Foto: unsplash/ Averie Woodard

Hovorí sa, že za peniaze si človek šťastie kúpiť nemôže.

Je síce pravda, že môžeme sa topiť v miliardách a šťastie nám to nezaručí, no nemali by sme peniaze celkom zatracovať. Aby nám však zaručili šťastie, nepotrebujete najnovší model telefónu, drahé auto čo vilu, v ktorej sa môžete stratiť. Ak chcete byť šťastní, mali by ste podľa vedcov investovať do tohto.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako investovať do šťastia

Niektorí vravia, že viac peňazí znamená viac stresu. Iní zas tvrdia, že treba investovať múdro a šťastie už príde samo. Neplatí to však vždy. Nech máte peňazí akokoľvek veľa, pokiaľ vám práca spôsobuje vrásky na čele a oberá vás o všetok čas, šťastie vám nezabezpečia ani milióny. Ako situáciu vyriešiť? Odborníci radia, kúpte si čas.

Peniaze totiž skutočne môžu znamenať šťastie, v prípade, ak ich investujete správne. Štúdia uverejnená v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences hovorí, že najlepšie urobíte, keď niekomu zaplatíte, aby urobil časť práce za vás. Vy tak budete mať viac času venovať sa tomu, čo máte najradšej a čo vám robí radosť.

Foto: unsplash

Kúpte si čas

Pre New York Times sa Ashley Whillans, ktorá stála na čele výskumu vyjadrila, že výsledky sú jasné – ľudia, ktorí zadelia úlohy, ktoré neradi robia iným ľuďom, sú celkovo spokojnejší a šťastnejší. To znamená, že v istom zmysle sa šťastie za peniaze predsa len dá kúpiť, ak si kúpite drahocenný čas. Výskumníci porovnávali ľudí, ktorí si kupovali čas s ľuďmi, ktorí sa zamerali skôr na kúpu materiálnych vecí a aj v tejto kategórii zvíťazili tí, ktorí mali viac času na aktivity, ktoré im prinášajú radosť, nie tí, ktorí sa obklopili väčším bohatstvom.

Ako prebiehal experiment

Ako vlastne experiment prebiehal? Celkom jednoducho, každý z účastníkov dostal 40 dolárov. Jedna zo skupín bola následne požiadaná, aby peniaze minula na to, aby sa im skrátil zoznam povinností a uvoľnil sa im tak čas. Ľudia si teda najímali niekoho, kto namiesto nich nakúpil, upratal či vybavil iné, pre mnohých nezáživné povinnosti. Druhá skupina mohla peniaze minúť na materiálne záležitosti, napríklad na nové šaty alebo dobré víno. Následne sa zisťovalo, do akej miery sú účastníci šťastní a ako sme spomínali, šťastnejší neboli tí, ktorí mali viac majetku, ale tí, ktorí mali viac času.

Foto: unsplash

Prieskum

Výskum však mal dve časti, pričom tou druhou bol prieskum, do ktorého sa zapojilo 6 000 ľudí z Kanady, Ameriky a Európy. Vedci sa zaujímali o to, či a do akej miery ľudia platia iných, aby za nich vykonali ich povinnosti. Okrem toho, mali ohodnotiť svoj pocit šťastia a celkovú životnú spokojnosť. Podobne ako experiment, aj prieskum ukázal, že šťastnejší su tí, ktorí si kupujú čas, nie veci.

Aj keď výsledky sú jasné, mnoho ľudí odmieta platiť za niečo, čo môžu urobiť aj sami. Berte to však tak, že vždy môžete zarobiť viac peňazí, deň však nikdy nebude mať viac hodín.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov