov) radia túto rekordnú stavbu medzi výnimočné staviteľské počiny. Počas 10 minútovej jazdy vo veľkorozmernej kabíne pre 120 ľudí si môžete vychutnať naozaj skvostný pohľad na jazero, rozprestierajúce sa pod vami.

foto: Gabriela Palai

Ako sa tam dostať

Jazero Eibsee sa nachádza pri mestečku Grainau, 9 km južne od Garmisch-Partenkirchen (ďalej len GaPa) a približne 100 kilometrov od Mníchova. Ak budeme práve toto mesto brať ako východzí bod cesty, k Eibsee sa môžete dopraviť dvoma spôsobmi, a to autom alebo vlakom.  Jazdu autom a jej plynulosť ovplyvňuje najmä stav na diaľnici A95.

Prejazdnosť A95ky je závislá od času, kedy ňou prechádzate. Problémové sú prázdniny, soboty, časy dopravnej špičky. Takmer vždy si však postojíte v zápche pred dedinou Oberau, kde sa autá z končiacej diaľnice zlievajú do jedného pruhu. V týchto prípadoch je na zváženie využitie železničnej dopravy. Deutsche Bahn vypravuje z Mníchova do GaPa denne viac ako 20 vlakov. V minulom roku ponúkala táto spoločnosť „Garmischer Ski-Ticket“ – špeciálny lyžiarsky lístok, ktorý vás s jedným prestupom (v GaPa) doniesol priamo až na Zugspitze. Samozrejme so zastávkou pri Eibsee.

foto: Gabriela Palai

Spojte jeho návštevu s lyžovačkou

Jazero Eibsee má hneď niekoľko tvárí, ktoré vás len tak neomrzia. V každom ročnom období vyzerá toto miesto tak trochu inak a poskytuje turistom rôznorodé aktivity. Leto je spojené najmä s kúpaním sa v jazere, s kajakovaním alebo absolvovaním túr, na jeseň si užijete nádhernú prírodu a farebné scenérie. V zime je dobré, spojiť jeho návštevu napríklad s lyžovačkou na Zugspitze.

foto: Gabriela Palai

S blížiacou sa zimnou sezónou je vhodné, spomenúť aj túto možnosť športového vyžitia. Lyžiarske stredisko nepatrí síce k tým najväčším, no ponúka všetko, čo k dobrej lyžovačke potrebujete. 11 lyžiarskych trás modrej a červenej náročnosti, 3 sánkarské dráhy, iglu dedinu a 3 stravovacie zariadenia. Denný lístok pre dospelého bude v tejto sezóne stáť 46,50 eur. Rodinný denný skipass, zahŕňajúci dvoch dospelých a dve deti, vás vyjde na 124 eur.

foto: Gabriela Palai

Celé okolie jazera Eibsee je, spoločne so známym mestom Garmisch – Partenkirchen, obľúbenou, celoročne vyhľadávanou rekreačnou oblasťou. Ak plánujete cestu do Mníchova, resp. jeho okolia, pridajte si tento cieľ  do svojho cestovateľského zoznamu. Jeho návštevu vám môžem osobne iba odporučiť. V tomto regióne sa totiž nachádza veľa ďalších zaujímavých a atraktívnych miest, ktoré sa oplatí vidieť.

Prechádzku okolo jazera Eibsee môžete spojiť s výstupom na najvyšší vrch Nemecka, s návštevou neďalekého zámku Linderhof, či kláštora Ettal. Len hodinu cesty od tohto jazera sa tiež nachádza turisticky najnavštevovanejšia bavorská pamiatka – zámok Neuschwanstein. Možností je naozaj mnoho.

Ďalšie moje články nájdete na stránke www.palaicrew.com.

Palai Crew tvorí manželský pár, v súčasnosti žijúci v zahraničí, ktorý sa baví cestovaním, jeho dokumentovaním a uchovávaním si spomienok, zážitkov a dojmov zo svojich ciest.
Uložiť článok

Viac článkov