foto: Gabriela Palai

Vystúpiť do výšky približne 2 500 m n.m. za niekoľko minút, bez námahy a niekoľkohodinového utrpenia? Užiť si výhľady, kochať sa krásou vysokých štítov a vychutnať si pri tom kávu?

To všetko ponúka vysokohorská cesta Großglockner – Hochalpenstraße, nachádzajúca sa v susednom Rakúsku, približne 500 km od slovenských hraníc. Je výbornou alternatívou pre tých, ktorí sa z akéhokoľvek dôvodu nemôžu dostať do hôr po vlastných, pre tých, ktorí si chcú medzi náročnými túrami oddýchnuť alebo pre tých, ktorí si chcú užiť atmosféru veľkohôr na bicykli či na motorke. 

Jedna z najobľúbenejších atrakcií

Großglockner – Hochalpenstraße je cesta vedúca najvyšším pohorím východných Álp  – Vysoké Taury, s celkovou dĺžkou 48 kilometrov. Vedie z obce Bruck an der Grossglocknerstrasse do Heiligenblutu a je pomenovaná po najvyššom rakúskom vrchu Großglockner s výškou 3798 m n.m.

foto: Gabriela Palai

Od jej otvorenia ju navštívilo už približne 50 miliónov ľudí. S 270 000 vozidlami a skoro miliónom návštevníkov ročne patrí táto atrakcia k najnavštevovanejším miestam v Rakúsku. V rebríčku obľúbenosti sa pravidelne umiestňuje na prvých priečkach, obvykle tesne za viedenským zámkom Schönbrunn.

Výlet na toto miesto je možné spojiť s ďalšími pôvabnými turistickými lokalitami v okolí, s neďalekým Kaprunom, ľadovcom Kitzsteinhor či malebným mestečkom s jazerom Zell am See. Po ceste zo Slovenska si tiež môžete urobiť zastávku pri Mondsee alebo v mestách zapísaných v  zozname svetového dedičstva UNESCO, v Hallstatte či v Salzburgu.

Vstupné

Sezóna horskej cesty Großglockner-Hochalpenstraße trvá približne od mája do októbra, otváracie hodiny sa v jej priebehu menia. V najvyššej sezóne, od 1. júna do 31. augusta, je pre návštevníkov otvorená od 5 hod. ráno do 21:30 hod. večer. V prípade nevhodného a zlého počasia je cesta úplne uzatvorená. Odporúčam skontrolovať si jej stav pred každým výletom. Aktuálne videá a prípadné uzávery nájdete na príslušnej webovej stránke.

Cesta je spoplatnená a na jej začiatku sa nachádza mýtna brána. Za denný lístok pre automobil zaplatíte niečo vyše 36 eur, za motocykel 26 eur. Elektrické vozidlá majú túto sumu zvýhodnenú, v rámci podpory ekologického prístupu je vstupné znížené na 26 eur.

V prípade potreby je možné, zakúpiť si aj dvoj či tridsať dňové lístky, poprípade sezónnu permanentku za jednotnú sumu 102 eur. Každý, kto sa chystá zdolať túto trasu bicyklom, má vstup úplne zadarmo.

Kaiser Franz Josefs Höhe

Cieľom väčšiny turistov je Kaiser Franz Josefs Höhe, vyhliadka s turistickým centrom, reštauráciou a parkoviskom. Nachádza sa vo výške 2369 m n.m. a poskytuje panoramatický výhľad na ľadovec Pasterze, na rozsiahly masív Großglockner a vrch Johannisberg.

foto: Gabriela Palai

Ľadovec Pasterze je s dĺžkou takmer 9 km najdlhším ľadovcom vo východných Alpách. Jeho dĺžka sa každoročne skracuje približne o desať metrov. Na Großglockner, tvorený veľkým a malým vrchom – Großglockner a Kleinglockner, vedie v súčasnosti množstvo horolezeckých trás. Viac alebo menej náročné túry je možné absolvovať v celom okolí Großglockner-Hochalpenstraße.

Vodičské zručnosti

Prvý plán na výstavbu cesty pretínajúcu hlavný hrebeň Álp v blízkosti najvyššieho rakúskeho vrchu predložil Franz Wallack už v roku 1924. Samotná stavba bola zahájená až v roku 1930 a o päť rokov neskôr, 3. augusta 1935 aj slávnostne otvorená. Cesta ponúka 36 zákrut a prekonáva 1748 metrov prevýšenia.

foto: Gabriela Palai

Najväčšie stúpanie dosahuje 12%, výstup k Edelweissspitze, k vyhliadke nachádzajúcej sa vo výške 2571 m n.m., dokonca 14%. Za dobrého počasia sa z tohto bodu môžete pokochať neskutočnými výhľadmi na 30 okolitých tritisícoviek.

Horský terén a celkový charakter cesty si vyžaduje prítomnosť istých vodičských zručností. V najvyššej sezóne je úzka kľukatá cesta plná iných áut, cyklistov a motorkárov.  Dopravu často komplikuje počasie a tiež vodiči, ktorí nerešpektujú odstavné plochy a zastavujú svoje vozidlá na nevhodných miestach či krajniciach cesty. Aj z tohto dôvodu jazdite opatrne, ohľaduplne a prispôsobte štýl jazdy aktuálnym podmienkam.

foto: Gabriela Palai

V prípade, že máte rešpekt a nechcete cestu absolvovať vlastným autom, môžete využiť organizovaný spôsob dopravy.  Od 22. mája do 27. septembra každú stredu a piatok premáva medzi Salzburgom a Großglockner – Hochalpenstraße autobus s názvom Glocknerbus. V lete  sú jeho linky posilnené aj o utorkové spojenia.

Palai Crew tvorí manželský pár, v súčasnosti žijúci v zahraničí, ktorý sa baví cestovaním, jeho dokumentovaním a uchovávaním si spomienok, zážitkov a dojmov zo svojich ciest.
Uložiť článok

Viac článkov