Foto: Travelistan

Ako si predstavuješ Indiu? Ako špinavú krajinu, kde je kopec kráv na ulici? Či krajinu, kde je veľa žobrákov? Alebo India v tebe vzbudzuje tajomnú krajinu, kde nájdeš seba samého?

India je presne taká ako v tom reklamnom spote na Incredible India. Cestovateľ chce napísať pohľadnicu a nevie, čo tam má napísať. V hlave sa mu premieta toľko zážitkov, že si nevie vybrať, ktorý by opísal. Až nakoniec napíše „Incredible India“ čiže neuveriteľná India. A presne taká je. Najviac cestovateľov sa vracia nie do Thajska či Peru, ale do Indie. Lebo tu ti zážitky prichádzajú každou minútou a nikto ti ich nebude chcieť uveriť. Neveríš? Príď sa presvedčiť na vlastné oči.

Článok pokračuje pod videom ↓

Do Indie som sa dostal prvýkrát v roku 2006 a po pár hodinách som sa zaprisahal, že sem už nikdy nevojdem. Okolo mňa neskutočný chaos, bordel, chudoba, beznádej… Ale urobil som presne tú istú chybu, ktorú spraví 99 percent cestovateľov, že začne v tej najšpinavšej Indii.

Foto: Travelistan

 

Každý chce vidieť Taj Mahal, Váránási, Jaipur a Delhi, a potom nadobudne pocit, že takto vyzerá celá krajina. Ale čo keď je to nakoniec úplne ináč? Čo keď existuje čistá, voňavá a neskutočná India? Od roku 2006 som sa sem vrátil 13 krát a stále sa presvedčujem, že India má mnoho tvárí. Osobne mám najradšej východnú Indiu, kde v oblasti Arunachal Pradesh, Assam, Nagaland či Sikkim zažiješ také veci, ktoré ľahko tromfnú aj slávny Taj Mahal. Počul si niekedy o koreňových mostoch? Mosty, ktoré boli vytvorené z koreňov stromov a takto spájajú brehy riek. Alebo tibetský kláštor, kde nenájdeš žiadneho turistu? Pozri sa na mapu, kde sa stretáva Tibet, Bhután a India a nájdeš kláštor menom Tawang, ktorý je zaujímavejší ako ten v Tibete. Alebo…takto by som mohol vyrozprávať toľko zaujímavostí, že by si tomu ani nechcel veriť.

Foto: Travelistan

Čo ťa na tejto krajine bude baviť sú zážitky. Neskutočné zážitky. Musíš mať neustále otvorené oči, lebo ti niečo ujde. Napríklad v hlavnom meste sme stáli v neskutočnej dopravnej zápche. Stojíme a odrazu sa zjaví na prechode slon. Len tak si prejde a za ním ďalších 12 slonov. Nič na tom, že slon ma zakázané vojsť do mesta. Alebo si ideš po diaľnici a oproti tebe idú v protismere dva predbiehajúce kamióny. Najprv máš pocit, že zle vidíš a vodič nevzrušene povie. „To je India“.

Foto: Travelistan

Pred 3 rokmi som vystúpil z lietadla a že si zoberiem motor rikšu na hotel. Dohadujeme sa o cene a jeho hlavný argument bol, že v meste o polnoci je dopravný kolaps. Prídeme na hotel v rekordnom čase a pýtam sa ho, kde bol ten dopravný kolaps. A on nevzrušene povie. „Nemohol si to vidieť, lebo je tma!“

Foto: Travelistan

Najbližšie tri týždne ti spolu s Interezom predstavím Indiu, po ktorej sa momentálne opäť túlam. Zahoď predsudky a uvidíš cez rôzne reportáže, že krajina menom India je viac než zaujímavá. India, to nie je len Taj Mahal.

Mimochodom, Taj Mahal ako stavba z lásky je perfektný marketingový ťah. Vládca, ktorý dal postaviť Taj Mahal pre svoju drahú, zomrel pri sexe so svojou prostitútkou. Ale o tom neskôr.

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov