Foto: Photo by Simon Migaj from Pexels

Charles Darwin sa preslávil najmä evolučnou teóriou.

Bol to však vedec, spisovateľ a bádateľ, ktorý má na konte omnoho viac, než len jednu teóriu. Možno by ste si teda mysleli, že taký vedec bol vždy zaneprázdnený a nemrhá časom ani na chvíľu. Pravdou však je, že práve Darwin bol zástancom myšlienky: pracujte menej hodín a budete šťastnejší.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pracoval 15 hodín týždenne

Človek dnes pracuje v priemere 40 hodín týždenne a stále máme pocit, že to nestačí, a že nestíhame. Darwin však pracoval len 15 hodín týždenne a jeho slová hýbu svetom ešte aj dnes. Podstatou totiž nie je pracovať viac a tvrdšie, dôležité je pracovať múdro. Dnešní zamestnávatelia by s Darwinom zrejme spokojní neboli, znamenalo by to totiž, že by sa denne ukázal v práci len na 3 hodiny.

Foto: unsplash

Ako vyzeral Darwinov pracovný deň?

Ako teda vyzeral Darwinov bežný deň? Začínal ho dlhými prechádzkami, ktoré bral veľmi vážne. Pred 8 ráno sa naraňajkoval a na 90 minút sa zavrel do svojej pracovne. Následne požiadal manželku Emmu, aby mu čítala listy, ktoré dostal, kým on ležal na pohovke. Potom prišiel čas na zábavnejšie čítanie a dvojica si spolu nahlas čítala napríklad novelu. O pol 11 sa Darwin opäť presunul do pracovne a pracoval približne do obeda. Zvyšok dňa sa prechádzal so svojím psom, vybavoval korešpondenciu alebo čítal noviny či knižky so svojou manželkou. Po pol 5 alebo pol 6 už zásadne nepracoval a predsa patrí medzi ľudí, ktorí zmenili svet.

Pracovali menej a predsa zmenili svet

Darwin však nebol jediný, kto sa od práce nepretrhol, Mark Twain venoval práci len 4 hodiny denne, podobne bol na tom Gabriel Garcia Marquez a mnohí ďalší. Žiaľ, v dnešnej dobe by nám to zrejme neprešlo a aj keď musíme pracovať viac, predsa si môžeme od Darwina a jeho kolegov vziať k srdcu zopár múdrych rád. Pracujte sústredenejšie a múdrejšie, nie dlhšie. Výskumy totiž preukázali, že ľuďom, ktorí pracujú viac ako 10 hodín denne, hrozí až o 60 percent vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Foto: unsplash

Dopad na vzťahy

Práca má dopad aj na vzťahy, až 30 % tých, ktorí pracujú viac ako 50 až 60 hodín týždenne udáva, že to doma nemajú ružové. Ľudia, ktorí pracujú viac ako 40 hodín týždenne taktiež častejšie prepadajú závislosti od cigariet, alkoholu a rýchlejšie rastie aj ich hmotnosť. U ľudí, ktorí pracujú priveľa, sa častejšie prejavuje aj depresia. Okrem toho, ak pracujete viac ako 50 hodín týždenne, produktivita postupom času klesá.

Ako by mal vyzerať ideálny pracovný deň podľa vás?

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov