Schopenhauer bol všeobecne známy svojím pesimizmom a vierou, že žijeme tú najhoršiu možnú verziu života.

Tvrdil, že šťastie je len ilúziou a život je neustálym kolísaním medzi bolesťou a nudou. O to zvláštnejšie je, že po jeho smrti sa medzi jeho osobnými poznámkami našiel spis s názvom Umenie šťastia. Spísal v ňom pravidlá, vďaka ktorým sa človek vyhne zbytočnej bolesti a nešťastiu. Ako teda dosiahnete podľa Schopnehauera šťastie?

Článok pokračuje pod videom ↓

Vyhýbajte sa porovnávaniu a závisti

Schopenhauer tvrdil, že závisť je jedna z najhorších emócií, pretože nás necháva večne nespokojných s vlastným životom a nič nemôže byť od šťastia viac vzdialené. Zvyčajne sa porovnávame s ľuďmi, o ktorých si myslíme, že sú bohatší, múdrejší, šťastnejší či krajší a vyhrať v tejto súťaži je takmer nemožné. Kľúčom ku šťastiu je pochopenie, že všetci sme iní a porovnávať sa s niekým jednoducho nemá zmysel.

Prestaňte si robiť večné starosti

Predtým, ako sa do niečoho pustíte, je dôležité celú vec si dôkladne premyslieť. Akonáhle však urobíte prvý krok, je zbytočné robiť si starosti z toho, ako to celé dopadne. Neraz výsledky ani nezávisia od nás a ak pre to, čo chcete dosiahnuť urobíte maximum, nemáte sa prečo báť.

Riaďte sa inštinktom

Podľa Schopenhauera sa ľudia delia do skupín podľa rôznych kritérií, niektorí vynikajú logikou, iní kreativitou, niektorí sú skôr akční, iní sa zas radi oddávajú kontempláciám. Ani jedno z toho však nie je zlé, pokiaľ sa riadite svojím inštinktom.

Foto: unsplash

Vezmite to do vlastných rúk

Filozof trval na tom, že naše šťastie by nemalo závisieť na nikom inom, len na nás samotných. Šťastie závislé od vonkajších zdrojov je neisté a vrtkavé. Odporúčal teda nehľadať šťastie v okolitom svete, ale v sebe.

Nechcite od sveta priveľa

Schopenhauer bol ovplyvnený budhizmom a v tomto prípade čerpal inšpiráciu práve z jeho filozofie. Tá hovorí, že by sme si od sveta nemali priať priveľa, pretože sa tým uvrhneme do kolotoča nešťastia a nespokojnosti. Každé prianie generuje len ďalšie a ďalšie a ďalšie. Čím menej však toho požadujeme, tým sme šťastnejší.

Dbajte na vlastné očakávania

Nielen príliš veľa prianí, ale aj prehnané očakávania sú neraz zdrojom nešťastia. Ak chceme byť šťastní, mali by sme zaujať čo najviac realistický postoj a zvažovať svoje možnosti. Musíme sa naučiť prekonávať prekážky a nečakať, že sa niečo len tak jednoducho stane.

Vážte si, čo máte, akoby ste to mali zajtra stratiť

Aj keď sa mení doba, tie najdôležitejšie hodnoty ostávajú rovnaké. Zdravie, rodina a priatelia by mali jednoznačne prevážiť nad všetkým materiálnym. Neraz však oveľa viac myslíme na to, čo nám chýba a nevážime si to, čo máme. Ak chcete byť šťastní, začnite každý deň tým, že budete vďační za všetko krásne a úžasné, čím vás život obdaril.

Foto: unsplash

Majte so sebou súcit

Neraz sa stáva, že sme najprísnejším sudcom vlastných chýb. Sami sa uvrhujeme do chvíľ plných viny, trpkosti a znechutenia. Dobrosrdečnosť prirovnal Schopenhauer k vankúšu, ktorý stlmí dopad všetkého zlého. Takýchto „vankúšov“ by malo byť čo najviac, mali by sme byť sami k sebe láskaví a zhovievaví, všetci predsa robíme chyby, no práve vďaka nim môžeme rásť a byť lepší.

Nastoľte rovnováhu medzi budúcnosťou a minulosťou

Nájsť rovnováhu medzi budúcnosťou a minulosťou je nesmierne dôležité. je dôležité plánovať vopred, avšak s nohami pevne na zemi. Mali by sme si užívať prítomnosť, avšak bez odkladania plánov a šťastia do budúcnosti, ktorá ale nemusí nastať. V každom momente nájdite niečo, čo vám pomôže s ľahkosťou sa pohnúť vpred.

Vždy sa učte niečo nové

Ak sa nebudeme neustále učiť nové veci a prijímať nové výzvy, ale zotrváme vo svojej zóne komfortu, každým dňom budeme len pomaly chradnúť. Práve výzvy a učenie nás posúvajú k osobnostnému rastu, ktoré spája Schopenhauer so šťastím.

Čo si myslíte vy, má Schopenhauer pravdu?

Pozri aj: 15+ výrokov Friedricha Nietzscheho, jedného z najkontroverznejších filozofov histórie

psychology-spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov