Pexels

Môže to byť vážnejšie, ako sa zdá.

Máte obavy z predstavy byť single? Ak ste odpovedali jednoznačne „áno“, pozor, aby ste netrpeli chorobou. Môžete totiž trpieť anuptafóbiou, plnohodnotnou fóbiou, ktorá by sa mala riešiť.  Skôr než sa rozbehnete za lekárom, je dobré vedieť, odkiaľ sa tento strach objavil a ako zistiť, že to u vás hraničí s reálnym problémom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Bojíte sa, že zomriete sami, obklopení mačkami? Obávaný strach zo slobodného stavu nie je žiadna sranda. Termín „single shaming“ je viac než aktuálny a popisuje pocit u stoviek ľudí, na ktorých doma nikto nečaká. Znepokojuje ich myšlienka, že nikdy nezažijú vlastnú svadbu, alebo strávia ďalšieho Valentína sami. Títo ľudia nemajú len strach, ale kráčajú postupne do sveta, v ktorom by sa nikto nechcel ocitnúť — v ríši anuptafóbie.

Tento iracionálny a neustály strach zo slobodného života znamená viac než len občasné starosti, nad ktorými rozmýšľate do neskorých nočných hodín, ako upozorňuje portál Love Panky. Možno to prirovnať k otravnej kontextovej reklame na webovej stránke — stále sa vám objavuje, keď sa pokúšate prečítať článok. Je tam, a len tak nezmizne.

Pexels

Patríte medzi úzkostlivých ľudí? To vysvetľuje, prečo sa budete neustále obávať, že zostanete sami. Strach však máte z viacerých vecí. Zhoršiť to môžu spoločenské vplyvy, kvôli ktorým máte pocit, že prehrávate pri hľadaní partnera. Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo váš strach z toho, že ste single, dokáže zovrieť pevnejšie ako batoľa, ktoré zviera svoju obľúbenú hračku? V skutočnosti sa nachádzate v konzervatívnej spoločnosti.

Čo je za tým?

Dôvody, prečo sa bojíte byť single, pramenia zo zmesi rodinných vplyvov, spoločenských tlakov a osobných neistôt.

Rodinné vplyvy

To, ako spolu vaši rodičia vychádzali, môže pripraviť pôdu pre vaše obavy zo vzťahov. Buď ste vyrastali v prostredí, v ktorom sa to hemžilo láskou medzi mamou a otcom, alebo jej bolo nedostatok, čo môže hrať úlohu vo vašom strachu.

Spoločenské tlaky a idealizácia o vzťahu

V rozprávkach príde udatný princ, ktorý zachráni svoju vyvolenú a žijú šťastne až do smrti. Typický príbeh, v ktorom slobodná duša nemá svoje miesto a byť single neprichádza do úvahy.

Problémy s neistotou a sebaúctou

V neposlednom rade môže byť dôvodom anuptafóbie aj váš otravný vnútorný kritik. Ak sa cítite už tak neisto a vaše sebavedomie by potrebovalo pozdvihnúť, predstava, že nemáte nikoho, kto by potvrdil vašu hodnotu, môže byť priam desivá.

Pexels

Signály fóbie

Začínate si uvedomovať, že strach byť single, môže byť viac než len prechodný mrak na vašej emocionálnej panoráme? Predtým, ako sa poponáhľate za terapeutom, pozrite sa na niektoré príznaky, ktoré môžu naznačovať, že máte čosi dočinenia s anuptafóbiou.

  • Pociťujete úzkosť z dlhodobej samoty
  • Panikárite pri pohľade na šťastné páry
  • Pretrváva u vás smútok zo slobodného života
  • Držíte sa toxických vzťahov, lebo je to lepšie, ako byť sami
  • Striedate vzťahy ako ponožky
  • Ste „prilepení“ k zoznamkám, ale bojíte sa záväzku
  • Myslíte si, že všetci okrem vás sú vo vzťahu
  • Zmocnilo sa vás katastrofické myslenie, že zomriete sami
  • Ste posadnutí plánovaním, ako sa vyhnúť tomu, byť single

Skutočné dôvody strachu

Ak je symptómom dym, potom motivácia je oheň. Aby ste uhasili plamene anuptafóbie, treba si uvedomiť, prečo sa niektorí skutočne boja byť single. Tu sú niektoré bežné motivátory:

Samota alebo nuda

Strach z osamelosti je často prvá vec, na ktorú ľudia myslia. Ale netreba zabúdať na nudu. Niekedy to nie je o samote, ale o tom, že nemáte naplnený život a jednoducho povedané, nemáte čo robiť.

Pexels

Tlak rodiny

„Kedy budú vnúčatá?“ Rodina niekedy môže byť najvýznamnejším tlakovým bodom, najmä vtedy, ak vás nepriamo núti usadiť sa a presvedčiť vás, že to je váš životný cieľ.

Strach zo smrti osamote

Je to trochu morbídne, ale strach z toho, že sa nebudete mať s kým deliť o posledné chvíle života, môže podnecovať strach zo slobodného života. Pre niektorých predstava umierania osamote zväčšuje každú ďalšiu starosť spojenú s anuptafóbiou.

Nedostatok podpory

Ak si myslíte, že romantický partner je jedinou formou emocionálnej podpory, byť single sa môže zdať ako chôdza po lane bez siete. Tento nedostatok vnímaného podporného systému môže byť silnou motiváciou pre strach z osamelosti.

Sledovanie ostatných, ako sa im darí v súkromí

Či už ide o svadbu vašej najlepšej kamarátky, alebo o bábätko vášho mladšieho súrodenca, keď budete sledovať, ako všetci ostatní dosahujú tieto míľniky, budete mať pocit, že nie ste len single, ale že ste uviazli v životnej fáze, z ktorej ste vyrástli.

Nech už váš strach pramení z čohokoľvek, s veľkou pravdepodobnosťou sa týka vášho sebavedomia. Sústreďte sa na seba a na to, ako zvýšiť svoju sebahodnotu. Spravte svoj život natoľko zaujímavým, že nebudete mať ani len čas pomyslieť na to, že ste sami.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov