Foto: Photo by Annie Spratt on Unsplash

Pre to, aby sme udržali hladký chod vzťahu, robíme všetko možné a občas i nemožné.

Pamätáme si dátumy, dávame partnerovi priestor, keď ho potrebuje a tolerujeme nedostatky, ktoré by iného možno priviedli do šialenstva. V snahe zachovať pokoj občas dokonca i klameme. Biele lži síce občas vysloví každý, no z dlhodobého hľadiska sú omnoho škodlivejšie, ako by ste si mysleli.

Článok pokračuje pod videom ↓

Audrey Hope je odborníčkou na vzťahy a hovorí, že žiadna lož v skutočnosti nie je malou. Je nevyhnutné, aby sa vzťah zakladal na úprimnosti, ak chcete, aby vydržal dlhodobo. Človek si totiž ani nemusí uvedomiť ako a malá, zdanlivo neškodná lož sa vám vymkne spod kontroly. Následky, ktoré budete musieť znášať, za to nestoja. Ktorým klamstvám by ste sa mali oblúkom vyhýbať?

Je to v poriadku

Keď neustále tvrdíte, že ste v poriadku, nič vám nie je a všetko je dobré, podpisujete tým rozsudok. Toto je jedna z najnebezpečnejších lží, aké môže človek vysloviť. Ľudia ju vyslovujú z rôznych dôvodov – nemajú silu bojovať alebo jednoducho o problémoch nechcú hovoriť. Avšak to, že o niečom nebudete hovoriť neznamená, že to zmizne z povrchu zemského. Keď v sebe totiž dusíme, že nám niečo prekáža, odrazí sa to inde a vyhrotíme konflikt, ktorý s pôvodným problémom nijak nesúvisí.

Foto: unsplash

Je to len kamarát/ka

Ak nás začne priťahovať niekto iný, inštinktívne to ukrývame, to by sme však nemali. Terapeutka Anita Chlipala hovorí, že ak pre nás začne byť atraktívny niekto iný ako partner, nemali by sme klamať. Práve to totiž vášeň mimo partnerského vzťahu ešte viac podporuje. Ak chcete vzťah zachrániť, hovorte otvorene o tom, čo sa deje.

Mám dosť peňazí

Rozhovor týkajúci sa financií mnohým ľuďom nie je príjemný, v dlhodobom vzťahu je však dôležité, aby ste o tom s partnerom komunikovali a nesnažili sa zamiesť prípadné ťažkosti pod koberec. Ak totiž budete pred partnerom tajiť, že máte dlhy, nestíhate splácať pôžičku alebo míňate viac, ako zarobíte, na vzťah to môže mať poriadne negatívny dopad. Ak máte potrebu klamať, pýtajte sa sami seba, prečo je to tak a čo sa stane, ak poviete partnerovi pravdu.

O ex som už dlho nepočul/a

Klamať o svojich bývalých partneroch je priamou cestou do záhuby. Ak sa totiž s bývalým partnerom stretávate alebo s ním komunikujete, váš súčasný partner by o tom mal vedieť. Ak to totiž zatajíte a pravda vypláva na povrch, môžete si spôsobiť nemalé nepríjemnosti. Následkom môže byť nedôvera a neustále podozrievanie zo strany partnera.

Foto: unsplash

Bolo to skvelé

Je oveľa ľahšie predstierať, že sexuálny zážitok bol skvelý, ako partnerovi povedať pravdu, že sa vám to príliš nepáčilo. Ak sa raz zapletiete do lží, je len veľmi ťažké sa z nich vymotať. Kim Sedgwick hovorí, že povedať partnerovi pravdu nie je ľahké, no ak tak neurobíte, vystavíte sa zbytočnej frustrácii a nespokojnosti.

Bolí ma hlava

Každý má z času na čas zlú náladu či iné dôvody pre nechutenstvo týkajúce sa sexu. Ak sa vám to stane, jednoducho o tom partnerovi povedzte a neklamte, že vás bolí hlava. Ak sa totiž klamstvá budú opakovať, vznikne medzi vami a partnerom odstup a bariéra, ktorú nie je ľahké prekonať.

Milujem futbal, jazz, karate…

Tieto klamstvá vyslovujeme najmä v začiatkoch vzťahu, keď sa chceme partnerovi zapáčiť, no sú mimoriadne nebezpečné. Ak totiž zaklamete, že milujete futbal, lebo ho má rád partner, len tak sa z toho tvrdením, že vás láska k športu zrazu prešla a prestalo vás to baviť, nedostanete. Postupom času môže aj takáto neškodná lož viesť k odstupu a časom až k odporu. Zvyčajne nám totiž nie sú príliš po vôli ľudia, pri ktorých máme pocit, že im nemôžeme veriť.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov