Takýmto spôsobom sa snaží bojovať proti poruchám príjmu potravy, ktoré vo sfére modelingu nie sú ničím výnimočným.

Modeling je preplnený škandálmi, ktoré sa týkajú príliš nízkej váhy modeliek a častých porúch príjmu potravy. Francúzsko sa preto rozhodlo, že príliš chudým modelkám zakáže vystupovať na predvádzacích mólach, ale aj v reklamných kampaniach.

Článok pokračuje pod videom ↓

Problémom je totiž nerealistické vyobrazovanie tela. Súčasťou nového zákona preto bude aj požiadavka, aby sa každá modelka preukázala zdravotným záznamom, ktorý dokáže, že je úplne zdravá a v poriadku. Ak jej BMI (Body Mass Index) nebude zodpovedať požadovanej zdravej norme, nebude môcť predvádzať na móle.

Módne agentúry, ktoré tento zákon porušia, budú čeliť pokutám až do výšky 75 tisíc eur, alebo väzeniu na šesť mesiacov. Marisol Touraine, ministerka sociálnych vecí a rodiny, sa k záležitosti vyjadrila nasledovne: „Vystavovanie mladých ľudí nereálnym normám a vyobrazeniu tela vedie k sebapodceňovaniu a zníženiu sebavedomia.

pixabay.com

To môže mať závažný dopad nielen na správanie, ale aj na zdravie jedinca. Cieľom je zabrániť predvádzaniu nereálnych ideálov krásy, ale snažíme sa aj zabrániť vzniku a šíreniu anorexie medzi mladými ľuďmi. Sústredíme sa aj na ľudí, ktorých sa táto téma týka najviac a sú najviac ohrození, a teda aj na samotné modelky.“

Zdravotný doklad o tom, že je modelka v poriadku, bude mať zo zákona platnosť dva roky. Avšak niektoré luxusné módne značky, ako napríklad LVMH alebo Kering, pod ktoré spadajú napríklad aj Stella McCartney, Louis Vuitton či Givenchy požadujú, aby sa pravidlá ešte viac sprísnili. Podľa nich by mal byť zdravotný doklad o spôsobilosti modelky platný nanajvýš šesť mesiacov.

Zákon okrem toho zakazuje návrhárom používať ako svoje modely modelky, ktoré nosia šaty veľkosti 32 (čo je v USA veľkosť šiat nula a vo Veľkej Británii je to veľkosť 4). Zvažuje sa tiež zákaz najímania modeliek mladších ako 16 rokov. Nový zákon má zabezpečiť fyzické a psychické zdravie dievčat. Ďalší dodatok v zákone požaduje, aby každá modelka, ktorá má menej ako 18 rokov mala pri sebe dozor, ktorý bude prítomný neustále. Medzi modelkami sa taktiež zakazuje distribúcia a konzumácia alkoholu.

pixabay.com

Hlava miliardovej módnej značky Kering sa k novému zákonu vyjadrila nasledovne: „Rešpektovanie dôstojnosti všetkých žien bolo vždy nielen mojou osobnou prioritou, ale aj prioritou Keringu ako spoločnosti. Dúfame, že náš krok bude inšpiráciou pre módny priemysel po celom svete. Podmienky práce pre modelky musia podstúpiť skutočné zmeny.“

Súhlasíte so zavedením zákona o zákaze príliš chudých modeliek?

Pozri aj: Výnimočne talentovaný slovenský grafik premietol názvy 20 psychických problémov a ochorení do typografie. Jeho kreativita vás uchváti

truththeory
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov