Ilustračná foto: Unsplash

Svoj ďalší výber filmov teda radšej zvážte...

Aj keď psychické ochorenia nie sú nákazlivé v pravom zmysle slova, aj zdravý ľudský rozum občas robí zvláštne veci. Dokáže vyvolať vidiny, halucinácie a zahráva sa s nami vo forme rôznych ilúzií. Niektoré môžu byť vcelku príjemné, niektoré však menej. Folie à deux je tým menej príjemným príkladom toho, aká krutá dokáže naša myseľ byť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Názov fenoménu pochádza z francúzštiny a znamená „šialenstvo dvoch“ alebo zdieľaná psychóza. Je to pomerne zriedkavé psychiatrické ochorenie, ktorého dôsledkom sa príznaky ochorenia, ilúzie či halucinácie prenášajú z jednej osoby na druhú.

Pokiaľ sú symptómy zdieľané viacerými než dvoma osobami, hovoríme stále o rovnakom fenoméne, ide však už o tzv. „šialenstvo mnohých“. Ako prví túto dezilúziu popísali Charles Lasègue a Jean Pierre Falret, hovorí sa mu preto aj Lasègue-Falret syndróm.

Syndróm sa väčšinou vyskytuje v prípade, ak dve alebo viaceré osoby žijú spoločne v izolácii od okolitého sveta a s okolím komunikujú len minimálne. Z týchto dvoch osôb je väčšinou jedna tá, ktorá trpí dezilúziou (hovorí sa jej primárny pacient) a vyvoláva ju aj u tej, s ktorou spoločne žije. Dezilúzia môže byť zdieľaná úplne alebo len čiastočne, teda osoby zdieľajú len niektoré jej aspekty.

pixabay.com

Väčšinou sa zdieľaná psychóza vyskytuje medzi blízkymi príbuznými, ako je napríklad matka a dieťa alebo manžel a manželka. Vo výnimočných prípadoch môže dezilúziu primárneho pacienta zdieľať dokonca aj lekár. V prípade, ak sú obe osoby včas umiestnené do starostlivosti psychiatrov, osoba, ktorá v skutočnosti chorá nie je, sa čoskoro spod vplyvu dezilúzie vymaní a je prepustená domov.

Existuje mnoho prípadov, v ktorých lekári popísali rôzne bizarné prípady zdieľanej psychózy. Napríklad 34-roční manželia Margaret a Michael zdieľali dezilúziu, že niekto vchádza do ich domu, roznáša prach a nosí ich topánky. Lekári si myslia, že okrem zdieľanej psychózy však v tomto prípade išlo aj o prípad emocionálnej nákazy.

Ďalší bizarný prípad zahŕňal päťčlennú rodinu, ktorá ušla zo svojho domova v Austrálii na miesto vzdialené 1600 kilometrov, pretože boli presvedčení, že sa ich niekto chystá vykradnúť a zabiť. Polícia však nikdy žiadne dôkazy nenašla.

pixabay.com

Medzi extrémnejšie prípady patrí 52-ročná žena, ktorá trpela dezilúziou, že sa ju a jej rodinu pokúšajú otráviť susedia, ktorí boli príbuzní jej manžela. Žena v skutočnosti bola chorá, zlyhávali jej obličky a lekári mali podozrenie na mentálnu anorexiu, nie však kvôli otrave. Odmietala prijímať akúkoľvek potravu aj tekutiny. V rámci zdieľanej psychózy tejto dezilúzii uverila aj jej 22-ročná dcéra. Žena zo strachu pred otravou prestala kŕmiť svojho 8-ročného syna. Keď sa dozvedela, že sa chlapec najedol v škole, zakázala mu do nej chodiť. Po troch týždňoch liečby sa stav rodiny zlepšil.

Aj keď je mozog geniálny orgán, občas akoby si z nás robil srandu. Dokáže nás presvedčiť o chorobe napriek tomu, že nám v skutočnosti nič nie je a chorá je nám blízka osoba.

Pozri aj: Ako zistíte, či je niekto psychopatom? Prezradí vám to týchto 12 symptómov

wikipedia, ncbi
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov