foto: Gabriela Palai

Rozľahlé čierne púšte, zelené kopce, hučiace divoké rieky a biele vrcholy ľadovcov v pozadí.

Údolie plné kontrastov, nazvané podľa známeho nórskeho boha, je pre svoju jedinečnú prírodu jednou z najobľúbenejších destinácii turistov a fotografov na Islande. 

foto: Gabriela Palai

Niekde medzi, pre našinca nevysloviteľnými názvami ľadovcov, Eyjafjallajökull, Mýrdalsjökull a Tindfjallajökull, sa nachádza Þórsmörk. Prírodná rezervácia na juhu islandskej vysočiny je ešte stále turistami relatívne málo navštevované miesto. V porovnaní s inými, oveľa dostupnejšími lokalitami, tu v jarných či v jesenných mesiacoch stretnete naozaj len obmedzený počet ľudí.

Sezóna v Þórsmörku

Sezóna v Þórsmörku je kvôli poveternostným podmienkam a počasiu časovo obmedzená. Trvá približne od mája do októbra. Aktuálne otváracie časy nájdete na príslušných webových stránkach. Cesty, ktoré do údolia vedú, sú v zimnom období (október – apríl) len ťažko alebo vôbec neprejazdné. Terén je natoľko náročný, že aj v letnej sezóne sa tam dostanete len v špeciálne upravených vozidlách a autobusoch. Cesty vedúce do islandskej vysočiny sú označené ako F-roads, čo znamená, že po nich smú jazdiť len vozidlá s pohonom 4×4.

foto: Gabriela Palai

Spôsob dopravy

V podstate máte na výber tri možnosti, ako sa do Þórsmörku dostať. Môžete si zvoliť samostatný, individuálny výlet s vlastným vozidlom, spĺňajúcim vyššie uvedenú podmienku alebo organizovanú dopravu prostredníctvom džípu alebo autobusu. Nestretli sme veľa jednotlivcov, ktorí sa na individuálne brodenie väčších či menších riek sami podujali. Vodičské zručnosti by mali byť v prípade individuálnej dopravy na vysokej úrovni. Okrem vyššej ceny za požičanie vozidla, môže byť odradzujúci aj nedostatok skúseností a neznalosť terénu. My sme si, tak ako väčšina turistov, zvolili pre cestu do Þórsmörku autobusovú dopravu, konkrétne spoločnosť Trex. K dispozícii sú aj ďalšie možnosti ako Reykjavik Excursions alebo Sterna.

foto: Gabriela Palai

Autobus spoločnosti Trex vychádza z Reykjavíku 2 krát v doobedňajších a 2 krát v poobedňajších hodinách.  Stojí na niekoľkých ďalších miestach: Hveragerði, Selfoss, Hella, Hvolsvöllur a Seljalandsfoss. My sme nastúpili na poslednej spomínanej zástavke, kde sme odparkovali naše požičané auto. Lístok sme si objednali vopred. Cena jedného spiatočného lístka bola v našom prípade 9300 ISK. V roku 2019 bude tento lístok stáť 9600 islandských korún, teda približne 70 eur. Cena až z Reykjavíku je 15 200 ISK (110 EUR).

Plánovanie

Dôležitým bodom pri absolvovaní výletu do Þórsmörku je jeho naplánovanie. Turisti by mali mať vopred jasno, ktorú z túr chcú absolvovať, kedy sa chcú vrátiť a či budú v údolí prespávať. Podmienky sú tu veľmi obmedzené a žiadny prílišný turisticky servis nečakajte. V prípade, že zmeníte plány, nedodržíte čas túry a zmeškáte autobus, môžete mať reálny problém, ako sa z Þórsmörku dostať, či kde a ako prespať.

foto: Gabriela Palai

Kvôli presnému počtu miest v autobuse a obmedzeným dopravným možnostiam si lístok kupujete s miestenkou, na konkrétny čas a dátum. Je len na vašej zodpovednosti, vybrať si vhodnú trasu, zodpovedajúcu vašim schopnostiam a času, ktorý máte k dispozícii. Nikto špeciálne nerieši, ak sa v daný čas odchodu nedostavíte na dohodnuté miesto. Podobne to bolo aj v prípade staršieho anglického páru, ktorý sme stretli počas nami vybranej túry. Šesťhodinový časový úsek im na jej absolvovanie nestačil a autobus, odchádzajúci od chaty Langidalur, tesne nestihli. Mali šťastie, že si ich vodič autobusu, vracajúceho sa z vyššej zástavky v údolí, všimol.

foto: Gabriela Palai

V prípade, že by sme Þórsmörk opúšťali priamo, museli by na danom mieste nocovať. Problémom je, že Þórsmörk disponuje obmedzeným počtom ubytovacích kapacít. V celej oblasti sa nachádza len niekoľko chatiek, súkromných izieb a ubytovní, ktoré sú v letných mesiacoch zväčša plné. Ďalšou možnosťou, ktorá vám však v prípade neplánovaného pobytu veľmi nepomôže, je kempovanie. Majte teda na pamäti, že chaty a nocľahárne musia byť v sezóne rezervované v dostatočnom predstihu.

foto: Gabriela Palai

Tindfjöll Circle

Þórsmörk je turistický raj, ktorý ponúka trasy rôznych úrovní. Na svoje si prídu ľudia preferujúci skôr prechádzky a tiež tí, ktorí túžia po náročnejších, niekoľkohodinových túrach. Þórsmörk je tiež cieľovým bodom niekoľkých viacdenných túr, vychádzajúcich z rôznych iných miest Islandu.

My sme si zvolili Tindfjöllský okruh, trasu vedúcu okolo rovnomenného pohoria. Je definovaná ako stredne náročná túra, s celkovou dĺžkou trvania do 6 hodín. Jej najväčším benefitom malo byť, podľa vopred zistených informácií, veľa muziky za málo peňazí. V preklade to znamenalo, že za primeranú záťaž a náročnosť, dostanete úžasné výhľady a scenérie. Naše rozhodnutie sme na mieste konzultovali aj s miestnym pracovníkom chaty Langidalur. Po jeho informáciách a konkrétnom popise trasy sme sa rozhodli, absolvovať turistický okruh v opačnom smere, ako znázorňujú oficiálne mapy.

foto: Gabriela Palai

Trasa bola dobre značená, v úvode trochu nudná a tiahla, ale zase nenáročná. Približne po hodine cesty mierneho stúpania lesíkom, sa začali otvárať prvé výhľady. Od tohto momentu sa zmenil nielen terén ale aj celkový ráz túry. Pokračovali sme úzkym chodníčkom vedúcim vrchom hlbokej rokliny až pod vrch Tindfjöll. Krátkym stúpaním sme sa dostali na krajný bod okruhu, odkiaľ sa nám naskytli scenérie hodné filmových scén. Na podobnú krásu by sa dalo pozerať večnosť, no odchod autobusu sa blížil a preto sme sa vydali na návrat ku chate. Posledná časť cesty je strmá a kamenistá. Smerom dolu nám však jej zdolanie netrvalo ani hodinu. Priebeh celej trasy v krátkosti znázorňuje aj priložené video. Tindfjöll Circle sme pohodovým tempom, s množstvom prestávok na fotenie a lietanie s dronom, zvládli za päť hodín.

foto: Gabriela Palai

Cestou sme stretli len štyroch ľudí. Navštíviť Þórsmörk v septembri bolo teda dobrým rozhodnutím. Tento termín sme si vybrali aj s ohľadom na začínajúcu sezónu pozorovania polárnej žiary. Každopádne musím potvrdiť, že návšteva tohto výnimočného miesta je nebezpečná. Þórsmörk sa vám dostane pod kožu a vy máte chuť, vrátiť sa tam zas.

Palai Crew tvorí manželský pár, v súčasnosti žijúci v zahraničí, ktorý sa baví cestovaním, jeho dokumentovaním a uchovávaním si spomienok, zážitkov a dojmov zo svojich ciest.
Uložiť článok

Viac článkov