foto: Martin Navrátil - travelistan.sk

V Lagose vraj žije okolo 23 miliónov ľudí.

Presné číslo nikto nepozná a bude dlho trvať, kým to presne spočítajú. Denne sem prúdi také množstvo ľudí, že to až pravda nie je. Ak by sme mali veriť rôznym medzinárodným organizáciám, Lagos vraj bude mať o 80 rokov takmer sto miliónov ľudí. Verím, že neveríte a chápem, že to číslo je neuchopiteľné.

Na jednej strane bohaté štvrte, filmové štúdiá nigérijského filmového priemyslu a na druhej úbohé oblasti, kde uvidíte najväčšiu chudobu na svete. A práve jedna takáto štvrť sa stala naším cieľom. Ak by ste si dali do internetového vyhľadávača Makoko, cez obrazovku vás zasiahne paľba chudoby a ledva stojacich drevených budov, ktoré držia pokope len silou vôle.

foto: Martin Navrátil – travelistan.sk

Na malom území sa tisne vyše 250-tisíc ľudí, dalo by sa povedať, že ide o najväčší plávajúci slum na svete. Išli by ste tam? My áno, ale nie pre strhujúce zábery. Základom bolo vidieť realitu a porozprávať sa s ľuďmi, ako to celé dokážu prežiť.

Navštívil som mnoho slumov vo svete, ale tento je fascinujúci. Je jedno, či dostanete pozitívnu, alebo negatívnu emóciu, je to veľmi silné. Napriek tomu sa nemusíte báť o svoju bezpečnosť, aj keď prostredie vyzerá ako z klasického stredovekého hollywoodskeho filmu. Pokiaľ sa nenamočíte do vody, tak vám nič nehrozí.

foto: Martin Navrátil – travelistan.sk

So sprievodcom sme sa dohodli, že sa stretneme v sobotu ránu a vyrazíme na celodennú prehliadku slumu. Pekný a voňavý hotel sme vymenili za štvrť, ktorá by bola skôr námetom na stredoveký film. Úzke zablatené ulice, ktorými sa valí dym z domácich piecok. Dav ľudí sa tlačí v uličkách, na hlavách nesú svoj každodenný úlovok. Niekto má na hlave desať kíl kreviet, niekto veľké sumce a niekto si zas nesie pitnú vodu do svojho príbytku.

foto: Martin Navrátil – travelistan.sk

Kým dôjdeme k plávajúcemu slumu, musíme prejsť menšou časťou, ktorá nesmierne páchne a splašky sa valia cez úzke uličky do zátoky. Kým prídeme k drevenému prístavu, dostaneme nejednu poriadnu čuchovú paľbu. Na brehu sú domy s plechovou strechou, ako-tak funkčné. Dalo by sa povedať, že ten, kto má plech, je kráľ. Tomu do domu neprší. Lenže plech niečo stojí a nikto tu nemá žiaden dolár navyše.

foto: Martin Navrátil – travelistan.sk

Ženy v pestrofarebných lacných šatách varia polievku a snažia sa vykúzliť niečo z toho mála. Mohutná žena zakričí na svoje dieťa, aby sa nehralo v stoke. Namiesto toho mu ukáže prstom, že na tých odpadkoch je to ok. Dieťa si nájde kus umelej hmoty a hrá sa. Viete si to predstaviť? Aj keď to vidím na vlastné oči, je to stále pre mňa neprijateľné. Dvadsať minút dostávajú moje oči paľbu nepredstaviteľných obrázkov, ktoré náš svet nevie pochopiť.

foto: Martin Navrátil – travelistan.sk

Malé hlinené námestíčko s udupanou hlinou, pri ktorom sa snažia pristáť malé drevené lode. Vyberáme si tú menej rozbitú, do ktorej netečie a už sa plavíme… Lenže kam? Na hladine vidím nielen odpadky, ale aj všetky splašky z dediny. Na smrad si rýchlo človek zvykne, ale na čo si neviete zvyknúť, to je pohľad na deti, ktoré sa v tom kúpu.

„Vieš, nám tá voda neublíži. Sme zvyknutí,“ zasmeje sa Sunday a vyhrnie si tričko, aby nám ukázal, že nemá žiadnu kožnú chorobu. „90 percent všetkých ľudí sú rybári a každý deň vyrazia sa more, aby niečo ulovili,“ dodáva sprievodca, ktorý nás zásobuje potrebnými faktami.

foto: Martin Navrátil – travelistan.sk

Popritom ukazuje na domy a hovorí, že keď si tu niekto chce niečo postaviť, najprv musí získať súhlas jeho otca. Jeho otec však má na starosti hlavne to, aby sa nestavali domy len tak halabala. Aj keď to tu vyzerá ako neorganizovaný chaos, neskôr dávame sprievodcovi za pravdu, že tie domy a kanály majú aspoň nejakú štruktúru. Nie nadarmo sa tomuto miestu hovorí Benátky Lagosu. Lenže, aké Benátky?

foto: Martin Navrátil – travelistan.sk

Viete si predstaviť, že 250 000 ľudí do tej vody, po ktorej sa plavíte, vykonáva potrebu? Hádžu odpadky? To si možno veľa z vás vie predstaviť, ale keď odrazu vidíte, ako sa malé deti šantia vo vode, tak to sa vaše ústa otvoria ešte viac. Pred sebou máte obrázky, ktoré vyvolávajú toľko otázok. Nemajú žiadne choroby? Koľko sa dožijú? Na to odpovie náš sprievodca, že vraj nikto nič nemá, lebo si všetci zvykli.

Dva dni sme dôkladne spoznávali plávajúci slum a keby ste sa chceli dozvedieť viac o živote v slume, tak si pozrite krátke video z daného miesta.

Ak by vás zaujímali informácie, ako sa dostať do Nigérie, všetko nájdete  na travelistan.sk.

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov